Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčšou chybou je, že tam málo Charltona Hestona. Film veľký svojou formou, obsadením, dĺžkou aj dopadom. Proste veľkofilm, ktorý mohol vzniknúť jedine v zlatej ére Hollywoodu. Prekvapivá je hlavne takmer úplná absencia akcie, čo však naplno vynahrádza nádherná atmosféra, nejednoznačnosť postáv a občasná hra s ich vývojom ( "Čo sme si dokázali? " ). Márne spomínam či som okrem Leonoviek, 7 statočných a Unforgiven videl lepší western P.S. záberovanie počas súboja Peck vs.Heston ma zrazilo do kolien a mimochodom vyvolalo spomienku na jeden nedávny blockbuster ( Interstellar žmurk, žmurk :) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western, který přináší úžasný děj, skvělé scény, excelentní herecké výkony a dokonale prokreslené charaktery postav. Gregory Peck je vynikající - jako pokaždé - a jeho role má neskutečnou sílu zapůsobit na diváky. Nemá smysl se nijak zvlášť rozepisovat, nutno vidět, Velká země je KLASIKA, KULT a SKVOST! ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika, která trpí hodně neduhy spojené s žánrem westernu a dobou, kdy vznikala. Stopáž 165 minut je až moc na western o jednom muži, jedné zemi a hledání svého pravého místa(které je divákovi bohužel jasné od začátku). Postava Gregory Pecka řeší vše trochu jinak než by si okolí a hlavně jeho nastávající asi představovali. William Wyler je velmi kvalitní režisér, který na to má dokonce pár sošek jako důkaz :). Přesto si myslím, že snímek maličko nezvládl a nebo lépe rečeno chtěl z něj mít lehce něco jiného. Životní odyseu jednoho muže ve velké zemi za svým osudem. Bohužel je film dost schématický a vlastně vůbec ničím nepřekvapí. Od začátku se vše dá až moc jednoduše odhadnout a snímek tak ztrácí na poutavosti (nebo vám snad nepřijde nudné koukat na něco o čem víte jak bude pokračovat?). Příjemný film, který pro mě nezůstane ničím víc. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Velká země je mimořádný filmový zážitek. Už nevšedně nenásilný příběh zaručuje, že můžete zapomenout na všechny westernové stereotypy té doby. Zde moc mrtvých nenapočítáte. Zde nejde ovítězství síly, ale o vítězství morálky nad tupým bezcílným soupeřením ve skvělém scénáři a bezchybné hereckém provedení. No a zpracování filmu to je 100% filmová profesionalita. Ve scénáři je několikrát zmíněno:,,tady se snadno ztratíte, tohle je velká země.“ Ale naprosto impozantní kamera Franze Planera (či spíš Pláničky), rodáka z Karlových Varů, to řekne mnohem lépe. Záběry v 2.35:1 jsou oslavou americké přírody. Zde se však nejedná o pouhé líbivé záběry, zde se jedná o virtuozitu kameramana, který umožní divákovi onu velkou zemi vidět dokonale zachycenou na filmovém pásu. A díky podařené restauraci na Blu-ray vynikne díky rafinované kompozici (kdy si všimnete i malých postav na horizontu apod.) vynikne genialita tvůrců ještě víc než v době vzniku. A absolutní respekt mám i práci s koňmi, to co předvádí „herec“ Starý hrom, tak před tím smekám. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Klasika, kde nejde o prestrelky či bitky, ale tú správnu cowboyskú atmosféru. Nieže by šlo o film, ktorý budem pozerať nejako často, ale bavilo ma sledovať pozvoľný príbeh, aj keď neprichádzal s ničím originálnym (pozemky, odháňanie dobytka, znepriatelené rodiny...). Finále má slušné gule, aj keď ho v podstate očakávate... ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • V roku 1959 išlo o druhý najpopulárnejší film vo Veľkej Británii. (westerns)
  • Film bol natočený anamorfickým procesom zvaným Technirama, spolu so systémom Technicolor. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama