Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

kinej 

všechny recenze uživatele

Velká země je mimořádný filmový zážitek. Už nevšedně nenásilný příběh zaručuje, že můžete zapomenout na všechny westernové stereotypy té doby. Zde moc mrtvých nenapočítáte. Zde nejde ovítězství síly, ale o vítězství morálky nad tupým bezcílným soupeřením ve skvělém scénáři a bezchybné hereckém provedení. No a zpracování filmu to je 100% filmová profesionalita. Ve scénáři je několikrát zmíněno:,,tady se snadno ztratíte, tohle je velká země.“ Ale naprosto impozantní kamera Franze Planera (či spíš Pláničky), rodáka z Karlových Varů, to řekne mnohem lépe. Záběry v 2.35:1 jsou oslavou americké přírody. Zde se však nejedná o pouhé líbivé záběry, zde se jedná o virtuozitu kameramana, který umožní divákovi onu velkou zemi vidět dokonale zachycenou na filmovém pásu. A díky podařené restauraci na Blu-ray vynikne díky rafinované kompozici (kdy si všimnete i malých postav na horizontu apod.) vynikne genialita tvůrců ještě víc než v době vzniku. A absolutní respekt mám i práci s koňmi, to co předvádí „herec“ Starý hrom, tak před tím smekám. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální a nádherný western. Od začátku až do konce je to jedna velká nádhera, která ve svém žánru moc konkurencí nemá. William Wyler nám ukázal opět jeden ze svých skvostů a přesvědčil nás, že na co sáhl, to se povedlo. Taktéž velice potěší herecké obsazení. Charismatický Gregory Peck je v roli Jima McKaye, muže, který se vyhýbá rvačkám a střílení a přesto je statečnější něž kdo jiný zahrál naprosto znamenitě, Jean Simmonsová a Caroll Bakerová se na role krásných a silných žen opravdu hodí a Charlton Heston si svoji roli tvrdého předáka Stevea taktéž náležitě užil. Ke konci jsem mu nejvíce držel palce. Burl Ives (zasloužený Oscar) a Charles Bickford podali výtečně role dvou odvěkých rivalů, dvou drsných a statečných mužů, kteří na konci stojí proti sobě v souboji, který rozhodne o všech postavách, které se zde objevují. "Velká země" je velkolepý a neskutečně jímavý a příjemný western. Čistý průstřel mého srdce a jeden z nejkrásnějších dárků, které může westernový fanoušek dostat. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi dobrý western. Příběh je odvyprávěn skvěle, mě to bavilo od začátku do konce. Vůbec mi nevadilo, že to má 2 a půl hodiny, protože jak říkám, příběh byl poutavý, neustále se tam něco dělo. I všechny postavy byly skvěle napsány, každá z nich se přesně hodila do filmu a herci je skvěle ztvárnili. Především oceňuji Gregoryho Pecka a Jean Simmons. Přemýšlím, že bych dal i 5*, ale něco mi brání, takže hodnotím 4*. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dle mého je tento film ucelenou encyklopedií westernových klišé. Hlavní hrdina je čestný, spravedlivý, sympatický rek, lumpové jsou řádně lumpoidní, pomýlení pochopí, kde je jejich správná strana a vše přenáramně dobře dopadne. Určitě je to zábavnější povzbuzení řadového občanstva, když kouká na Pecka, jenž se se šarmem sune k nejšťastnějšímu ze šťastných konců, než koukat na kohokoliv jiného, kterak bojuje o zrno, či roztáčí frézku, svou krasavici. Ale umělecky to má stejnou hodnotu. A hlavně ty socialistické agitky byly o hodinu kratší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvýznamnejších filmov mojej mladosti. Videl som ho v jedenástich rokoch a keď som si ho zopakoval nedávno, mal som pocit, že všetky jeho scény si výborne pamätám. Gregory Peck bol právom vyhlásený za najväčšieho chlapáka amerického filmu a do Jean Simmons som bol v tých jedenástich asi týždeň platonicky zaľúbený. Veľká zem je klasicky vystavaný western, ktorý je ale trochu viac svojou civilnejšou atmosférou a vďaka hrdinovi, z ktorého sa kovboj iba má stať (môžete sa s ním viac stotožniť), prístupnejší širším masám. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Film bol natočený anamorfickým procesom zvaným Technirama, spolu so systémom Technicolor. (westerns)
  • Natáčelo se od 30. července do 18. listopadu 1957 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama