Reklama

Reklama

86

(seriál)
  • Japonsko 86―エイティシックス―
Trailer 2
Japonsko, (2021–2022), 9 h 35 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Asato Asato (kniha)

Hrají:

Šója Čiba, Ikumi Hasegawa, Seiičiró Jamašita, Nacumi Fudžiwara, Saori Hajami, Haruka Širaiši, Haruki Išija, Daiki Jamašita, Taiši Murata, Šinei Ueki (více)
(další profese)

Epizody(23)

Obsahy(1)

Republika San Magnolia je stát oficiálně sestávající z 85 provincií, který je dlouhou dobu ve válce s říší Giadian. Obě strany dle veřejných zpráv bojují pouze za pomoci plně automatizovaných dronů, a tak jde o válku bez obětí na životech. Tedy alespoň tak to tvrdí vláda. Skutečnost je však taková, že žádná válka bez krve a smrti neexistuje. Za chráněnými hranicemi 85 provincií se nachází pro civilisty neznámý sektor 86, kde žijí lidé bez jakýchkoli práv a svobod, kteří pokud chtějí dokázat, že mají nárok na normální život, musí pilotovat ozbrojené drony ve válce – ty samé drony, které oficiálně žádné piloty nemají.
Na této straně hranice se nachází elitní jednotka Spearhead, kterou vede mladík Shin, zatímco v srdci samotné republiky daleko od nebezpečí sedí za monitorem Lena, která dává těmto dronům rozkazy. Spearhead si udělali mezi ostatními velké renomé a zároveň přivedli již několik takových „velitelů mimo bojiště“ do blázince nebo i k sebevraždě. Nyní dostává Lena na starost právě tuhle speciální jednotku a je jasné, že to bude jeden z nejtěžších úkolů v jejím životě, obzvlášť když se mezi ní a Shinem začne vytvářet jisté pouto. Tak začíná smutný a dramatický příběh dvou mladých lidí v této šílené válce. (Jeoffrey)

(více)

Diskuze

Jeoffrey

Jeoffrey (hodnocení, recenze)

INFO:

Z produkčních důvodů byla episoda 18 odsunuta na 20.11.2021 a místo ní bude odvysílán "speciální díl", dle všeho však jen klasický recap...

Echelon1

Echelon1 (hodnocení, recenze)

Vidím, že obecne divácky máme všetci výčitku, že to bolo dejovo tak rýchle, že preň nebol dostatočný priestor. Divák si musel hodne domýšľať a sledovať dianie aj (ne)prítomnosť postáv. Vklad som nádeje do 2. série a v predstihu som mal pripravených päť hviezd, dúfal som, že toto je len úvod na predstavenie sveta, hrdinov atď., no po konci 11. ep. a potvrdenej 2. s. mám skôr pocit zmetenia.

maatt

maatt (hodnocení, recenze)

Přišlo mi že do prvních pár dílů toho nacpali příliš, aniž by se snažili cokoliv vysvětlit, a teď zase na konci jsme dostali pomalu Slice of Life. Pacing nic moc, snad v druhé řadě to bude rovnoměrnější.

Příští týden má vyjít nějaký speciál ještě.

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

Echelon1

Přijde mi evidentní, že poslední 2 díly byl jen čistý stalling. To, co se chtělo v 1. sérii nastínit, tak stihli za 9 epizod a další arcy si chtěli nechat na 2. sérii. Na to, jak se zpočítku na nás valila ta expozice, tak na konci nám žádné info už nedodali, ani náznak, takže z čistě tvůrčího hlediska to mohlo být rozložené znatelně lépe. Lena je zatím relativně plochá se záblesky momentů kontrastující s jejím charakterem. Za to se ale nezlobím, je dost času na její modelaci a rozvoj.

Echelon1

Echelon1 (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

A k tomu 2. sériu, ale snáď 11. ep. nebude príliš "cliffhangervská". Každopádne, po 8. a hlavne 9. epizóde je ešte viac zrejmé, že Vladiléna má viaceré stránky osobnosti, a dokáže sa prejaviť v závislosti od situácii. ;-) Zato sa akosi v ep. 8 a ep. 10 bijú informácie ohľadom stavu sveta.

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

Echelon1

Nepopírám, že představené informace během přednášky jsou zajímavé, ale mám mnohem raději, když mám jsou dávkovany trochu přirozenější formou :-) Ta scéna mi přišla celkově dost mimo a když si vemeš, kde všude jsme mezitím v seriálu byli, tak nic podobného té škole tam už nikdy nebylo.

 

Každopádně já jsem s dílama aktualizovaný a fakt jsem zvědavý, co bude teď. Skoro bych si řekl, že tohle byl ideální bod kde 1. sezónu ukončit, ale ještě pár dílů evidentně máme.

na příspěvěk reagoval Echelon1

Echelon1

Echelon1 (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

Tí s podobou povahou Vladileny sa dokážu prejaviť voči klamstvám a nespravodlivosti veľmi rázne. :-) Navyše bola celá tá prednáška jeden z informačne najprínosnejších momentov. Základná história, na tabuli pár základných, ale zaujímavých technických parametrov používaných strojov a mapa. Tá mi pripomína, že aj keď som týmto momentom za 7. ep., akosi stále chýba celkový obraz. Podľa mapy má tá ich ríša priemer od západu na východ sotva 1 800 - 2 000 km (zhruba ako Mongolsko). Nevieme ale kde sa nachádza a asi sa to ani nedozvieme (pretože nechcete dávať fiktívne rasistické ríše na územia súčasných legitímnych štátov) a obecne chýba obraz celkového stavu sveta. Mimo to - a hlavne - (to sa pre mňa snáď ukáže ešte časom) neviem o čo vlastne ide. Možno sa teraz len oboznamujem so stavom vecí a to hlavné príde potom, no 5. ep. ma navnadila na myšlienku deja, že sa prelomí status quo a príde niečo veľkolepejšie, že sa blížia udalosti rozhodujúce o budúcnosti sveta, a bude to viac, než len príbeh Spearheadu a Vladileny na pozadí konfliktu.

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

Jasně, ty žebříčky, kde hlasuje hodně lidí, jsou vždy spíše orientační. Dobré pro nějaký obecnější výběr, ale samozřejmě že ne vždy se s názorem většiny člověk shodne. Ale zase je nutné říct, že mají k objektivitě většinou mnohem blíže (z logiky věci) než názor jednotlivce, který je vždy subjektivní. Neplatí to samozřejmě vždy, někdy dostane něco nepřiměřený hejt nebo nepřiměřenou chválu z různorodých důvodů.

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

maatt

Tak se neshodne, na tom není nic přece špatně :-) A není to kvůli tomu, že bych ostatní nazýval plebs či podobné přízvisko - taky se neshodnu s Knigem a není to pro mě plebs. Jelikož jsem S2 P2 Re:Zera měl na A-P na starosti, tak jsem mu věnoval extra pozornost a dost diskutoval s mnoham kolegy, u každého dílu psali hodně rozsáhlé eseje a tím si navzájem uvědomovali, co pro nás funguje a co ne. MAL žebříček beru v potaz určitě nejvíc v relevanci, protože tam hlasuje nejvíc lidí, na druhou stranu to pro mě nic neznamená, rozhodně ne pro mé hodnocení.

 

Např. jak říkáš, S2 P2 má na MALu 68 (8.59 hodnocení) a třeba takový žánrově relativně podobný Made in Abyss je 37. (8.72). Je mezi nima v hodnocení rozdíl pouhých 0.13, což je pro mě na hraně absurdity. Když porovnáš cokoliv, co má MiA a RE:Zero S2 P2, tak to jsou nebe a dudy. Alespoň pro mě. Vůbec neberu nikomu přístup "Mě to bavilo, super, dám tomu 5*", mám to holt jiné a snažím se koukat na všechny aspekty díla.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

maatt

maatt (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

No, Re Zero S2 P1 se nachází jak na MALu tak na Anime-Planet těsně za top 100 (přesněji #122 a #138 resp.), S2 P2 se dokonce do top 100 dostala (#69 a #95). Tedy, dost nad průměrem. Plebs se s tvojí komunitou zřejmě neshodne.

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Je fakt, že tehdejší kritika EP3 měla návaznost dost kvůli EP2 :-) Pokud bych to vzal celkově se všemi 8 vydanými EP, tak ta, co teď stojí mimo pozici je celkově EP2. Ale EP3 ten neumětelský prespoiler stejně neodpustím.

 

Celkově těch výtek se mi nashromáždilo doteď více, které když si dáš do celkového obrázku, tak spíš naopak ten rukopis je třeba oproti Isayamovi dost nepromyšlený. Rozumíš, na co autor poukazuje, co je hlavní problém a postavy nejblíže problému se chovají přiměřeně adekvátně, ale jakmile buď ony deviují od hlavního fokusu (či jak to popsat) anebo se jedná o postavy čím dál méně významné, vzdálené, tak v tu chvíli mi přijde, že je autorovi už o dost více jedno, co dělá a vytváří značné nekonzistence.

 

Jelikož si toho asi dost neviděl, nebudu blíž komentovat a rozvádět :-)

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

malinký SPOILER i k čtvrté epizodě Jako jo, s tím souhlasím. Ta expozice v druhé epizodě byla divná. Ale já si myslel, že se bavíme o epizodě tři. I když pak v epizodě 4 ji to hezky ta kamarádka (i strejda) vyhodí do očí, že její přístup k celé záležitosti JE naivní, a když nad tím pouvažuješ, tak ten výlev na přednášce byl od ní taky docela velká naivita - co si myslí, že tím dokáže? Má štěstí že má nad sebou ochrannou ruku. Takže to vlastně svým způsobem konzistentní je. I když to provedení bylo trošku nedotažené, to je podle mě ten hlavní problém :)

Zase Jeoffrey tomu dal pět a chválí, jak promyšlené to autor má. Musím si najít už v některý den volno :)

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Ne, já to prostě nepřijmu :-) Když to vemu v kontextu jejícho chování do té doby - totálně zakřiklého, naivného, bezbranného, hrozně pasivního, tak aby najednou vlítla někam na vysokoškolskou přednášku, přerušila tam profesora a začala tam jak nějaký Fuhrer agitovat o opresi 86tek, lobbovat za větší spravedlnost a podobně s takovou vervou, zlostí, přičemž by totálně nezvykle riskovala naprostý skandál, který by ji třeba vyhodil z armády/práce? Vůbec tam pak není ani žádná scéna, že by se někdo podivil nad tím, co tam provedla - v práci, u kamarádky doktorky, nic. Pokud mi to nedávalo smysl tehdy, tak to nedává ještě o to větší smysl v následujících epizodách <MÍRNÝ SPOILER> protože se její chování vrátí zpátky k stylu úvodních epizod a dál pokračuje v naprosto dětinské naivitě<KONEC SPOILERU>. Když už, tak se od toho proslovu odražte a udržte to chování konstantní. Takhle bylo naprosto jasný, že to byl ten nejlevnější způsob maximálního expozičního výlevu.

 

Osobně mi přijde, že celkové hodnocení anime je čím dál benevolentnější. Jakýkoliv Ok počin se dostane na MALu na 8+ hodnocení jak nic. Re:Zero S2 určitě není lepší jak S1 a samostatně by vyšší hodnocení nedostala, ale jelikož je to S2, hype, fanbase, tak se to foukne :-) Jak říkáš, hlasovat o episodách budou hlavně fanboyové, těžko se hlasování budou účastnit hateři. Jak jsem u S2 psal, celá série je jedna velká nekonečná flashbackiáda a za mě přespříliš flashbacků nedělá dobrotu. Subaru je stále patetický a další z hlavních postav Garfiel je zosobnění opruzu :-) Už jen tyto dva fakty by těžko měly jakékoliv anime pozvednout nad 8/10 hodnocení.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, maatt, Echelon1

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Mně přišel třetí díl taky skvělý, možná tam na začátek nemuseli dát ten spoiler, ale nějak moc mi to ten závěr nepokazilo. Právě se mi taky líbilo, jak náhle a nečekaně to přišlo a že jsme to viděli z pohledu Leny. To podtrhlo pak celý ten motiv její naivity a dalo sílu tomu naštvanému proslovu.

Re: Zero 2. sezona, co jsem tak zase sledoval mezinárodní komunitu já (na redditu a na myanimelist), byla přijata s velkým nadšením a potvrdila ten hype, který kolem této části LN šířila dlouho předtím čtenáři. :) Já osobně jsem ji tedy stále neviděl a nutno říct, že ani první sezona pro mě nebyla tak dokonalá, jak pro mnohé jiné, takže jsem zvědavý, jaké to bude. Ale zklamaných byla opravdu spíše menšina. První část - 370 tisíc uživatelů na MAL, průměrné hodnocení 8,45, druhá část - 237 tisíc uživatelů - 8,59. Na redditu hlasovalo u jednotlivých epizod vždy aspoň několik set lidí a u druhé části druhé sezony hodnocení nikdy nekleslo pod 4,44/5. A každý týden měly epizody druhou nejvyšší karmu (a pravděpodobně i počet komentářů) hned po Shingeki no Kyojin. Pravda, karma i komentáře vypovídají spíše o popularitě než o kvalitě :)

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

Echelon1

Myslíš můj vůči Re:Zero? V mezinárodní komunitě jsme u Re:Zera (S2) hodnotili obsáhle díl co díl a téměř všichni jsme se shodli, že ta druhá sezóna na víc jak průměr holt nemá. Ale já bývám horkokrevný u mnoham anime :-)

 

Já nemám problém s jejich Skype interakcí, ale pokud jsi jen u 3. dílu, nebudu spoilovat :-) Jen sleduj tu frekvenci Skypování a jaký to bude mít vliv na životy Leny.

Echelon1

Echelon1 (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

Podobne prísny prístup ako u RE:Zero. :D Iste, to v žiadnom prípade nikto netvrdí. Ale predsa, trebárs bez tej komunikácii naviac cez ten ich Skype (alebo skôr to nazvať extra verziou TeamSpeaku :-) by sa nedali nijak budovať vzťahy, väčšia interakcia medzi nimi a vlastne samotný dej. Mne to uvažovanie a konanie k tej láskavej osobnosti Vladilena pasuje. Aj keď som ešte len na 3. diely (žiadne spoilery!), som s 86 (zatiaľ) nadmieru spokojný. A to mecha či iné robotické srandy (tu sú však tie chodce zaujímavé) a umieranie postáv nemám rád.

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

Echelon1

Byl to doposavadní nejhorší díl, který si céres zasloužil. Nevím, proč bych si měl na něco hrát a lhát, když se mi to jednoduše nelíbilo a nebavilo mě to :-)

na příspěvěk reagoval Echelon1

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

EP3: Bum a je tu špatný díl. Trochu jsem se toho obával, ale už po tom 2. to směřovalo k nevyrovnanosti. Přecházím do <b>SPOILER</b> zóny.

 

V 2. díle bylo samo o sobě už špatné vyložení té historie mezi Albanama a 86. Předloha to nejspíš měla rozloženýma lépe, měla na to víc času a během 2. dílu pro mě Lenin výstup na přednášce nedával jiný smysl, než tu expozici "vyblít" jedním tahem, abychom to měli z krku. Provedení napumpovaný patosem a hlavně naprostá nesmyslnost Leniný agresivity, která nemá důvod k existenci, když svoji grupu zná sotva den dva..? Tahle scénáristická karikatura poté přechazí z tohoto dílu do 3., protože zatímco takto v tom 2. díle vypadá, jako kdyby měla roky zkušeností, moudrost světa na rozdávání..

 

.. tak ve 3. díle opět jako malá holčička "Skypuje" s 86, furt se jen naivně vyptává, sdílejí si pohádky. Za mě to působí nehorázně dětinsky a neprofesionálně na to, že Lena má dle všeho být nějaký zázrak mezi handlery a úplný TOP v jejím věku.

 

Co mě ale na 3. díle nejvíc vytočilo a vlastně mi to úplně zkazilo celou epizodu, ať by se v něm oodehrálo cokoliv, tak je hned úvodní scéna se spoilnutím smrti "Sashy". Proč? Jakýho kikota napadlo, že by to mohla být bezva idea? Cely díl tedy máme v hlavě Kirschblutinu (přeloženo Sakuru) smrt a mezitím nám jede SoL povídání o nom, jak je vlastně 86 skvělá banda kamarádíčku a sympaťáků, kteří grillují a dovádějí ve vodě. Nejen to, pak to podtrhneme patetickou, neemotivní, suchou scénou prorokované smrti. Kdyby mi o tom na žačátku neřekli, tak bych třeba byl malinko zaskočen, překvapen, malinko by to se mnou možná hnulo, ale takhle jsem se cítím jak na rande, kam partner nedošel a ještě začalo pršet. Dovádění bylo milé, ale krom toho pouze zlost.

na příspěvěk reagoval Echelon1

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Nechci být škarohlíd, ale seriál nevypadá, že by měl problém dávat vale svým postavám. Nevěřím, že by celý Spearhead tým žůstal naživu celou sérii, ale tahle "Sasha" vypadá sympaticky :-)

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Nekoukal jsem presne na Tvuj styl, takze Bishounen jen tehdy, pokud mas rad Monogatari. Protoze to ma vsechny aspekty, ktere fanousci tohot anime zboznuji. Ma to opet neskutecnou formu, ale ta by byla k nicemu, kdyby Te to nebavilo :-) A ze si nevedel o Vivy a koukas na Witarny jako Vinland a AoT? To je na poznamku!

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

Jasně, ale první epizoda byla fakt silná a A-1 má tady výhodu prý kvalitní předlohy, takže o příběh bych se nebál :) Osobně mám takové ty romance jako Romeo a Julie rád, takže to mi určitě vadit nebude. Nakonec takovej je život, ne jak v anime, kde často tohle úplně vynechávají, aby mladé japonské diváky asi nevyděsili :) Samozřejmě s výjimkou přímo romantických komedií a dramat.

Box mě nezajímá vůbec, a Vivy jsem zrovna objevil, tady souhlasím, to vypadá jako černý kůň. Díky za tip na Bishounen, to mě odradilo už názvem, ale když říkáš že je to dobrý, tak se na to podívám. Ale já prostě upřednostňuji určité žánry a témata a tam se mi 86 přesně trefil do vkusu :) 

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Tak to je strááášně brzo pro takovou předpověď :-) A po pravdě, ani v ní moc nevěřím. A-1 dokážou zmatlat ledascos a příběhově nejsou tak silní v kramflecích. Kvalitu to nicméně určitě má a můj zájem je obrovský, i když fakt se trochu děsím té romance, která dejme tomu není tak okatá, ale překvapilo by mě, kdyby nebyla jednou z hlavních linek (četl jsem jen pár úvodních chapterů k seznamení, než odvysílali první díl).

 

Je tu těch kandidátů víc, které můžou hrát na známky nejvyšší: Pamatuju, že Megalo Box bylo fajn, takže S2 musím brát v potaz. Líbil se mi Moriarty, znovu musím brát S2 v potaz. Pak Shinbou s nisiosinem se vrátili k Shafťačení u Bishounen Tanteidan, právě jsem viděl první epizodu a uff, to je tak VYMAZLENÉ! Úplně jsem brečel štěstím vzpomínkama na Monogatari! Jsem hrozně nadšen. A samozřejmě wild card je Wiťacká Vivy, protože známe WIT. Zástup je široký, ale o to víc jsem natěšený :-)

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Pravděpodobně nejlepší nové anime a potenciálně anime sezóny, toť mé prvotní pocity po epizodě :) Předloha by měla být opravdu skvělá, některými fanoušky přirovnávána i k Attack on Titan, a ano, vidím proč. Technické zpracování taky na jedničku. Odpouštím A-1, že tento rok asi nebude třetí sezona Love is War, stačí mi tato válečná dystopie. I když na základě SPOILER ZÁVĚR druhé sezony Kaguya-sama Love is War závěru druhé sezony Kaguyi bychom možná dostali postapo lovestory :D

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Reklama

Reklama