Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (258)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavá westernová hříčka z Koreje. Uvidíte tři nejpopulárnější mužské herce Koreje. Kang-ho Song jako ten divný, Jung Woo Sung jako ten hodný a Lee Byeong-heon jako zlý. Co Vás tu čeká? Zběsilá akce, jednoduchý příběh, nadstandartní vizuální zpracování, ke kterému pomohly i exteriéry pouště. Akční složka je určitě památná v mnoha momentech spíše, než přestřelka ve městě a závěrečný souboj mě fascinuje souboj japonské armády a Jung Woo Sunga, který si zaslouží přízvisko ničitel armád, prohání se maximální rychlostí na krásném oři a kosí vojáky ze všech stran. Občas je tu ujetý a černý humor. Dosti stylový film, jenž je nadsazený a nebere se vážně i takto může vypadat western. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $128,486Tržby Celosvetovo $44,261,209║ Spočiatku vydarený prehmat odvolávajúci sa na staré spaghetty westerny, ktorý prvú polovicu slušne baví a ponúka zbesilú akciu, potom to už je troška na silu tlačené do cieľa a postráda to patričné grády. /videl v kine: 65%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený akčný western od Kim Jee-Woona. Má celkom dobrý príbeh o trojici odlišných mužov, lovcovi odmien, namyslenom zabijakovi a menšom zlodejíčkovi, ktorí z rôznych motivácií chcú dostať stratený poklad, ku ktorému má viesť mapa a tak ju chcú všetci dostať, ale okrem seba navzájom majú problémy nielen s inými zločineckými skupinami, ale aj s japonskou armádou. So spracovaním som veľmi spokojný, toto nie je práve zápletka, ktorá by ma dokázala skutočne nadchnúť, ale v tomto prípade to dopadlo snáď najlepšie, ako vôbec mohlo. Je to jedna dlhá, ale mimoriadne svižná akčná jazda v dobrodružno-westernovom štýle, plná výborných scén a bez jediného slabého miesta. Tempo filmu sa samozrejme občas uvoľní, čo ale vôbec neprekáža, aspoň sa dá lepšie oboznámiť so všetkými dôležitými postavami. Akcie je tu dosť a v rámci žánru je to nepochybne absolútna špička. Je rozmanitá, nadmieru nápaditá, perfektne natočená, tá kamera plná vizuálnych nápadov je skutočne úžasná, nechýba ani nejaká tá krv a na pomery žánru je akcia až prekvapivo veľkolepá. Najviac sa mi páči dlhá naháňačka cez púšť, obzvlášť jej druhá polovica po pripojení lovca odmien je vynikajúca a je to rozhodne najlepšia časť filmu, výborné je aj úvodné prepadnutie vlaku, prestrelka na trhovisku, ale všetka akcia v rámci žánru nadpriemerná. Veľmi spokojný som aj s humorom, niektoré situácie sú veľmi vtipné a hlavne tie, kde je zapojená postava zlodejíčka. Herecké obsadenie je perfektné, skvelé hlavné trio Song Kang-Ho, Jung Woo-Sung a Lee Byung-Hun, všetky tri postavy sú pre svoje potreby úplne ideálne a aj výborne zahrané a k tomu plno známych tvárí vo vedľajších úlohách, tu si nemám na čo sťažovať. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, Kim Jee-Woon zvláda dokonalo snáď všetky žánre, tu nemám absolútne čo vytknúť. A k tomu ešte výborná hudba. Plné hodnotenie síce nedávam, tento žáner pre mňa nemá taký potenciál, ale inak tomuto filmu vlastne ani nemám čo vytknúť, rozhodne najlepší western, aký som vôbec videl. Objektívna kvalita filmu- 85%, film sa páči mne na 80%. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Já ty šikmooké vcelku ráád... pokud zrovna netočí porno s lolitkami nebo nejí tu svou rýži, tak pracujou (každý teďka IT) ee, točí ty svoje "masakrální" filmy, kde jeden aziat (forever jaky) vystřílí, rozseká nebo holýma rukama vybije půl obrazovky. Nooo tady ne... tady se Kim snaží o jakýsi remake westernu aaa bohužel nejde to. Utkvělo mi v paměti, jak tři žlutí banditi bojujou o jednu zažloutlou mapu, která teda vede k pokladu (hotoví piráti). Střílí se tu, všecko tu vybuchuje jak na bojovém poli a výsledek?! Veškerý žádný, chcete vědět konec? Všichni do jednoho umřou! A o toto cele jde, toš srandy kopec... 5/10 že si to ty Kime a ještě jednou mě naser aaa... ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Inu, s takovýmhle filmem je to těžké. Člověk si pak říká, nakolik mu podívanou pokazily předsudky, ale jelikož už je to pár dní a já nad tím mohl přemýšlet, tak věřím, že vůbec. Ona to prostě je hrůza. Z hlediska vykresleného světa - do toho se nedá vžít. Hlavní hrdinové jsou tak drsní, že by vás dokázali zabít pouhým pohledem - tomu nejlepšímu by na to stačilo dokonce jen jedno oko! Neboť tento borec, který se dobrovolně ofinou zbavuje hloubkového vnímání, nejen vždy trefí, ale zároveň v bitkách spoléhá zřejmě na startrekovské štíty. Tak bych mohl pokračovat, ale dál, zpracování. Nevím, jak vy, ale krom toho, že jsem se ke konci už hodně nudil a ztrácel jsem se v myšlenkách, tak mi dalo velkou práci vůbec pobrat, kdo je kdo. Aneb postavy. Jediná trošku příjemná postavička je ústřední hrdina, který je alespoň občas k smíchu, všichni ostatní mi byli doslova ukradení. Spousta vtipů - a nejen jich, spousta scén - je vyloženě křečovitých a samoúčelných (třeba scéna s nočním útěkem kolem ohniště, to je situace tak debilní, že ve mně smích určitě vyvolat nemůže). Samoúčelné skupiny? Třeba japonské vojsko, které si nevšímá, že ho někdo střílí? Nebo mongolci vykazující intelekt rohožky, jejichž vůdce se vyznačuje větším intelektem jen tím, že skoro v každé scéně buď zírá do dáli nebo nad hlavou roztáčí řemdih? A když přišel zvrat, tak jsem si najednou řekl - ajo vlastně, dyť to je od tohohle režiséra, já úplně zapomněl, že tam musí být povinně zvrat tohohle typu! Naštěstí to ale celé bylo tak hloupé, že jsem na něj opravdu zapomněl a jeho 'nečekanost' neboli rozuzlení se ve slabotě zbytku prostě ztratila. Celé bych to jen zabalil úvahou, že je fascinující, co všechno se v Koreji sestrojí tak, aby to koreofilové zhltli a zároveň se nad tím nepozastavili. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Striktní britská filmová cenzurní organizace British Board Of Film Classification, pro nevhodnost promítaného násilí na zvířatech, nařídila filmařům vyříznout z filmu kolujícím britskými kinosály specifický pětisekundový úsek. (Conspi)
  • Představitel Hodného Woo-sung Jung si během natáčení zlomil ruku. (Morien)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama