Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022 Autor Goldbeater

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby Theatre a hlavními průvodkyněmi slavnostního večera byly komičky Regina Hall, Amy Schumer a Wanda Sykes. Předávání cen se rozhodně ani letos neodehrálo bez překvapení a velkých kontroverzí.

 

Poměrně překvapivým se stalo vítězství snímku V rytmu srdce v hlavní kategorii pro nejlepší snímek. Za tento počin byla oceněna i Siân Heder za nejlepší adaptovaný scénář a Troy Kotsur pro nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Drama Síla psa, jež obdrželo nejvyšší počet nominací (celkem dvanáct), si nakonec vysloužila pouze jedinou sošku za režii pro Jane Campion. V počtu nominací proměněných ve výhru však letos s velkým přehledem nad ostatními zvítězilo sci-fi Duna, které získalo ocenění v kategoriích nejlepší kamera, střih, hudba, výprava, vizuální efekty a zvuk.

 

Oscary se letos staly terčem kritiky už předem kvůli rozhodnutí o přesunu udílení několika vybraných kategorií před přímý přenos, aby se celý živě vysílaný ceremoniál zkrátil. Záznam jejich předávání byl poté dávkován do přímého přenosu ve značně zkrácené podobě. O zřejmě největší pozdvižení se nicméně letos postarali herci Chris Rock a Will Smith. Rockův nekorektní vtip na adresu Smithovy manželky vedl k tomu, že emocemi zahlcený Will impulzivně vystoupil na pódium a populárního komika uhodil do tváře. Nálada v sále po této scéně značně ochladla.

 

Smith si nicméně i po tomto kontroverzním výstupu nakonec došel pro Oscara za svůj výkon ve snímku Král Richard: Zrození šampiónek. Nejlepší herečkou se stala Jessica Chastain za snímek The Eyes of Tammy Faye a za vedlejší roli v muzikálu West Side Story byla oceněna favorizovaná Ariana DeBose. Cenu pro nejlepší originální scénář si odnesl Kenneth Branagh za svůj Belfast. Celkový přehled všech oceněných si můžete prohlédnout v naší sekci Ocenění, nebo rovnou pod tímto odkazem.

Reklama

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (více)

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Druhá Duna dorazí o něco dřív

Druhá Duna dorazí o něco dřív

18.11.2023

Premiéra napjatě očekávaného pokračování úspěšné sci-fi Duna z roku 2021 se opět posouvá. Fanoušci se ovšem v tomto případě nemusí vůbec chytat za hlavu, tenhle přesun je pro ně dobrou zprávou.… (více)

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Rock chystá životopis Martina Luthera Kinga

Chris Rock chystá životopis Martina Luthera Kinga

07.10.2023

Herec a komik Chris Rock dělal v posledních letech řadu věcí, aby se v očích diváků vymanil ze škatulky pouze komediálního tvůrce a vybíral si často vážnější, dramatické role (seriál Fargo, Amsterdam… (více)

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama