foto

Adam Matejka

  • nar. 21.11.1905
    Paludza, Rakousko-Uhersko
  • zem. 21.4.1988 (82 let)
    Liptovský Mikuláš, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Adam Matejka sa narodil 21.11.1905 v Paludzke. V dvadsiatych rokoch minulého storočia pracoval ako baník v belgických baniach. Vyučil sa obuvníkom a celý život pracoval ako obuvník, len v rokoch 1949 až 1959 bol členom Dedinského divadla. Po jeho zrušení sa vrátil opäť k topánkam.

Vo filme si po prvý krát zahral v roku 1953, keď ho režisér V Bahna obsadil do filmu POLE NEORANÉ. Zahral si aj v ďalších Bahnových filmoch POSLEDNÁ BOSORKA a ZEMIANSKA ČESŤ (1957). Nikdy nehral hlavné postavy, ale iba menšie role. Zahral si aj vo významných filmoch, ktoré vstúpili do histórie československého filmu. V roku 1965 si ho režiséri Kádar a Klos vybrali do oscarového filmu OBCHOD NA KORZE a v roku 1972 ho režisér Ello Havetta obsadil do svojho filmu ĽALIE POĽNÉ.

Adam Matejka vedel zahrať aj komické postavičky - mohli sme ho vidieť napr. ako Pachovho otca vo filme M. Ťapáka PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK. Vybrali si ho aj ďalší významní slovenskí tvorcovia: J. Jakubisko ho obsadil do svojho filmu NEVERA PO SLOVENSKY a M. Holý do filmu NOČNÍ JAZDCI. Bol to jeho posledný film. Adam Matejka hral aj v mnohých televíznych inscenáciách a filmoch. Obsadili ho do seriálov SVÁKO RAGAN (M. Ťapák), SPADLA Z OBLAKOV (R. Cvrček) SLOVÁCKO SA NESÚDÍ (P. Tuček). Celkovo si zahral asi v 100 filmoch alebo inscenáciách. Vynikol najmä v postavách dedinských starcov.

Adam Matejka zomrel 21.4.1988 v Liptovskom Mikuláši. Bol a určite zostane najznámejším slovenským nehercom.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1981 Bičianka z doliny (TV film)
Katera (TV film)
Noční jezdci
1980 Hordubal
Nevera po slovensky
Otec ma zderie tak, či tak
Živá voda
1979 Mišo (TV film)
Uzlíky nádeje (TV film)
1978 Krutá ľúbosť
Pustý dvor
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Vianočné oblátky (TV film)
1976 Majster zlodejského cechu (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Terezu bych kvůli žádné holce neopustil
1975 Pacho, hybský zbojník
1974 Deň, ktorý neumrie
Do zbrane, kuruci!
1973 Čierne ovce (TV film)
Javorová fujarka (TV film)
1972 Adam Šangala (TV film)
Človek na moste
Ďaleko je do neba
Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
Výmyselníci (TV film)
1971 Orlie pierko
Zlozor
1970 Nahota
Naši pred bránami
Rajský plyn (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Generácia (TV film)
Kráľovská poľovačka
1968 Maroško (TV film)
Tony, tobě přeskočilo
Výšiny (TV film)
1967 Noc nevěsty
Stud
1966 Živý bič (TV film)
1965 Neprebudený (TV film)
Obchod na korze
1964 Slnečný kúpeľ (TV film)
1963 Bez svatozáře
1962 Tam za lesem
1961 Pieseň o sivom holubovi
Pokorené rieky
Zbabělec
1959 Dom na rázcestí
Velká samota
1958 Statočný zlodej
Szent Péter esernyője
Šťastie príde v nedeľu
1957 Štyridsaťštyri
Zemianska česť
1956 Čert nespí
Čisté ruky
Posledná bosorka
1953 Pole neorané

TV seriály

1978 Nech žije deduško (TV seriál)
1975 Leto s Katkou (TV seriál)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Medicína (S01E06)
Hody (S01E04)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)
1972 Nikto nie je doma (TV seriál)

Dokumentární

1967 Rok na dedine (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace