foto

Dolly Parton

  • nar. 19.1.1946 (74 let)
    Sevierville, Tennessee, USA

Biografie

Herečka a první dáma americké country music má irské a indiánské předky. Narodila se jako čtvrté z dvanácti dětí. Její otec byl velmi těžce pracující farmář. Její sestra Rachel Dennisová je známá TV herečka. První písničky začala malá Dolly skládat, když ještě nechodila ani do školy. V osmi letech se naučila hrát na kytaru, když kopírovala písničky z rádia. Vystupovala v rozhlasových pořadech v Knoxville a v TV seriálu THE CAS WALKER SHOW. Výsledkem se staly první gramofonové pokusy se značkou Gold Band Records. Důležitým zlomem v její kariéře bylo hostování v programu oblíbeného zpěváka Johnyho Cashe v Grand Ole Opry (1959). V roce 1964 ukončila střední školu a přesídlila do Nashville. Tady podepsala smlouvu s nahrávací společností Monument.

V roce 1967 přijala nabídku Portera Wagonera a stala se stálou členkou jeho programu. Jejich společná spolupráce trvala šest let. Natočili spolu několik duetů. Dolly se podařilo s gramofonovými nahrávkami prosadit. Od Wagonera odešla a v roce 1974 založila vlastní hudební skupinu. Jádro skupiny tvořili rodinní příslušnící. Vydala se tak na samostatnou dráhu. Dokázala navázat na své předešlé úspěchy písničkami Jolene (1974) a Love is like a Butterfly (1975), které ji postavily do čela country zpěvaček. Třikrát byla odměněna hudební cenou GRAMMY, sedmkrát jí udělilo cenu sdružení COUNTRY MUSIC ASSOCIATION, získala čtyři zlaté a dvě platinové desky.

Počátkém 80. let debutovala úspěšně jako filmová herečka v komedii OD DEVÍTI K PĚTI. Ztvárnila jednu ze tří sekretářek (Jane Fondová a Lily Tomlinová), které se rozhodnou odstranit svého zlého šéfa. Napsala i nahrála titulní píseň, která jí vynesla cenu Grammy a nominaci na Oscara (1980). V muzikálové komedii NEJLEPŠÍ BORDÝLEK V TEXASU hrála majitelku nevěstince Monu Stanglyovou, s níž se ožení místní šerif (Burt Reynolds). V komedii KOČIČÍ ZLATO udělala pěveckou hvězdu z taxikáře (S. Stallone). Zahrála si také v OCELOVÝCH MAGNÓLIÍCH, kde vytvořila postavu šéfové salonu krásy Truvy.

Dolly Parton je také zdařilou obchodnicí. Se svou manažerkou Sandy Gallinovou založila vlastní filmovou a TV produkční společnost Sandollar, zde vznikla komedie OTEC NEVĚSTY (1991) a drama ZÁBLESK (1992). Své mnohamilionové zisky investuje do sítě vlastních zábavních podniků Dolly Parton Enterprises, které v roce 1986 rozšířila o zábavní park Dollywood. Vybudovala ho poblíž Pigeon Forge v Tennessee. Od roku 1966 je vdaná za stavebního podnikatele Carla Deana.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

Filmy

2019 Christmas at Dollywood (TV film)
2016 Dolly Parton's Christmas of Many Colors: Circle of Love (TV film)
2013 A Country Christmas Story (TV film)
2012 Nahlas a naplno
2011 Gnomeo & Julie
Když byla Dolly Parton má matka
2002 Frank McKlusky
Smoky Mountain Wilderness Adventure
1999 Blue Valley Songbird (TV film)
Jackie's Back! (TV film)
1997 Get to the Heart: The Barbara Mandrell Story (TV film)
1996 Grand Ole Opry 70th Anniversary (TV film)
Neuvěřitelný anděl (TV film)
1995 Láska dokáže stavět mosty (TV film)
Příběh Dottie Westové (TV film)
1994 Best of Elwood Smooch, The
1993 Billy Ray Cyrus (TV film)
Burani z Beverly Hills
1992 Haló, tady Shirlee
1991 Divoký Texas (TV film)
1989 Ocelové magnólie
1986 Smoky Mountain Christmas, A (TV film)
1985 Winning Hand, The (TV film)
1984 Kočičí zlato
1983 Dolly In Concert (TV film)
1982 Nejlepší bordýlek v Texasu
Roy Acuff... 50 Years the King of Country Music (TV film)
1980 Od devíti do pěti
1978 Dolly and Carol in Nashville (TV film)

TV seriály

2019 Dolly Parton: Hra na city (TV seriál)
Ty staré kosti (E08)
J. J. Sneed (E07)
Sugar Hill (E06)
další epizody (8)
2006 Hannah Montana (TV seriál)
2005 Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Zákony realitního trhu (S04E18)
2000 Bette (TV seriál)
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Sportovní neděle (S10E12)
1996 Mindin' My Own Business (TV seriál)
1994 Heavens to Betsy (TV seriál)
1955 Captain Kangaroo (TV seriál)

Dokumentární

2019 Amber & Dolly: 9 to 5 (TV film)
Dolly Parton: 50 Years at the Grand Ole Opry (koncert)
Dolly Parton: Here I Am (TV film)
Linda Ronstadt: The Sound of My Voice
2018 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
2017 Born in Bristol
2015 Mama Mae: The Life and Music of Mae Boren Axton
2014 Dolly Parton (koncert)
Glastonbury 2014 (koncert)
2011 Hollywood to Dollywood
2010 Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape - a.z.
2009 Dolly: Live in London O2 Arena (koncert)
2005 Dolly Parton & Friends on the Country Train (koncert)
Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies
2004 Norah Jones & the Handsome Band: Live in 2004 (koncert)
Sex 'n' Pop (TV seriál)
2003 Dolly Parton & Friends on the Country Train (koncert)
Příběh country (TV seriál)
Willie Nelson & Friends: Live and Kickin' (koncert)
2002 Uncut: The True Story of Hair
2001 Graham Goes to Dollywood (TV film)
1999 Intimate Portrait: Barbara Mandrell (TV film)
1998 A&E Biography: Roddy McDowall - Hollywood's Best Friend (TV film)
The Heaven and Earth Show (TV seriál)
1996 America's Music: The Roots of Country (TV seriál)
Dolly Parton: Treasures (TV film)
Dollywood: A Memory Worth Repeating
1995 Heartsong
1990 Christmas at Home (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1984 Kenny & Dolly: A Christmas to Remember (TV film)

Hudební videoklipy

2019 Galantis & Dolly Parton feat. Mr. Probz - Faith (hudební videoklip)
2018 Dolly Parton - Girl in the Movies (hudební videoklip)

Video kompilace

2004 The Simpsons: Gone Wild (video kompilace)

Skladatelská filmografie

Filmy

1984 Kočičí zlato

Hudební videoklipy

2019 Galantis & Dolly Parton feat. Mr. Probz - Faith (hudební videoklip)
2018 Dolly Parton - Girl in the Movies (hudební videoklip)
1992 Whitney Houston: I Will Always Love You (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Dokumentární

2009 Dolly: Live in London O2 Arena (koncert)

Host

TV pořady

2018 Shine On with Reese (TV pořad)
2017 23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 Vezmi mě domů (TV pořad)
2014 Good Morning Britain (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
2012 Home & Family (TV pořad)
Katie (TV pořad)
We Will Always Love You: A Grammy Salute to Whitney Houston (TV pořad)
2010 Bert dobyvatel (TV pořad)
Daybreak (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2008 19 Kids and Counting (TV pořad)
Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2006 The 78th Annual Academy Awards (TV pořad)
The ONE Show (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Módní policie (TV pořad)
2001 Lorraine (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 Howie Mandel Show, The (TV pořad)
1997 Donny & Marie (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
Good Morning, Texas (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 Charlie Rose (TV pořad)
Walt Disney World's 20th Anniversary Celebration (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
The Arsenio Hall Show (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
This Morning (TV pořad)
1987 Dolly (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Kenny Rogers and Dolly Parton: Together (TV pořad)
Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Lily: Sold Out (TV pořad)
1979 Christmas Special... With Love, Mac Davis, A (TV pořad)
1978 Cher... Special (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1973 Burt Reynolds' Late Show (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1968 Country Music Awards (TV pořad) - mod.
1967 The Kraft Music Hall (TV pořad)
1961 Porter Wagoner Show, The (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce