foto

Mary Woronov

  • nar. 8.12.1943 (74 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Mary Woronov sa narodila 8. Decembra 1943 v Breakers Hotel v Palm Beach na Floride v čase II. Svetovej vojny, keď slúžil ako nemocnica Ream General Hospital (iné zdroje tvrdia, že to bol New York). Vyrastala v Brooklyn Heights so svojou matkou Carol a nevlastným otcom Victorom D. Woronovom.

Študovala sochárstvo na Cornell University, avšak po exkurzii v Andy Warholovej Silver Factory sa jej život radikálne zmenil, so svojimi spolužiakmi sa už späť nevrátila. Cornell University však úplne zanechala až v roku 1966, keď ju Andy Warhol spoločne s ostatnými zo Silver Factory pozval na výlet do Kalifornie. Prvá fáza jej hereckej kariéry je tak neodmysliteľne zviazaná z Warholom a jeho undergroundovými projektami.

Prvý krát zažiarila v úlohe Hanoi Hannah v experimentálnom undergroudovom filme Chelsea Girls, ktorý sa stal prvým komerčným úspechom na poli celovečerného filmu pre Warhola. Okrem toho sa objavovala ako go-go tanečníca v šou americkej rockovej skupiny Velvet Underground a jej projektu Exploding Plastic Inevitable produkovaným Warholovou továrňou na umenie. Rýchlo sa stala závislou na metamfetamíne a keď sa jej podarí nad závislosťou zviťaziť, opúšťa Silver Factory.

Ďalšie 2 roky života trávi v Európe, následne sa v roku 1970 po prvý krát vydá. Jej manželom sa stáva režisér a producent Theodore Gershuny, s ktorým natočí trojicu filmov - Night of the Dark Full Moon (1972), Sugar Cookies (1973) a Kemek (1970). V roku 1973 sa im manželstvo rozpadá a Mary sa sťahuje do New Yorku, kde ju k sebe pozýva jej dlhoročný priateľ Paul Bartel. Spoločne sa v priebehu 20 rokov stretli pri natáčaní 17 krát. Po prvý krát to bolo v seriáli Somerset (1970), prvou úspešnou spoluprácou však bola až cormanovka Death Race 2000 (1975) a najznámejšou čierna komédia Eating Raoul (1982), v ktorej si herečka vďaka postave svojráznej majiteľky reštaurácie s netradičným jedálničkom menom Mary Bland upevnila svoj kultový status.

Ten si poctivo budovala svojou účasťou v množstve iných kultových filmoch, zväčša zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, často produkovaných Rogerom Cormanom, ako napríklad už spomínaný Death Race 2000, Cannonball! (1976), Rock 'n' Roll High School (1979), Night of the Comet (1984), Chopping Mall (1986) či Nomads (1986). Veľmi často sa objavovala aj na televíznej obrazovke, zahrala si v celom rade najpopulárnejších seriálov, ako napríklad Charlie's Angels, Knight Rider, Babylon 5, Sledge Hammer či Buck Rogers in the 25th Century.

Okrem toho sa Mary Woronov venuje aj divadelnému herectvu (veľmi rada vystupovala na javisku v at Lincoln Center), maľovaniu či písaniu, je autorkou troch kníh - Wake for the Angels: Paintings and Stories, Swimming Underground: My Years in the Warhol Factory (autobiografia) a románu Snake.

Za svoju takmer polstoročie trvajúcu hereckú kariéru stihla Mary Woronov účinkovať vo viac ako 80 filmoch a množstve televíznych seriálov, zväčša stvárňujúc postavy, ktoré sú prinajmenšom čudné, ak nie bizarné. Aj vďaka tomu sa dnes zaraďuje medzi kultové osobnosti nezávislého filmu.

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2019 Citizens
2016 Snowbird
2012 Attack of the 50ft Cheerleader
2011 Kitchenette: Part One
2009 Dům ďábla
2008 The Living End: Remixed and Remastered
2005 Vyvrženci pekla
2004 Dům na půl cesty
Frog-g-g!
I Pass for Human
2003 Looney Tunes: Zpět v akci
Prison-A-Go-Go!
2001 New Women, The
Perfect Fit
Vampire Hunters Club, The
2000 Straight Right
1999 Invisible Mom II
Zoo
1998 Sladká Jane
Tajemství pokojské
Vánoční překvapení
1996 The Munsters' Scary Little Christmas (TV film)
1995 Fanynka číslo jedna
Glory Daze
Příšerná rodinka (TV film)
1994 V zajetí rocku (TV film)
1993 Good Girls Don't
Grief
Hra na zradu (TV film)
1992 Hellroller
Living End, The
1991 Buster's Bedroom
Kde odpočívají spící psi
Motorama
Rock 'n' Roll High School Forever
1990 Dick Tracy
Fešácký kriminál
Pronásledovatelé 2
1989 Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills
Sázkař
Warlock
1988 Pohřební akademie
1987 Kappa
Černá vdova
1986 Kočovníci smrti
Obchodní dům hrůzy
TerrorVision
1985 Bunny's Tale, A (TV film)
Get Out of My Room
Hellhole
Životní šance (TV film)
1984 Blood Theatre
Princess Who Had Never Laughed, The (TV film)
Zkázonosná kometa
1983 Silvestrovské představení
1982 Angel of H.E.A.T.
Eating Raoul
National Lampoon a kino
1981 Heartbeeps
1979 Lady in Red, The
Rock 'n' Roll High School
1978 The One and Only
1977 Bad Georgia Road
In the Glitter Palace (TV film)
Pan Bilión
1976 Cannonball
Hollywood Boulevard
Hollywood Man
Vězení v Jackson County
1975 Cover Girl Models
Death Race 2000
1974 Seizure
1973 Sugar Cookies
1972 Love, Death
Tichá noc, krvavá noc
1970 Kemek
1967 Four Stars
1966 Chelsea Girls
Hedy
Kiss the Boot
Milk
Screen Test #3
Screen Test #4
Shower
Since
Superboy
The Beard

TV seriály

2000 Věřte nevěřte (TV seriál)
Před svatbou / Hallowen / Pusinka / Vzrušení v Motelu 66 / Přelud stopaře (S03E09)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Narozen v purpuru (S01E04)
1992 Flying Blind (TV seriál)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Tajné obrázky (S01E20)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1970 Somerset (TV seriál)

Dokumentární

2017 Mansfield 66/67
2014 That Guy Dick Miller
2011 Cormanův svět
2008 Andy Warhol - Silver Factory (TV seriál)
2006 Notes on Marie Menken
2005 30 Days in Hell: The Making of 'The Devil's Rejects'
Get Froggged!: Behind the Scenes of Frog-g-g!
2001 Andy Warhol - kompletní portrét (TV film)
1998 Lou Reed!
1992 Invasion of the Scream Queens
1966 Mary for Mary
Salvador Dalí
The Velvet Underground Tarot Cards
The Velvet Underground and Nico

Režijní filmografie

TV seriály

1996 Women (TV seriál)
Women: Stories of Passion (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace