Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (331)

nash. 

všechny recenze uživatele

Musíš to vidět v širších souvislostech. Nezapomenout, že to je vlastně jen kýčovitá óda na kýčovitý Disneyworld, která ti pravdu neřekne. Opravdu musím? Nebo si, s dovolením, mohu odnést z filmu svůj vlastní prožitek? Já totiž viděl výborný film. Hořké, přitom velmi úsměvné a současně velmi dojemné drama plné pocitově silných okamžiků, někdy ukrytých ve zcela banálních momentech. A ačkoli byl v tomto boji o Mary Poppins na první pohled vítězem spíš Disney, opravdu jím byla Miss Traverosvá. Zahořklá kyselá potížistka, odhodlaná bránit to jediné, na čem jí záleželo. Vzhledem k tomu, že disneyovka Mary Poppins existuje, nemusel jsem čekat, jak to dopadne. Mohl jsem se soustředit na osud filmové Pamely Traversové (je mi fuk, nakolik je autentický) a díky skvělému výkonu Emmy Thompsonové ho opravdu prožít. Její bolest i její boj. Ten proti Disneymu i ten vnitřní. Mohl jsem si vychutnat jak krok za krokem odhaluje proč ten boj vede, i to jak ustupuje, ale současně stoupá k hladině, láme okovy traumat, které jí tížily, aby se nakonec v dojemném premiérovém finále očistila. Zatímco Disney, ve výborném podání Toma Hankse, ač ji ukecal a získal svůj film, jako člověk prohrál, protože vše co řekl degradoval do roviny „řeknu cokoli, jen když dosáhnu svého a vydělám.“ Líbil se mi ten dvojznačný závěr, ve kterém sice všemocné studio dosáhne svého, poruší všechny své sliby, když pohádku ukrývající hluboce osobní drama znásilní do podoby kýčovitého muzikálu s animovanými tančícími tučnáky, ale současně je vítězstvím ženy, pro níž se fakt, že byla ve jménu zisku oklamána, stalo posledním krokem k osvobození. K tomu navíc výborný Paul Giamatti a působivě podané retrospektivní ohlednutí postupně odhalující hořké a bolestivé pozadí slavného pohádkového příběhu. Prožil jsem si každou minutu filmu a ani jedné nelitoval. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všechno to začíná velmi rozvlekle a Emma Thompson je protivná, až se na to koukat nechce, ale s postupujícími minutami se všechno zvolna vstřebává a usazuje na svá místa, až se všechno v závěru mění ve skutečně dojemný film; v tom dobrém slova smyslu. Člověk má po skončení chuť pustit si znovu Mary Popins, ale neměl by to dělat, ten muzikál má svá léta a v soutěži s "Panem Banksem" už neobstojí. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úvodem musím říct, že já rozhodně nejsem divák, který by si stoupl do fronty na vykouření Walta Disneyho. Ačkoli má moje uznání za odkaz, který zanechal a masy lidí, které ovlivnil, tak já, největší odborník této databáze, shledávám zejména jeho kreslené pohádky za nestravitelné, nudné a debilní píčoviny a v paměti nevylovím jedinou, která by se mi alespoň trošku líbila. Jsou to všechno povrchní manipulativní sračky s neblahým vlivem na duševní vývoj zejména dětských diváků. Kdyby mi čirou náhodou někdy selhala antikoncepce, tak těmahle nesmysly bych svoji geniální kopii nikdy krmit nezačal. Dokonce bych je označil za nebezpečné, protože se nejedná jen o nepodařené sračky s nulovým dosahem, nýbrž o promyšlenou psychologickou manipulaci a programování mysli mladého dětského diváka. Film jako takový ovšem marný rozhodně nebyl. Pokud ve zdraví přečkáte představení zapšklé, nepříjemné a škaredé, leč skvěle hrající Emmy Thompson. Úvodních 45 minut jsem sýpal nudou a zhnusením, když jsem se dověděl, že se snímek bude asi točit kolem prodání práv ke knize (kterou bych si dobrovolně nikdy nepřečetl) člověku, který podle ní natočí film (na který bych se dobrovolně nikdy nepodíval). Ovšem pak se tvůrcům podařilo zajistit, abych si k postavám našel cestu, pochopil je, litoval je a především, aby mi přestaly být lhostejné. Nejvíce jsem si užíval působivé herecké výkony a božskou hudbu Thomase Newmana - dle mého žebříčku 5. až 6. nejlepšího filmového hudebního skladatele současnosti. Závěr poté zbytečně sklouzl příliš hluboko do patosu, ale celkově nakonec určitě stravitelná záležitost. [75 %] ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Trochu jednosmerne zamerané, americké a waltdisneyovské s jednoduchou dejovou líniou. O Mary Poppins som nevedela nič a ani teraz nie som o nič múdrejšia a rozhladenejšia. Potešili herci, prelínanie spomienkových sekvencií a ústredného dejového príbehu, celý film príjemne ubieha, aj keď nič fatálne okrem relaxu neprináša. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem vůbec nevěděl o čem tento film je, když jsem si ho šel pustit. A to byla chyba, že jsem si to dopředu nezjistil, jelikož bych věděl, že na tento film koukat nemám. Ve snímku se odehrávají dvě dějové linie. Ta hlavní pojednává o tom, že Walt Disney chce získat práva na zfilmování Mary Poppins a jedná s autorkou tohoto románu P. L. Traversovou. Ta mu ta práva nechce dát, nelíbí se jí, jak ten film chtějí natočit. Musím říct, že Emma Thompson jí zahrála fakt dobře. Druhá dějová linie je o dětství autorky Traversové, alespon tak jsem to pochopil. Ovšem tento film zaujme pouze ty diváky, kteří viděli Mary Poppins a zajímá je, jak se vytvářel scénář k tomuto filmu. Mě je to slušně řečeno u zadku, jak se Walt Disney hádal s Traversovou o práva, vůbec mě to nezajímá a tomu také odpovídá mé hodnocení. P.S. Díky mému hodnocení kleslo celkové hodnocení o 1% na 70%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Emma Thompson (P. L. Travers) napísala scenáre a objavila sa vo filmoch o Nanny McPhee, ktoré boli taktiež o zázračnej opatrovateľke. (odmocnina)
  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické fotografie. (SniperG1)
  • Prvý americko-britský film spoločnosti Walt Disney Company, na ktorom sa koprodukčne podieľalo a spolufinancovalo štúdio BBC Films. (odmocnina)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama