foto

Lynda Carter

  • nar. 24.7.1951 (67 let)
    Phoenix, Arizona, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Lynda Jean Córdova Carter se narodila v arizonském Phoenixu jako nejmladší ze tří sourozenců. Její otec Colby je irsko-amerického původu, matka Juana je mexická imigrantka. Ačkoliv Lynda sama španělsky nemluví, dobře španělsky rozumí a je pyšná na svůj mexický původ. V dětství byla vášnivou čtenářkou komiksů Wonder Woman. Navštěvovala arizonskou státní univerzitu, ale krátce poté, co byla zvolena nejtalentovanější studentkou, školu opustila, aby se věnovala hudební kariéře. Několik let pak strávila na turné s různými rockovými skupinami, než se v roce 1972 vrátila do Arizony. Téhož roku se zúčastnila místní soutěže krásy a následně odjela reprezentovat Arizonu na Miss USA, kde zvítězila. Titul Miss USA z roku 1972 a následné umístění v semifinále soutěže Miss World jí přinesly obrovskou popularitu a pozornost médií.

Poté, co absolvovala hodiny herectví v několika newyorských hereckých školách, začala se objevovat v televizních seriálech jako STARSKY AND HUTCH, COS nebo NAKIA a převážně v béčkových filmech. Protože však nepřicházely žádné významnější role ani očekávaný úspěch, Lynda už byla prakticky rozhodnutá vrátit se z Los Angeles zpět do Arizony, když ji její manažer informoval o tom, že si ji producenti dobrodtužného fantasy seriálu WONDER WOMAN (1976) – jejího oblíbeného komiksu z dětství – vybrali jako hlavní seriálovou postavu. Tento seriál byl poměrně úspěšný a běžel tři sezóny.

Lynda se ale dál věnovala i hudbě. Na konci 70. let vydala album s názvem Portrait. U některých písní z tohoto alba byla uvedena jako spoluautorka. Dvě ze svých písní zazpívala také v jedné z epizod seriálu WONDER WOMAN. V roce 1983 získala Lynda titulní roli v životopisném snímku o Ritě Hayworthové nazvaném LOVE GODDESS. Během 90. let Lynda pokračovala v herecké práci především na televizních projektech, její popularitu udržovalo opětovné vysílání seriálu WONDER WOMAN na kabelových televizích FX a Sci-fi Channel.

V roce 2001 si Lynda zahrála v krimikomedii SUPER POLDOVÉ. Úspěšným rokem velkých hereckých příležitostí pak byl pro Lyndu rok 2005, kdy si zahrála v dobrodružné akční komedii MISTŘI HAZARDU, kterou režíroval Jay Chandrasekhar, ale také v komedii ŠKOLA SUPERHRDINŮ, kde ztvárnila ředitelku školy Powersovou. O rok později se objevila v menší roli v upírském filmu SLAYER. Nezapomněla ani na svou hudební kariéru a v červnu roku 2009 vydala své další album At Last.

Lyndiným prvním manželem se stal v květnu roku 1977 její tehdejší manažer Ron Samuels. Pár se ale v roce 1982 rozvedl. Jejím druhým manželem se v lednu roku 1984 stal právník – nikoli režisér – Robert Altman, se kterým žije Lynda dodnes. Mají spolu dvě děti, Jamese a Jessicu.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2020 Wonder Woman 1984
2018 Super Troopers 2
2007 Tattered Angel
2006 Tempbot
The Creature of the Sunny Side Up Trailer Park
2005 Mistři hazardu
Škola superhrdinů
2003 Maximální teror (TV film)
2001 Superpoldové
1999 Souhlas rodiny (TV film)
1998 Someone to Love Me (TV film)
1997 Prayer in the Dark, A (TV film)
1996 Když přátelství zabíjí (TV film)
She Woke Up Pregnant (TV film)
1993 Bouře v lahvi
1991 Danielle Steel: Táta (TV film)
Posing: Inspired by Three Real Stories (TV film)
1989 Mike Hammer: Murder Takes All (TV film)
1987 Stillwatch (TV film)
1985 Bob Hope Buys NBC? (TV film)
1984 Body and Soul (TV film)
1983 Rita Hayworth: The Love Goddess (TV film)
1982 Horká linka (TV film)
Lynda Carter: Street Life (TV film)
Street Life
1981 Born to Be Sold (TV film)
Celebration (TV film)
1980 Encore!
Last Song, The (TV film)
Lynda Carter Special (TV film)
1976 Bobbie Jo and the Outlaw
1975 A Matter of Wife... and Death (TV film)
The New Original Wonder Woman (TV film)

TV seriály

2018 Supergirl (TV seriál)
Fallout (S04E02)
The American Alien (S04E01)
2017 Supergirl (TV seriál)
Resist (S02E21)
Distant Sun (S02E17)
2016 Supergirl (TV seriál)
Welcome to Earth (S02E03)
The Adventures of Supergirl (S02E01)
2007 Smallville (TV seriál)
Potomci (S06E18)
2005 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Design (S07E02)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
1994 Sokolí oko (TV seriál)
1984 Partners in Crime (TV seriál)
1975 Wonder Woman (TV seriál)

Dokumentární

2017 Tajná historie komiksu Roberta Kirkmana (TV seriál)
2013 Superheroes: A Never-Ending Battle (TV seriál)
2012 Wonder Women! The Untold Story of American Superheroines
2010 Zrod komiksových superhrdinů
2008 Fallen Idols Aka DOPE.
2005 Revolutionizing the Classic: From Comic Book to Television - The Evolution of Wonder Woman from Page to Screen
Wonder Woman: The Ultimate feminist Icon
2004 Beauty, Brawn, and Bulletproof Bracelets: A Wonder Woman Retrospective
Dvojí výzva
The Best of 'So Graham Norton'
2003 CBS at 75 (TV film)
I Love the '70s (TV seriál)
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
Lynda Carter: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Heart-throbs of the 70s (TV film)
2000 I Love 1970's (TV seriál)
Intimate Portrait: Lynda Carter (TV film)
Mexican-Americans, The (TV film)
1999 Intimate Portrait: Loni Anderson (TV film)
1998 CBS: The First 50 Years (TV film)
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)

TV pořady

2014 Skin Wars (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2010 Daybreak (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
1998 Very Special Christmas from Washington, D.C., A (TV pořad)
1996 The RuPaul Show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Men Who Rate a 10 (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Circus of the Stars (TV pořad)
Circus of the Stars #2 (TV pořad)
The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 Battle of the Network Stars (TV pořad)
Break the Bank (TV pořad)
Special Olivia Newton-John, A (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace