Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gábor Csupo po zajímavém Mostu Do Země Terabithia dostal na starosti koprodukční "menší" fantasy, a natočil... něco, o čem bych řekl, že je to standardní pohádka, kdybych tím svým způsobem neurážel to, co je na Moonacru zajímavého. Prostě je to obsazené kvalitními herci (BTW je zajímavé vidět, jak Dakota povyrostla, a jak by tedy mohla vypadat v pokračování Zlatého Kompasu, které nikdy nevznikne, a BTW2 nechápu, jak to Natascha McElhone dělá, ale vypadá, že od Truman Show nebo Ronina nezestárla), má to takové očekávatelné vtípky, standardní atmosféru a lehce netradiční stylizaci, celkem slušně se na to dívá, a díky hercům to docela funguje i ohledně emocí - ale scénář, respektive dramaturgie, mají bohužel k povedenosti docela daleko. Toho času nelituji, bylo to sympatické, byť ne úplně obvyklé (a evidentně to spoustě lidí vůbec nevyhovovalo), takže nemám problém dát 70%. Ale to je naprostý strop;) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

No money, no funny. Tohodle kréda se měli tvůrci držet a mít na paměti, že za pár šupů nikdo pořádnou fantasy pohádku nenatočí. Tady ten rozpočet byl asi fakt bídnej, protože se to celý odehrává v nějakým polorozpadlým hradě s minimem nábytku, nebo v lese. Nejvíc se ale absence rozpočtu ozve na konci v až vtipné naháněčce lesem a pár následujících digitálních triků. Peníze by ale nebyly ten hlavní problém, kdyby to byl aspoň pořádný film. A to bohužel není. Příběh je nic moc a děravý jak řešeto, režisér se také moc nesnažil a já se po hodince už docela nudil. Ion Gruffudd tu má celej film docela naštvanej výraz. Asi na začátku natáčení zjistil, že celý film má rozpočet jako jeho oblek do Fantastické čtyřky. Aspoň, že ta Dakota Blue Richards opět prokázala, že má talent a že z těch dětských hereček patří k těm snesitelnějším. Jinak ale docela podprůměrná fantasy nuda. ()

Reklama

skretik 

všechny recenze uživatele

Keď to človek vezme ako rozprávku / fantasy pre mladších, je to super... Náhodou, fakt príjemný oddych, občas sa človek d toho aj poriadne vžil... Určite je tam x nedostatkov (kniha ako dedičstvo a celá zaprášená? alebo naopak, úkryt pod stromom, kde nikto nebol x rokov a takmer čisto?)... Ale mne sa to fakt páčilo :). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stejný model jako Terabithia. Pohádka s lacinou výpravou, nenápaditou režií a pár jakž takž efektními efekty. Pokud vám stačí pár postav chodících po lese, jste na správném místě. Pro ostatní radši doporučuji většinu českých televizních pohádek. Z herců je nejpřesvědčivější Dakota Blue Richards, ale tuhle uspávanku z podprůměru stejně nemá šanci vytáhnout. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastne prečo nie, na víkendové dopoludnie pred telkou to nie je vôbec zlé. Pri varení, alebo upratovaní to ubehne rýchlo a bezbolestne. Lenže po Terabithii som od Csupa čakal aj nejaké tie pridané hodnoty, nie iba hollywoodsky prefabrikát pre deti. Preto aj to nízke hodnotenie. Poobede si už z filmu nič nepamätáte. Napriek tomu taký brutálny komerčný prepad si film nezaslúžil. Určite nie je horší ako Narnie. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Dakotu Blue Richards ve většině scén nezastupuje žádná dvojnice. Dvojnici sice měla, ale režisér rozhodl, že bude efektnější, když ji nebude nikdo zastupovat. (Hromino)
  • Scéna, kdy stádo bílých koní vybíhá z moře, se velmi podobá scéně z filmu Poslední jednorožec (1982), kde stejně vybíhá stádo jednorožců. (LindaKola)
  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)

Reklama

Reklama