foto

Stuart Gordon

  • nar. 11.8.1947 (71 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stuart Gordon sa narodil 11. 8. 1947 v Chicagu, Illinois. Je to človek mimoriadne aktívny, pracuje ako režisér, príležitostný scenárista a producent. Spolu s priateľom Brianom Yuznom sú veľkí fanúšikovia diel H. P. Lovecrafta a Edgara Allana Poea.

Práve Lovecraftovými dielami boli často inšpirované Gordonove filmy. Jeho prvý film bol RE-ANIMATOR (1985), typická "lovecraftovka", v ktorej Jeffrey Combs hral učenlivého medika Herberta Westa, ktorý objavil sérum na oživenie mŕtvych. Combs sa neskôr objavil vo väčšine Gordonových filmov, avšak rola Herberta Westa už nikdy nebola prekonaná.

Už o rok neskôr sa producent Yuzna, režisér Gordon a dvorný herec Combs znova stretávajú a dávajú do kopy horor ZO ZÁHROBIA (1986). Snímka bola prijatá dobre a Gordon sa tak začal do histórie filmu zapisovať ako ďalší sľubný hororový režisér.

Nasledovali ďalšie filmy, napríklad horor DOLLS (1987), sci-fi ROBOT JOX (1990), nie veľmi úspešná adaptácia klasiky od E. A. Poea JAMA A KYVADLO (1991) s Lanceom Henriksenom, ďalšie sci-fi FORTRESS (1993), tentokrát znova s Combsom a tiež Christopherom Lambertom.

S Combsom neskôr znova spracoval ďalšiu "lovecraftovku" a na svetlo sveta vychádza aj ZÁMECKÁ ZRŮDA (1995), ktorá prahne po krvi. Za zmienku stojí aj DAGON (2001), KRÁL TEMNÉ SÍLY (2003), EDMOND (2005), ale hlavne režisérska spoluúčasť na čoraz kultovejšom seriáli MASTERS OF HORROR (2005), kde si Gordon zrežíroval hneď druhú časť s názvom The Dreams in the Witch House a nebol by to on, keby to zas nebola jeho ďalšia adaptácia H. P. Lovecrafta.

Stuart Gordon je dnes uznávaným béčkovým hororovým tvorcom, bol dokonca nominovaný na Saturn Award. Má tri dcéry, Suzannu, Jillian a Margaret. Svoje filmy však Gordon taktiež považuje za svoje deti a nedá na ne dopustiť.

Sociopath

Režijní filmografie

Filmy

2007 Střet
2005 Portrét šílenství
2003 Král temné síly
2001 Dagon
1998 The Wonderful Ice Cream Suit
1996 Vesmírní trakeři
1995 Zámecká zrůda
1992 Pevnost
1991 Jáma a kyvadlo
1990 Dcera temnot (TV film)
1989 Robot Jox - Zápas robotů
1987 Panenky
1986 Ze záhrobí
1985 Re-Animator

TV seriály

2008 Podstata strachu (TV seriál)
2007 Mistři hrůzy (TV seriál)
The Black Cat (S02E11)
2005 Mistři hrůzy (TV seriál)
Dreams in the Witch-House (S01E02)
1997 Honey, I Shrunk the Kids: The TV Show (TV seriál)

Dokumentární

1988 Kid Safe: The Video

Scenáristická filmografie

Filmy

1996 Dentista
1993 Lupiči těl
1986 Ze záhrobí
1985 Re-Animator
1979 Bleacher Bums (TV film)

TV seriály

2007 Mistři hrůzy (TV seriál)
The Black Cat (S02E11)
2005 Mistři hrůzy (TV seriál)
Dreams in the Witch-House (S01E02)

Dokumentární

1988 Kid Safe: The Video

Producentská filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

1990 Další, prosím

Dokumentární

2007 Putování pakoňů očima skrytých kamer (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(29)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace