foto

Penny Marshall

  • nar. 15.10.1943 (75 let)
    Bronx, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Penny Marshall je americkou producentkou a režisérkou. Narodila sa v newyorskom Bronxe. Je sestrou režiséra Garryho Marshalla, ktorý je známy filmom Pretty Woman. Penny začínala ako herečka v epizódnych úlohách v rôznych televíznych seriáloch. Neskôr sa presadila hlavne ako režisérka.

Jej prvý zrežírovaný film bola komédia BLESKOVÝ JACK (1986) s Whoopi Goldberg. Dva roky na to prišiel jej prelom, keď otvorila Tomovi Hanksovi dvere medzi filmové hviezdy v rodinnom filme VEĽKÝ(1988). Ten sa stal prvým filmom režírovaným ženou, ktorý zarobil viac ako 100 miliónov amerických dolárov. Jej nasledujúcim počinom bola dráma ČAS PREBUDENIA (1990) v hlavnej úlohe s Robertom De Nirom. Tento film získal nomináciu na Oscara za najlepší film roka. O ďalšie dva roky sa znovu stretla s Tomom Hanksom, pri dráme z prostredia americkej bassebalovej ligy VEĽKE VÍŤAZSTVO (niet divu, Penny je obrovským fanúšikom New York Yankees).

Jej ďalšie počiny ako ZOBUĎTE SA VOJACI (1994), KAZATEĽOVA ŽENA (1996) a CHLAPCI V MOJOM ŽIVOTE už neboli tak komerčne úspešné, preto Penny zavesila režisérsku stoličku na klinec a venuje sa produkovaniu filmov ako napr. DRUHÁ ŠANCA (2005) alebo MOJA KRÁSNA ČARODEJNICA.

Penny je vydatá za herca a režiséra Roba Reinera. Z prvého manželstva ma dcéru, herečku Tracy Reiner.

Vladimír "Jevo" Jevčák

Režijní filmografie

Filmy

2010 Women Without Men (TV film)
2001 Kluci v mém životě
1996 Kazatelova žena
1994 Vzbuďte se, vojáci!
1992 Velké vítězství
1990 Čas probuzení
1988 Velký
1986 Jumpin' Jack Flash

TV seriály

2011 Tara a její svět (TV seriál)
Wheels (S03E04)
2010 Tara a její svět (TV seriál)
Explosive Diorama (S02E08)
2001 Svět podle Jima (TV seriál)
1993 A League of Their Own (TV seriál)
1979 Working Stiffs (TV seriál)
1976 Laverne & Shirley (TV seriál)

Dokumentární

2018 Rodman

Herecká filmografie

Filmy

2014 Last Supper
2010 Women Without Men (TV film)
2007 Alice Upside Down
Ambiciózní blondýnka
Každý chce být Ital
2004 Američan
2002 Entertainment Tonight Presents: Laverne and Shirley Together Again (TV film)
2000 Všechny moje lásky
1999 Jackie's Back! (TV film)
Special Delivery
1995 Chyťte ho!
Laverne & Shirley Reunion, The (TV film)
1993 Hokus pokus
Odd Couple: Together Again, The (TV film)
1991 Poldovi v patách
1988 Manželské etudy
1985 Filmový sen
Životní šance (TV film)
1984 Miluj souseda svého (TV film)
1979 1941
1978 More Than Friends (TV film)
1977 Barry Manilow Special, The (TV film)
1975 How Come Nobody's on Our Side?
Let's Switch! (TV film)
Wives (TV film)
1972 Couple Takes a Wife, The (TV film)
Evil Roy Slade (TV film)
Pokřivená srdce (TV film)
1971 The Feminist and the Fuzz (TV film)
1970 The Grasshopper
Wacky Zoo of Morgan City (TV film)
1968 How Sweet It Is!
Sedm divokých

TV seriály

2015 Správná dvojka (TV seriál)
2013 Murder Police (TV seriál)
Sam & Cat (TV seriál)
2011 Portlandia (TV seriál)
2006 Campus Ladies (TV seriál)
The Game (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Žena z letiště (S01E10)
Vincentův svět (TV seriál)
Náhlý zvrat (S03E05)
2003 I'm with Her (TV seriál)
New Show, The (TV seriál)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)
1990 Simpsonovi (TV seriál)
Hezkej večer (S01E13)
1982 Mork & Mindy/Laverne & Shirley/Fonz Hour (TV seriál)
1981 Laverne and Shirley in the Army (TV seriál)
1980 Bosom Buddies (TV seriál)
1978 B.J. and the Bear (TV seriál)
Mork & Mindy (TV seriál)
Taxi (TV seriál)
1977 Blansky's Beauties (TV seriál)
1976 Good Heavens (TV seriál)
Laverne & Shirley (TV seriál)
1974 Chico and the Man (TV seriál)
Happy Days (TV seriál)
Paul Sand in Friends and Lovers (TV seriál)
1972 Banacek (TV seriál)
1971 Getting Together (TV seriál)
1970 Barefoot in the Park (TV seriál)
Mary Tyler Moore (TV seriál)
The Odd Couple (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
Then Came Bronson (TV seriál)
1966 That Girl (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Bad IQ
2014 Robin Williams Remembered (TV film)
2006 Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters
2005 Movies That Shook the World (TV seriál)
2004 TV Land Moguls (TV seriál)
2003 Intimate Portrait: Rosie O'Donnell (TV film)
The Desilu Story (TV film)
2001 Intimate Portrait: Cindy Williams (TV film)
TVography: Laverne & Shirley (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 One Vision
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
Cinefile: Reel Women (TV film)
1994 Bravo Profiles (TV seriál)
Divy minulosti (TV seriál)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Citizen Steve
1986 One Voice (koncert)
1978 General Electric's All-Star Anniversary (TV film)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2013 Extrémní sběratelé (TV pořad)
Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 10th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2007 On the Lot (TV pořad)
2004 TV's Greatest Sidekicks (TV pořad)
The Tony Danza Show (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
Celebrity Poker Showdown (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
2001 Show Wayna Bradyho (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 Carrie Fisher: The Hollywood Family (TV pořad)
MADtv (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 This Is Your Life (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)
Battle of the Network Stars III (TV pořad)
Circus of the Stars #2 (TV pořad)
1976 Battle of the Network Stars (TV pořad)
The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Captain and Tennille (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1972 The 24th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace