foto

Jon Turteltaub

  • nar. 8.8.1963 (53 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho jméno zná sice opravdu málo lidí, ale producenti už o něm delší dobu vědí – není divu, když tento režisér, jehož dosavadní filmová tvorba by se dala označit za ryze průměrnou, po celou dobu své kariéry točí (až na pár výjimek) velké komerční hity.

V roce 1985, ve svých jedenadvaceti letech, promoval na Wesleyan University a pár let na to už na sebe upozornil coby režisér dvěma televizními komediemi THINK BIG a BLÁZNIVÁ JÍZDA, po nichž následoval jeho první celovečerní film – opět komedie, tentokrát navíc i akční s názvem TŘI STATEČNÍ. Téměř 30 miliony dolary zanechanými v amerických kinech si získal přízeň studia Buena Vista, jenž ho po úspěchu tohoto snímku vzalo pod svá křídla a svěřilo mu v následujícím roce do rukou další projekt - opět komedii, tentokrát s názvem KOKOSY NA SNĚHU. 70 milionů v pokladnách kin udělaly z Jona stoprocentního hitmakera, kterého si v následujících letech začaly jako režiséra do svých filmů vybírat samé velké herecké hvězdy z Hollywoodu.

V roce 1995 mu byla svěřena režie romantické komedie ZATÍMCO JSI SPAL se Sandrou Bullockovou. Film se mu podařil, rozhodně více než jeho předchozí snímky a o tom svědčí opět i skvělé tržby, které překročily hranici 80 milionů. Následoval rok 1996 a projekt FENOMÉN, kde si ho jako režiséra do svého filmu vybral John Travolta a byl z toho opět hit, tentokrát už s tržbami překračujícími 100milionovou hranici.

Pak následovala pauza od filmu a režie několika dílů seriálu ZE ZEMĚ NA MĚSÍC. Nutno podoknout, že právě s tímto Jon slavil za celou dobu své kariéry největší umělecký úspěch a byl za to i odměněn nominacemi na několik cen. Pak přišlo opět filmové období, ale nutno podotknout, že o něco hubenější než to předchozí. V roce 1999 mu studio poprvé do rukou svěřilo opravdu velký rozpočet, konkrétně 80 milionů a bylo to na film INSTINKT, napínavý thriller s Antonym Hopkinsem a Cubou Holdingem Jr. v hlavních rolích. Jon měl poprvé šanci jako režisér doslova zazářit s kvalitním snímkem, když měl film s kvalitní zápletkou a dvěma oscarovými herci, jenže zde Jon dokázal, že je režisér, který svůj stín průměrnosti tímto filmem nepřekročil a selhal, poprvé, ale stálo to za to. Co se kvalit týče, tak to bylo maximálně tak průměrné a co se tržeb týče, doslova se jednalo o fiasko (ani ne polovinu nákladů film vydělal). Producenti na něj přesto ale úplně nezanevřeli a svěřili mu do rukou režii pětašedesátimilionové rodinné komedie KID s Brucem Willisem. Od toho se nečekalo nic víc než jen velké tržby. Kid sice v kinech vydělal solidních 70 milionů, ale na pokrytí nákladů (k 65milionovému rozpočtu si přičtěte dalších 30 milionů vražených do distribuce) to nestačilo a ve zbytku světa film vydělal sotva polovinu toho, co v USA. Po velkém neúspěchu Instinktu a hořkém polovičním úspěchu snímku Kid se tak Jon stáhnul do ústraní.

Od slabšího období uplynulo v listopadu roku 2004 už více jak čtyři roky a Jon měl právě do kin uvést svůj nový snímek, dobrodružnou podívanou z produkce Jerryho Bruckheimera s Nicolasem Cagem v hlavní roli – LOVCI POKLADŮ. Zprvu to vypadalo hodně nadějně, trailer vypadal zatraceně dobře a sliboval opravdu velkou zábavu, jenže pak, chvíli před premiérou, se začaly objevovat recenze, které byly sotva průměrné a strach producentů z toho, že se jim 100milionové náklady vražené do filmu nevyplatí, navíc se ještě zvyšoval počet premiér megalomanských projektů (např. Úžasňákovi, Polární expres nebo Alexander Veliký). Jenže Lovci pokladů nečekaně vydělali jen v USA kolem 173 milionů dolarů a k tomu dalších 175 milionů ve zbytku světa, z čehož plyne, že to byl zatraceně velkej hit, s jehož tržbami se Polární expres nebo Alexandr Veliký nemohly vůbec rovnat. A za zmínku jistě stojí i fakt, že Jon už připravuje dvojku, což znamená, že se opět vrátil na výsluní.

Jirka "Indiana" Vosátka

Režijní filmografie

Filmy

2019 National Treasure 3
2018 Meg: A Novel of Deep Terror
2013 Frajeři ve Vegas
2010 Čarodějův učeň
2007 Lovci pokladů: Kniha tajemství
2004 Lovci pokladů
2001 More, Patience (TV film)
2000 Kid
1999 Instinkt
1996 Fenomén
1995 Zatímco jsi spal
1993 Kokosy na sněhu
1992 Tři stateční
1991 Bláznivá jízda
1989 Závod s časem

TV seriály

2016 Křižovatka smrti (TV seriál)
2012 Společná terapie (TV seriál)
2009 Ostrov smrti (TV seriál)
2006 Jericho (TV seriál)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(63)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace