Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Imbecilní Jeník vychovává z dětí Muromce bez prdu sebezáchovy. Což zní na první poslech pěkně, neboť pak brzy uhynou při střetu s realitou a Vám odpadne vyživovací povinnost, ovšem pozor! Ta je oboustranná. Na stará kolena budete za nějaké ty palice, krabicák či sáček koksu svým plodům ještě vděční. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se všem tvůrcům hodně povedlo. V Jiřím Kornovi přichází na obrazovky typický český Honza, přesně takový, jakého ho známe ze všech ilustrací. A s ním i všechno, co dělá Honzu Honzou nejenom vizáží, ale i po všech dalších stránkách. Neuvěřitelně se povedlo ukázat, proč si lidé mohou myslet, že je Honza hloupý (těch hovadin se i ve filmu nadělal dost), ale i to, že se zdravým rozumem a veselou myslí lze přechytračit všechny ostatní. A to takovým způsobem, že si stále budou myslet, že je ten Honza vlastně hloupý. Značnou část pozornosti si zde pro sebe ukradl i lakomý sedlák Petr Nárožný a samozřejmě jako vždy nepřehlédnutelný (jak to s tím svým úsporným herectvím jenom dělal?) bubeník Josef Kemr. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Honza málem králem je pohádka, která v mých očích zraje jako víno. Jakoby byla stále lepší, ačkoli už je více než třicet let stále stejná... U této pohádku objevuji a obdivuji spíše drobné scénky. Nezapomenutelná je ta s Helenou Růžičkovou alias hloupou a lakomou selkou, Slávkou Budinovou, která se nechá opít rohlíkem(či sekyrkovou polévkou?) či Čestmírem Řandou, vychytralým hostinským, kterého přechytračí "hloupý" Honza. Jiří Korn jako neherec se své role zhostil vynikajícím způsobem. V pohádce se mi však příliš nelíbí postava Mařenky. Dodnes její roli nechápu... Pohádce také škodí nepříliš dobrá kamera či osvětlování, protože místy působí temně, ačkoli (s výjimkou báby s kosou) to nejspíš nebyl záměr filmařů... 72%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Normalizační pohádka. 1)  Nemá to ty grády jako pohádky ze začátku padesátých let. Inu, normalizace je taky neměla._____ 2)  Ale budovatelský podtext se tu objevuje._____ 3)  Očividný neherec dabovaný 28letý Jiří Korn byl pěkný kluk._____ 4)  Mizerný scénář nedovoluje dát více než dvě hvězdičky i po opakovaném zhlédnutí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)
  • "Kvítečkové" šaty, které má na sobě Naďa Konvalinková byly dosti těžké. Kvítky byly totiž našpendelny na drátkách. (Elisebah)

Reklama

Reklama