foto

Lennie James

  • nar. 11.10.1965 (54 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Lennie James sa narodil v roku 1965 v južnom Londýne trinidadským rodičom, ktorí však mali nigérijský pôvod. Jeho matka, Phyllis Mary James, zomrela, keď mal Lennie ešte len 12 rokov. Aj v dôsledku toho išiel spoločne so svojím straším bratom do detského domova. V 16-tich rokoch bol adoptovaný sociálnym pracovníkom, ktorý mal 2 staršie deti, s ktorými však Lennie dobre vychádzal.

Lennie študoval na Guildhallskej hudobnej a divadelnej škole, ktorú absolvoval v roku 1988. Neskôr začal písať hry (Storm Daman – bola vysielaná v roku 2000 televíznou stanicou BBC) a v roku 2001 vyhral cenu Kráľovskej televíznej spoločnosti (A Royal Television Society – RTS Award), taktiež napísal hru The Sons of Charlie Paora, ktorá bola hraná v londýnskom Royal Court Theater. Než sa však začal zaujímať o hry, uvažoval o kariére hráča rugby.

Stal sa vysoko uznávaným hercom za svoje pôsobenie v známych a úspešných filmoch, akými sú dráma BEDÁRI (s Liamom Neesonom, Geoffrey Rushom a Umou Thurman), sci-fi STRATENÍ VO VESMÍRE (1998), krimi komédia, ktorú režíroval slávny Guy Ritchie s názvom PODFU(C)K (2000), dobrodružná komédia SAHARA (s Matthew McConaugheym a Penélope Cruz), dráma PSANEC (so Seanom Beanom, Bobom Hoskinsom a Dannym Dyerom), americký remake TRI DNI K SLOBODE (s Russellom Croweom) alebo americko-francúzsky akčný thriller z roku 2011 - COLOMBIANA, kde si zahrala v hlavnej úlohe pôvabná Zoe Saldana.

Pôsobil takisto aj v mnohých televíznych seriáloch (napr. INSPEKTOR FROST, ŠEST V TOM, MI5, KLAMÁRI alebo THE WALKING DEAD), filmoch a tiež v divadelných hrách (napr. Two Gentlemen of Verona, Macbeth, Periclesa alebo A Raisin in the Sun).

Lennie James je hrdým rodinným kuchárom, ktorý má svoju záľubu v „kuchyni z Karibiku“. Jeho obľúbeným futbalovým tímom je londýnsky Tottenham Hotspur. So svojou dlhoročnou partnerkou, Giselle Glasman má tri dcéry – Romy a dvojčatá Celine a Georgiu.

M "MikaelSVK" H

Herecká filmografie

Filmy

2017 Blade Runner 2049
Double Play
The Robot Chicken Walking Dead Special: Look Who's Walking (TV film)
2014 Bez úniku
Get On Up - Příběh Jamese Browna
2012 Útěk z MS-1
2011 Colombiana
2010 Tic
Tři dny ke svobodě
2009 U.S. Attorney (TV film)
2008 Fallout (TV film)
2007 Psanec
2006 The Family Man (TV film)
2005 Born with Two Mothers (TV film)
Sahara
Sen noci svatojánské (TV film)
2004 Frances Tuesday (TV film)
2003 Without You (TV film)
2002 Nonstop párty
2001 Klikaři
Martins, The
2000 Mistr zázraků
Podfu(c)k
Storm Damage (TV film)
The Announcement
1999 Elephant Juice
1998 Among Giants
Bídníci
Ztraceni ve vesmíru
1997 Perfect Blue, The
1994 Never Mind (TV film)
1993 Comics (TV film)

TV seriály

2020 Save Me (TV seriál)
Episode 6 (S02E06)
Episode 5 (S02E05)
Episode 4 (S02E04)
další epizody (6)
2019 Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
End of the Line (S05E16)
Channel 5 (S05E15)
Today and Tomorrow (S05E14)
další epizody (14)
2018 Save Me (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)
Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
...I Lose Myself (S04E16)
I Lose People... (S04E15)
MM 54 (S04E14)
další epizody (15)
Živí mrtví (TV seriál)
What Comes After (S09E05)
Hněv (S08E16)
Cena (S08E15)
další epizody (7)
2017 Živí mrtví (TV seriál)
Jak to musí být (S08E08)
Čas pro potom (S08E07)
Zrůdy (S08E03)
další epizody (9)
2016 Živí mrtví (TV seriál)
Srdce bijí dál (S07E08)
Studna (S07E02)
Jednoho dne už nebudete (S07E01)
2015 Critical (TV seriál)
Živí mrtví (TV seriál)
Poslední den na Zemi (S06E16)
Na východ (S06E15)
Dvojnásobná dálka (S06E14)
další epizody (16)
2014 Živí mrtví (TV seriál)
Coda (S05E08)
Porážka (S05E01)
2013 Low Winter Sun (TV seriál)
Surrender (E10)
Ann Arbor (E09)
Revelations (E08)
další epizody (10)
Run (TV seriál)
Richard (E03)
Ying (E02)
Živí mrtví (TV seriál)
Očista (S03E12)
2012 Line of Duty (TV seriál)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
Episode 3 (S01E03)
další epizody (5)
2011 Hung - Na velikosti záleží (TV seriál)
Krávy (S03E10)
Primát (S03E09)
Tranďák (S03E07)
další epizody (8)
2010 Lidský terč (TV seriál)
Živí mrtví (TV seriál)
Testovací subjekt 19 (S01E06)
Lavina (S01E05)
Rukojmí (S01E04)
další epizody (6)
Hung - Na velikosti záleží (TV seriál)
Jsem alergen (S02E09)
Střední východ je komplikovaný (S02E07)
Bobrland (S02E06)
další epizody (5)
2009 Anatomie lži (TV seriál)
Temná minulost (S02E05)
Transplantační jednotka (TV seriál)
Alone Together (E05)
Vězeň (TV seriál)
Checkmate (E06)
Schizoid (E05)
Darling (E04)
další epizody (6)
2008 Jericho (TV seriál)
Patriots and Tyrants (S02E07)
Sedition (S02E06)
Termination for Cause (S02E05)
další epizody (7)
2007 Jericho (TV seriál)
Why We Fight (S01E22)
Coalition of the Willing (S01E21)
One If by Land (S01E20)
další epizody (11)
2006 Jericho (TV seriál)
Vox Populi (S01E11)
Red Flag (S01E10)
Crossroads (S01E09)
další epizody (11)
The State Within (TV seriál)
MI5 (TV seriál)
Epizoda 8 (S05E08)
2005 ShakespeaRe-Told (TV seriál)
2004 Family Business (TV seriál)
2003 Buried (TV seriál)
1998 Undercover Heart (TV seriál)
Šest v tom (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 3 (S01E03)
1995 Out of the Blue (TV seriál)
1994 Lloyds Bank Channel 4 Film Challenge (TV seriál)
1992 Civvies (TV seriál)
Inspektor Frost (TV seriál)
Love Hurts (TV seriál)
1991 Orchid House, The (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Walking Dead: Behind the Dead (TV film)
2005 RSC Meets USA: Working Shakespeare

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2020 Save Me (TV seriál)
Episode 6 (S02E06)
Episode 5 (S02E05)
Episode 4 (S02E04)
další epizody (6)
2018 Save Me (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2018 Save Me (TV seriál)

Fanoušci tvůrce