foto

Danny Strong

  • nar. 6.6.1974 (44 let)
    Manhattan Beach, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento herec židovského původu, nevelký svým vzrůstem (měří asi okolo 157 cm), se narodil a vyrůstal v Manhattan Beach, v malé čtvrti jižně od Los Angeles. Vystudoval University of Southern California, obor Film a divadlo. Během svého studia zde získal cenu Jamese Pendeltona za hraní a stal se finalistou pro prestižní ocenění Irene Ryan, udělavanou Kennedyho centrem. Po univerzitě se ihned začal naplno věnovat budování své herecké kariéry. Dostalo se mu také nabídky stát se odborným asistentem na University of Southern California, kde v době letního semestru vyučoval herectví (ve věku 22 let se stal nejmladší osobou, které se kdy dostalo takové pocty).

Během příštích několika let se jeho herecká kariéra začala pomalu rozvíjet. Ať už se jednalo o pouhé hostování v televizních seriálech jako TAKOVÍ NORMÁLNÍ MIMOZEMŠŤANÉ, SHOW JERRYHO SEINFELDA či PLASTICKÁ CHIRURGIE S. R. O. , anebo účinkování v reklamě na nápoj Dr. Pepper. Po několika více či méně povedených filmech a štěcích přišly přece jen „viditelnější“ vedlejší role ve filmech MĚSTEČKO PLEASANTVILLE a SEABISCUIT. Zahrál si také v několika nezávislých filmech, např. v kritiky vychvalovaném snímku NOVÉ ŠATY. Snad ale nejvíce hereckého prostoru mu bylo dopřáno v postavě Gurkina, outsidera ze „cvokhauzu“ v americké teenagerovské komedii ze středoškolského prostředí KRÁLOVNA ROČNÍKU, kde si zahrál spolu s Amandou Bynes. Českým divákům může být více znám ze seriálů BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ (kde s ním bylo původně počítáno pro postavu Xandera, ale nakonec si zahrál Jonathana Levinsona), a pak také z velmi populárního seriálu GILMOROVA DĚVČATA, kde po 4 sezóny ztvárňoval postavu Doylea McMastera, přítele Paris Geller.

Danny se pokouší prorazit také jako scenárista. Časopis Variety ho v roce 2007 jmenoval do Top 10 scénáristů, jejichž práci stojí zato sledovat. Jeho scénář NOVÉ SČÍTÁNÍ HLASŮ byl v tomtéž roce zvolen číslem jedna na tzv. Black List (výroční seznam scénářů, které si Hollywood vybírá k následné televizní realizaci). V tomto dokumentárním dramatu z prostředí prezidentských voleb, uvedeném 25. května 2008 na stanici HBO, režírovaném Jayem Roachem a produkovaném Sydney Pollackem a Paulou Weinstein, si zahráli takové herecké osobnosti jako Kevin Spacey, Laura Dern, Tom Wilkinson, John Hurt a Denis Leary.

Nu, uvidíme tedy, jak se Dannyho profesní kariéra bude dál vyvíjet. Na rok 2010 je naplánováno filmové drama ze soudního prostředí pod názvem THE CRUSADERS (režie se ujal Gary Ross, pod jehož taktovkou jsme mohli vidět již zmiňované snímky MĚSTEČKO PLEASANTVILLE a SEABISCUIT), ke kterému Danny napsal scénář podle knihy Jacka Greenberga „Crusaders in the courts“. Hlavní roli si má zahrát Tobey Maguire.

Ocenění:

V roce 2008 nominace na cenu Emmy v kategorii „Outstanding Writing for a Miniseries, Movie or a Dramatic Special“ za scénář k televiznímu filmu NOVÉ SČÍTÁNÍ HLASŮ (2008).

V roce 2009 nominace na televizní cenu WGA Award (Writers Guild of America) v kategorii „Long Form - Original“ za scénář k televiznímu filmu NOVÉ SČÍTÁNÍ HLASŮ (2008).

gattaca

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2019 Once Upon a Time in Hollywood
2016 Popstar: Never Stop Never Stopping
2013 Komorník
2008 Bad Guys
Robbin' in da Hood
2007 Královna ročníku
2006 Life Is Short
Outside Sales
Veritas - princ pravdy
2004 Losing Lois Lane
2003 Behind the Mask
Seabiscuit
2002 Nové šaty
2001 Asylum Days
2000 Spoof! An Insider's Guide to Short Film Success
Vím, co jsi dělal minulý pátek 13.
1999 Kriminálníci
1998 Městečko Pleasantville
Proroctví
1997 Lasting Silents
1995 Nebezpečné myšlenky

TV seriály

2018 Miliardy (TV seriál)
Icebreaker (S03E09)
All the Wilburys (S03E08)
The Wrong Maria Gonzalez (S03E02)
další epizody (4)
2017 Miliardy (TV seriál)
Dead Cat Bounce (S02E02)
Risk Management (S02E01)
2016 Gilmore Girls: A Year in the Life (TV seriál)
Winter (E01)
Love (TV seriál)
One Long Day (S01E02)
2015 Girls (TV seriál)
Iowa (S04E01)
Strážce pořádku (TV seriál)
Sounding (S06E05)
2014 Girls (TV seriál)
Dům na pláži (S03E07)
Strážce pořádku (TV seriál)
Weight (S05E10)
Shot All to Hell (S05E05)
Over the Mountain (S05E04)
2013 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Příběh dvou měst (S06E10)
2011 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Poslední slova (S06E14)
2010 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Mlžení (S04E12)
Čínská zeď (S04E11)
Kufr (S04E07)
další epizody (4)
2009 Dokonalý podraz (TV seriál)
The Snow Job (S01E09)
2007 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Dokud to neprolomíme (S07E21)
Lorelai, Lorelai (S07E20)
Je to jako jízda na kole (S07E19)
další epizody (5)
2006 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Pleťte, lidičky, pleťte! (S07E09)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Gilmorova děvčata (TV seriál)
Ale já jsem Gilmorová (S05E19)
Židé a čínská kuchyně (S05E15)
Návrat domů (S05E12)
2004 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Už zase další výročí (S05E10)
Skok do neznáma (S05E07)
Drž se svého instinktu (S05E06)
další epizody (6)
2003 Dragnet (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Gilmorova děvčata (TV seriál)
Zhyň, blbče (S04E08)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Pohádkář (S07E16)
První schůzka (S07E14)
2002 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Nikdy mě neopouštěj (S07E09)
Rozhovory se záhrobím (S07E07)
Hrob (S06E21)
další epizody (10)
2001 Maybe It's Me (TV seriál)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Sjetá (S06E08)
Seriálový život (S06E04)
Zaplavená (S06E03)
2000 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Superstar (S04E17)
1999 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Maturita 2/2 (S03E22)
Maturitní ples (S03E20)
Na doslech (S03E18)
1998 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Přání (S03E09)
Školní ples (S03E05)
Noc oživlých mrtvol (S03E02)
další epizody (6)
1997 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Čím budu? 2/2 (S02E10)
Hadí chlapec (S02E05)
Incká mumie (S02E04)
Johnny Bravo (TV seriál)
Union Square (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Comeback (S08E13)
1996 Arnoldovy patálie (TV seriál)
Praštěná holka (TV seriál)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
1995 Minor Adjustments (TV seriál)
Night Stand (TV seriál)
1993 Boy Meets World (TV seriál)
Konečně zazvonilo, nová třída (TV seriál)

Dokumentární

2004 'Buffy': Season 6 Overview
2003 'Buffy': Season 3 Overview
'Buffy': Season 4 Overview

TV pořady

2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Rebel v žitě

TV seriály

2016 Empire (TV seriál)
Death Will Have His Day (S02E11)
2015 Empire (TV seriál)
Poor Yorick (S02E04)
The Lyon's Roar (S01E08)

Producentská filmografie

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Empire (TV seriál)
Master of What is Mine Own (S05E08)
Treasons, Stratagems, And Spoils (S05E07)
What is Done (S05E06)
další epizody (17)
2017 Empire (TV seriál)
Slave to Memory (S04E09)
Cupid Painted Blind (S04E08)
The Lady Doth Protest (S04E07)
další epizody (18)
2016 Empire (TV seriál)
A Furnace for Your Foe (S03E09)
The Unkindest Cut (S03E08)
What We May Be (S03E07)
další epizody (17)
2015 Empire (TV seriál)
Et Tu, Brute? (S02E10)
Sinned Against (S02E09)
My Bad Parts (S02E08)
další epizody (22)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace