foto

Desmond Llewelyn

  • nar. 12.9.1914
    Newport, Wales, Velká Británie
  • zem. 19.12.1999 (85 let)
    Firle, East Sussex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Desmond Wilkinson Llewelyn se narodil v Newportu, ve velšském hrabství Monmouthshire, jako syn Mii a Ivora Llewelynových. Otec byl důlním inženýrem. Mladý Desmond se chtěl původně stát duchovním, ale během školní docházky (Radley public school) pomáhal na školním divadle kde i sporadicky obsazoval menší role. Jeho hereckou kariéru zastavil v září 1939 začátek druhé světové války, kdy byl povolán jako podporučík do britské armády, sloužil v jednotce Královských velšských mušketýrů. V roce 1940 byl ve Francii Němci zajat a jako válečný zajatec strávil pět let.

Počínaje druhým Bondovým filmem, SRDEČNÉ POZDRAVY Z RUSKA (1963), se Llewelyn jako “Q” (zásobovací důstojník inovátorské laboratoře MI6, známé Q-sekce) objevil ve všech bondovkách - s výjimkou ŽÍT A NECHAT ZEMŘÍT (1973) - až po JEDEN SVĚT NESTAČÍ (1999). Do role byl obsazen hlavně kvůli své dřívější spolupráci s režisérem Terencem Youngem na válečném filmu THEY WERE NOT DIVIDED (1950). V bondovce DNES NEUMÍREJ (2002) se hlavou Q-sekce stal jeho dosavadní filmový asistent “R” (který tím pádem získal označení “Q”) - hraje ho John Cleese. Llewelyn se objevil v celkem 17 filmech o Jamesi Bondovi - žádný jiný herec se mu v tomto ani zdaleka nepřibližuje – a na plátně pracoval pro pět ze šesti dosavadních představitelů Agenta jejího Veličenstva. Postavu “Q” ztvárnil také v roce 1967 ve zvláštní televizní produkci s názvem WELCOME TO JAPAN, MR. BOND a která je uvedena na speciálním DVD s filmem ŽIJEŠ JENOM DVAKRÁT vydaném v roce 2006.

Llewelyn se objevil také v dalších filmech, příkladně v DOCTOR JEKYLL AND MISTER HYDE (1981), malou rolí také ve známém muzikálu CHITTY CHITTY BANG BANG (1968) a v krimikomedii ZLATÉ VĚŽE (1951). Působil v divadle a účinkoval v britské televizní sérii “Follyfoot” (1971). Závazky spojené s natáčením tohoto seriálu byly také jedním z důvodů, proč chybí v bondovce z roku 1973.

Llewelynův poslední film s Bondem měl premiéru jen několik týdnů před jeho smrtí a ve své poslední scéně ve Skotské centrále se “Q” pomalu spouští pod zem laboratoře se slovy: “Vždy měj připraven únikový plán”. Ačkoli se film zmiňuje o “Q-ově” odchodu do důchodu (v jehož brzké naplnění Bond ve filmu nedoufá) a ukazuje Johna Cleese jako pravděpodobného “dědice”, Llewelyn nedlouho před smrtí prohlásil, že nemá v úmyslu odejít na odpočinek a bude představovat “Q” do té doby, “dokud mě budou povolávat producenti a nepovolá Všemocný”. Ačkoli je „Q“ jednou z nejcharakterističtějších postav britského filmu, důležitým a dlouhodobým prvkem Bondovy licence, díky této své úloze Llewelyn nijak nezbohatl. Pobíral hodinovou mzdu, byl placen podle dnů a na celkových příjmech z filmů neměl žádný podíl. Mezi Bondovými fanoušky je nicméně nesmírně populární, svědčí o tom několik videoher s bondovskou tematikou, kde vystupuje také jeho postava.

Navzdory svým filmovým schopnostem kreativního vynálezce, Llewelyn vždy poukazoval na to, že je ve světě moderních technologií v reálném životě absolutně ztracený (podobně jako jeho nástupce, herec John Cleese). Llewelyn se zabil při autonehodě 19.12.1999, když se vracel domů od přítele. Řídil sám, jeho Renault Megane se čelně srazil s Fiatem Bravo třicetipětiletého muže na silnici A27 blízko vesnice Berwick (East Sussex). Llewelyn zemřel krátce po nehodě ve věku 85 let (druhý řidič byl vážně zraněn). Smuteční řeč na jeho pohřbu pronesl Sir Roger Moore, který se s ním na plátně sešel celkem v šesti filmech.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1999 Jeden svět nestačí
Virus 2000 (TV film)
1997 Taboo
Zítřek nikdy neumírá
1995 Zlaté oko
1993 Merlin
1989 Povolení zabíjet
1988 Prisoner of Rio
1987 Dech života
1985 Vyhlídka na vraždu
1983 Chobotnička
1981 Jen pro tvé oči
1980 Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
1979 Moonraker
The Golden Lady
1977 Agent, který mne miloval
1975 Man in the Zoo (TV film)
1974 Muž se zlatou zbraní
1971 Diamanty jsou věčné
1969 V tajné službě Jejího veličenstva
1968 Chitty Chitty Bang Bang
1967 Žiješ jenom dvakrát
1965 Milostná dobrodružství Moll Flandersové
Thunderball
1964 Goldfinger
Silent Playground
1963 Kleopatra
Srdečné pozdravy z Ruska
1962 Jen dva mohou hrát
Pirates of Blood River, The
The Second Mrs. Tanqueray (TV film)
1961 The Curse of the Werewolf
1960 Sword of Sherwood Forest
1959 Barbed Wire and Bracken (TV film)
1958 Corridors of Blood
Further Up the Creek
Zkáza Titaniku
1955 Spider's Web (TV film)
1953 Knights of the Round Table
Valley of Song
1951 Zlaté věže
1950 They Were Not Divided
1949 Adam and Evelyne
Chiltern Hundreds, The
1948 Hamlet
1947 Midsummer Night's Dream, A (TV film)
1946 Midsummer Night's Dream, A (TV film)
1939 Ask a Policeman

TV seriály

1978 Lillie (TV seriál)
1974 Nine Tailors, The (TV seriál)
The Pallisers (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
1971 Follyfoot (TV seriál)
1967 Mickey Dunne (TV seriál)
1964 The Sullavan Brothers (TV seriál)
1959 Garry Halliday (TV seriál)
1957 Escape (TV seriál)
Thunder in the West (TV seriál)

Dokumentární

2007 True Bond (TV film)
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
Premiere Bond: Die Another Day (TV film)
2000 Dávejte pozor, 007
Inside 'Moonraker'
Inside Q's Laboratory
1999 And the Word Was Bond
Making of 'The World Is Not Enough', The
Příběh Jamese Bonda (TV film)
Terence Young: Bond Vivant
1998 A Royal Birthday Celebration (TV film)
1997 Highly Classified: The World of 007
James Bond: Shaken and Stirred (TV film)
Secrets of 007: The James Bond Files, The (TV film)
1995 Behind the Scenes with 'Goldfinger'
Behind the Scenes with 'Thunderball'
In Search of James Bond with Jonathan Ross (TV film)

TV pořady

1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace