foto

Frankie Muniz

  • nar. 5.12.1985 (34 let)
    Ridgewood, New Jersey, USA

Biografie

Francisco James Muniz IV sa narodil v Ridgewood, New Jersey. Jeho otec, Francisco Benjamin Eugene-Wallace Tyler Muniz III, pôvodom Puerto Rican, je manažérom reštaurácie. Jeho matka Denise, ktorá má taliansko-írsky pôvod, je bývalá zdravotná sestra. Má staršiu sestru Christin.

Vyrastali v malom meste Knightdale, v severnej Caroline, kde sa prejavil jeho záujem o herectvo. V školských laviciach musel sedieť iba do šiestej triedy, potom bol vyučovaný doma. Už ako malý bol obsadzovaný do malých vedľajších úloh. Niekedy si zahral dokonca aj v divadle po boku Evan Rachel Wood, ktorej otec vlastnil divadlo.

Po rozvode rodičov sa s matkou presťahoval do Californie. Objavil sa v rôznych reklamách. Jeho prvý televízny film bol TO DANCE WITH OLIVIA. V tom istom roku vystupoval vo filme WHAT THE DEAF MAN HEARD. Ale až malá rola vo filme LOST & FOUND ho vyniesla z hereckej tmy na svetlo. Hlavnú úlohu obsadil v seriáli MALCOML IN THE MIDDLE v Januári 2000, ktorá mu priniesla slávu - natočilo sa ďalších 7 sérii a natáčania trvali až do Mája 2006. Bol nominovaný na Zlatý glóbus v rokoch 2000 a 2001 a Emmy v 2001 práve za jeho výkon tomto seriále. Jeho prvým filmom, kde hral hlavnú úlohu, bol rodinný film MY DOG SKIP. Objavil sa aj ako hosť v rôznych iných seriáloch a show - Lizzie Mcguire, Sabrina the Teenage Witch, MADty.

Stredne veľký úspech zaznamenal film BIG FAT LIAR, kde hral tiež hlavnú úlohu. Mal možnosť si zahrať super špióna vo filme AGENT CODY BANKS ako aj v jeho pokračovaný AGENT CODY BANKS 2: DESTINATION LONDON. Kvôli tomuto filmu trénoval bojové umenia a kaskadérske kúsky. On sám povedal, že toto bolo obdobie, kedy sa z detského herca stal dospelý. V roku 2006 oznámil, že si ide nachvíľu odpočinúť od herectva a bude sa venovať kariére závodníka. Na dva roky má podpísanú zmluvu s Jensen Motorsport vo Formuli BMW, kde odjazdil celú sériu.

Muniz je blízkym priateľom herečky Hilary Duff ako aj muzikanta Zaca Hansona. Ako 19-ročný sa zoznámil s o šesť rokov staršou Jamie Gandy, s ktorou plánuje svadbu.

igirazor

Herecká filmografie

Filmy

2019 Hot Bath an' a Stiff Drink 2
The Legend of Secret Pass
2018 The Black String
2015 Sharknado: Heart of Sharkness
Žraločí tornádo 3 (TV film)
2013 Zkáza Las Vegas (TV film)
2011 Pizza Man
Šťastný Nový rok
2008 Nejtajnější přání
2007 My Sexiest Year
Neuvěřitelný život rockera Coxe
2006 Stay Alive
2005 Choose Your Own Adventure: The Abominable Snowman
Rychlý Stripes
2004 Agent Cody Banks 2
2003 Agent Cody Banks
Bratři jak se patří
2002 Divoká krev
Velký tlustý lhář
2001 Dr. Dolittle 2
2000 Můj pes Skip
Osud tomu chtěl
Zázrak na druhé dráze (TV film)
1999 Little Man
Ztracený a nalezený
1997 To Dance with Olivia (TV film)
What the Deaf Man Heard (TV film)

TV seriály

2017 Preacher (TV seriál)
Viktor (S02E04)
2015 Případy pro Lauru (TV seriál)
The Mystery of the Crooked Clubber (S01E20)
2012 Mrcha od vedle (TV seriál)
A Reunion... (S02E01)
Poslední chlap (TV seriál)
Baxter & Sons (S01E18)
2007 Myšlenky zločince (TV seriál)
Pravá noc (S03E10)
2006 Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Graduation (S07E22)
Morp (S07E21)
Cattle Court (S07E20)
další epizody (13)
2005 Arrested Development (TV seriál)
Mr. F (S03E05)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Malcolm Defends Reese (S07E09)
Army Buddy (S07E08)
Blackout (S07E07)
další epizody (25)
2004 Ministry of Mayhem (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Hal's Christmas Gift (S06E06)
Kitty's Back (S06E05)
Pearl Harbor (S06E04)
další epizody (21)
2003 Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Christmas Trees (S05E07)
Malcolm's Job (S05E06)
Malcolm Films Reese (S05E05)
další epizody (23)
2002 Moville Mysteries (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Forbidden Girlfriend (S04E06)
Forwards Backwards (S04E05)
Stupid Girl (S04E04)
další epizody (21)
2001 Express Yourself (TV seriál)
Kouzelní kmotříčci (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Christmas (S03E07)
Health Scare (S03E06)
Charity (S03E05)
další epizody (22)
Simpsonovi (TV seriál)
Trilogie omylů (S12E18)
2000 Malcolm v nesnázích (TV seriál)
The Bully (S02E10)
High School Play (S02E09)
Therapy (S02E08)
další epizody (26)
1999 Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Sabrina the Matchmaker (S03E16)
1998 Všichni starostovi muži (TV seriál)
Správná ledvina (S03E09)
Tři muži a slečinka (S03E06)

Dokumentární

2002 Pet Star (TV seriál)

Host

TV pořady

2018 Dancing with the Stars: Juniors (TV pořad)
2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Andy Dick Show (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2001 (TV pořad)
Total Access 24/7 (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)