foto

Edgar Wallace

  • nar. 1.4.1875
    Greenwich, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 10.2.1932 (56 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Horatio Edgar Wallace sa narodil 01.04.1875 v londýnskom Greenwichi hereckému páru Polly Richards a Richardovi Horatiovi Edgarovi Marriottovi. Do rodného listu mu napísali meno Edgar Wallace. Novonarodené dieťa matka odložila do sirotinca, kde si ho po 9 dňoch adoptoval jako svoje jedenáste dieťa nosič na londýnskom trhu Dick Freeman.
Už v 11- tich rokoch po absolvovaní štyroch tried opustil školu a začal pracovať. Spočiatku sa živil dosť podradnou prácou, roznášal mlieko, noviny, predával kvety, topánky, pracoval na stavbách, v tlačiarni, ale aj ako poslíček a kuchár na mori. V 18 – tich rokoch vstúpil do britskej armády a v rokoch 1893 – 1896 slúžil v jednotke Royal West Kent Regiment. Následne ho odvelili do Južnej Afriky, kde pôsobil v sanitárnom oddiele. V tom čase sa pokúšal o prvú literárnu tvorbu. V jeho úsilí mu pomáhal reverend Caldecott z Kapského Mesta. Mladý Wallace začal prispievať do novín a časopisov a napísal báseň s vojnovou tematikou pod názvom The Mission That Failed, ktorú vydal v roku 1898. Po prepustení z armády na druhý rok začal pracovať ako dopisovateľ pre tlačovú agentúru Reuters a pre londýnsky denník Daily Mail. Svojimi článkami o brutalite britskej armády behom druhej búrskej vojny natoľko popudil maršala Kitchnera, že mu zakázal pracovať na pozícii vojnového spravodajcu.
V roku 1901 sa oženil s Yvy Caldecottovou, začal pracovať v novinách Rand Daily Mail v Johannesburgu a roku 1902 odišiel do Anglicka. Po sedemnástich rokoch skončilo jeho prvé manželstvo rozvodom. V roku 1921 sa oženil druhýkrát so svojou o 23 rokov mladšou sekretárkou Ethel Violet King, s ktorou mal jednu dcéru.
Svoj prvý román The Four Just Men o skupine mužov berúcich zákon do vlastných rúk vydal vo vlastnom náklade v roku 1905. Kniha mala úspech, ale kvôli zlej propagácii skončila pre autora finančným fiaskom. Od vydania románu Sanders of the River v roku 1911, prvého zväzku jeho detektívnej série z Afriky s komisárom Sandersom, jeho zástupcom poručíkom Bonesom a domorodým náčelníkom Bosambom, už prežíval len literárne úspechy.
Najslávnejší román The Green Archer napísal v roku 1923 a vďaka nemu sa stal najvydávanejším autorom svojej doby. Jeho produktivita bola obrovská (vydal 175 kníh a napísal 24 divadelných hier). Denne pracoval mnoho hodín, každú polhodinu vypil šálku čaju a nepretržite fajčil cigarety.
Pracoval aj ako režisér. V roku 1929 natočil kriminálku Red Aces a nasledujúci rok The Squeaker. Pre britský film napísal v roku 1931 scenár podľa románu sira Arthura Conana Doyleho The Hound of the Baskervilles. Začiatkom roku 1932 začal pracovať na scenári pre americký film King Kong. Spracoval však len námet, lebo 10.1.1932 zomrel na ceste do Hollywoodu na zápal pľúc.
Kráľ anglickej detektívky, spisovateľ, scenárista, režisér, dramatik a novinár je považovaný za tvorcu kriminálneho thrilleru. Mnoho z jeho diel bolo sfilmovaných (existuje takmer 160 titulov natočených podľa jeho románov, spomínaný The Green Archer bol sfilmovaný trikrát). Podľa jeho románov vzniklo v Nemecku v 60-tych rokoch mnoho filmových detektívok, ktoré si získali obrovskú popularitu, napr.: Der Rächer - 1960 (román The Avenger), Die Bande des Schreckens - 1960 (román The Terrible People), Der grüne Bogenschütze – Zelený lukostrelec – 1961 (román The Green Archer), Die toten Augen von London – Mŕtve oči Londýna – 1961 (román The Dark Eyes of London), Das Gasthaus an der Themse – Hostinec na Temži – 1962 (román The India-Rubber Men), Das indische Tuch – Indická šatka - 1963 (román The Case of the Frightened Lady), Der unheimliche Mönch – Tajomný mních - 1965 (román The Terror).

Miroslav "Flego" Makyta

Spisovatelská filmografie

Filmy

1972 Sedm krvavých orchidejí - kniha
Solange: Teror v dívčí škole - kniha
1971 Der Teufel kam aus Akasava - kniha
Die Tote aus der Themse - kniha
1969 Der Mann mit dem Glasauge - kniha
Doppia faccia, A - kniha
1968 Der Gorilla von Soho - kniha
Der Hund von Blackwood Castle - kniha
Im Banne des Unheimlichen - kniha
1967 Die blaue Hand - kniha
Mönch mit der Peitsche, Der - kniha
1966 Bucklige von Soho, Der - kniha
Znamení trojúhelníku - kniha
1965 Neues vom Hexer - kniha
Tajemný mnich - kniha
1964 Coast of Skeletons - kniha
Das Verrätertor - kniha
Die Gruft mit dem Rätselschloß - kniha
Záhadný Hektor - kniha
Zimmer 13 - kniha
1963 Death Drums Along the River - povídka
Der Fluch der gelben Schlange - kniha
Der Zinker - kniha
Indický šátek - kniha
On the Run - kniha
Partner, The - kniha
Ricochet - kniha
Set-Up, The - kniha
Schwarze Abt, Der - kniha
To Have and to Hold - kniha
1962 Backfire - kniha
Candidate for Murder - kniha
Das Rätsel der roten Orchidee - kniha
Death Trap - kniha
Der Hexer (TV film) - kniha
Die Tür mit den 7 Schlössern - kniha
Hostinec na Temži - kniha
Return to Sender - kniha
1961 Die Seltsame Gräfin - kniha
Geheimnis der gelben Narzissen, Das - kniha
Mrtvé oči Londýna - kniha
Penězokaz - kniha
Zelený lučištník - kniha
1960 Der rote Kreis - kniha
Die Bande des Schreckens - kniha
Malpas Mystery, The - kniha
Rächer, Der - kniha
1959 Der Frosch mit der Maske - kniha
Zinker, Der (TV film) - kniha
1940 The Green Archer - kniha
1937 Squeaker, The - kniha
1935 Sanders of the River - povídka
1934 Dvojník - kniha
1933 Der Doppelgänger - kniha
1932 Maska - kniha
1931 Udavač - kniha
1925 The Green Archer - kniha

TV seriály

1960 The Edgar Wallace Mystery Theatre (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

1999 Theater: Der Hexer (TV film)
1930 The Squeaker - scénář, divadelní hra

TV seriály

1961 Noita (TV seriál) - divadelní hra

Režijní filmografie

Filmy

1930 Red Aces
The Squeaker

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 German Grusel - Die Edgar Wallace-Serie (TV film) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace