foto

Mary-Louise Parker

  • nar. 2.8.1964 (53 let)
    Fort Jackson, South Carolina, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Mary - Louise Parker vyrůstala v rodině úředníka US Army. Rodina se kvůli povolání pana Parkera často stěhovala a tak nějaký čas žila Arizoně, Tennessee, Texasu, dále Německu, Francii a dokonce Thajsku. O herectví se začala zajímat už na střední škole, avšak nejprve měla studovat poněkud jistější obor, totiž medicínu na Bart College. Herectví ji však bylo souzeno a tak na North Carolina School of the Arts vystudovala obor drama a zde také odpromovala. Poté odjíždí za štěstím do New Yorku, kde ho víceméně nachází. Po nedlouhé práci za oponou totiž dostává roli ve hře Prelude to a Kiss na Broadwayi, za což vyhrála ceny Theatre World Award, the Clarence Derwent Award a byla nominována na Tony Awards.

Televizně debutuje v seriálu RYAN'S HOPE roku 1975. Na plátno se dostane až v roce 1989 ve snímku PŘÍZNAKY ŽIVOTA. Velký úspěch však přináší až SMAŽENÁ ZELENÁ RAJČATA z roku 1991. Roku 2003 jí byla nabídnuta role Susan do připravovaného seriálu Zoufalé manželky (Desperate Housewives), nabídku však odmítla. Divadlu se věnuje i přes filmové úspěchy a tak ji můžeme v květnu 2000 zastihnoutv úloze geniální matematičky Catherine v mimobroadwayské velice úspěšné inscenaci hry Davida Auburna - Proof.

Mary-Louise je svobodnou matkou. Syn se jmenuje William Atticus a narodil se roku 2003 krátce po rozchodu své matky s hercem Billym Crudupem, Williamovým otcem. Ve volném čase, pokud se nevěnuje synovi, ráda cvičí Jógu nebo Tai-Chi.

Anonymous "messiah" Inkognito

Herecká filmografie

Filmy

2019 Les passages
2018 Rudá volavka
2017 Zlatá střední cesta
2016 Chronicky metropolitní
2014 Behaving Badly
Jamesy Boy
2013 R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů
Red 2
Vánoce v Conway (TV film)
2010 Kvílení
Red
2009 Muž v pokušení
2008 Kronika rodu Spiderwicků
2007 Loupení jehňátek (TV film)
Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
2005 Rodinná farma (TV film)
Romance a cigarety
2004 Miracle Run (TV film)
Nejlepší zloděj světa
2002 Muž, který prodal Ameriku (TV film)
Samá voda
The Quality of Mercy
Červený drak
2000 Zamilovaný anděl (TV film)
1999 Let the Devil Wear Black
Simple Life of Noah Dearborn, The (TV film)
The Five Senses
1998 Mezi námi právníky (TV film)
Saint Maybe (TV film)
Sbohem lásko
1997 Suverén
Vražedné pomyšlení
1996 Portrét dámy
1995 Bezstarostná
Dámská jízda
Sladký čas (TV film)
1994 Místo pro Annii (TV film)
Nebezpečný klient
Výstřely na Broadwayi
1993 Nahý v New Yorku
Pan Báječný
1991 Grand Canyon
Smažená zelená rajčata
1989 Příznaky života
Společník na dlouhé trati
1988 Too Young the Hero (TV film)

TV seriály

2017 Mr. Mercedes (TV seriál)
Willow Lake (S01E07)
People in the Rain (S01E06)
The Suicide Hour (S01E05)
další epizody (7)
When We Rise (TV seriál)
Part V (E05)
Part IV (E04)
Part III (E03)
další epizody (5)
2014 Černá listina (TV seriál)
Dr. Linus Creel (No. 82) (S02E04)
Dr. James Covington (No. 89) (S02E03)
Monarch Douglas Bank (No. 112) (S02E02)
další epizody (4)
2012 Tráva (TV seriál)
Je čas, část druhá (S08E13)
Je čas, část první (S08E12)
Pokud vše půjde hladce (S08E11)
další epizody (13)
2011 Tráva (TV seriál)
Rozdat si to s ní, nerozdat si to s ní (S07E13)
Kvalitativní prostorové uvažování (S07E12)
Tráva MILF (S07E11)
další epizody (13)
2010 Tráva (TV seriál)
Teoreticky láska není mrtvá (S06E13)
Fran Tarkenton (S06E12)
Pýcha Vikingů (S06E11)
další epizody (13)
2009 Tráva (TV seriál)
Všechno o mé mámě (S05E13)
Co nás spojuje (S05E12)
Kačeny a tygři (S05E11)
další epizody (13)
2008 Tráva (TV seriál)
If You Work for a Living, Then Why Do You Kill Yourself Working? (S04E13)
Till We Meet Again (S04E12)
Head Cheese (S04E11)
další epizody (13)
2007 Tráva (TV seriál)
Go (S03E15)
Protection (S03E14)
Risk (S03E13)
další epizody (15)
2006 Tráva (TV seriál)
Pittsburgh (S02E12)
Ano. Jako rajče (S02E11)
Na míli hluboko, na stopu široko (S02E10)
další epizody (12)
2005 Tráva (TV seriál)
Kmotra (S01E10)
Zapalovač za trest (S01E09)
Světla za trest (S01E08)
další epizody (10)
2003 Andělé v Americe (TV seriál)
Milénium se blíží: Špatná zpráva (E01)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)

Dokumentární

2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2005 Weeds: Suburban Shakedown (TV film)
2002 Inside 'Red Dragon' (TV film)

TV pořady

2017 Nejlepší místo k pobytu (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2005 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace