foto

Mary-Louise Parker

  • nar. 2.8.1964 (55 let)
    Fort Jackson, South Carolina, USA

Biografie

Herečka Mary - Louise Parker vyrůstala v rodině úředníka US Army. Rodina se kvůli povolání pana Parkera často stěhovala a tak nějaký čas žila Arizoně, Tennessee, Texasu, dále Německu, Francii a dokonce Thajsku. O herectví se začala zajímat už na střední škole, avšak nejprve měla studovat poněkud jistější obor, totiž medicínu na Bart College. Herectví ji však bylo souzeno a tak na North Carolina School of the Arts vystudovala obor drama a zde také odpromovala. Poté odjíždí za štěstím do New Yorku, kde ho víceméně nachází. Po nedlouhé práci za oponou totiž dostává roli ve hře Prelude to a Kiss na Broadwayi, za což vyhrála ceny Theatre World Award, the Clarence Derwent Award a byla nominována na Tony Awards.

Televizně debutuje v seriálu RYAN'S HOPE roku 1975. Na plátno se dostane až v roce 1989 ve snímku PŘÍZNAKY ŽIVOTA. Velký úspěch však přináší až SMAŽENÁ ZELENÁ RAJČATA z roku 1991. Roku 2003 jí byla nabídnuta role Susan do připravovaného seriálu Zoufalé manželky (Desperate Housewives), nabídku však odmítla. Divadlu se věnuje i přes filmové úspěchy a tak ji můžeme v květnu 2000 zastihnoutv úloze geniální matematičky Catherine v mimobroadwayské velice úspěšné inscenaci hry Davida Auburna - Proof.

Mary-Louise je svobodnou matkou. Syn se jmenuje William Atticus a narodil se roku 2003 krátce po rozchodu své matky s hercem Billym Crudupem, Williamovým otcem. Ve volném čase, pokud se nevěnuje synovi, ráda cvičí Jógu nebo Tai-Chi.

Anonymous "messiah" Inkognito

Herecká filmografie

Filmy

2020 Les passages
2018 Rudá volavka
2017 Zlatá střední cesta
2016 Chronicky metropolitní
2014 Behaving Badly
Jamesy Boy
2013 R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů
Red 2
Vánoce v Conway (TV film)
2010 Kvílení
Red
2009 Muž v pokušení
2008 Kronika rodu Spiderwicků
2007 Loupení jehňátek (TV film)
Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
2005 Rodinná farma (TV film)
Romance a cigarety
2004 Miracle Run (TV film)
Nejlepší zloděj světa
Černá ovce
2002 Muž, který prodal Ameriku (TV film)
Samá voda
The Quality of Mercy
Červený drak
2000 Zamilovaný anděl (TV film)
1999 Let the Devil Wear Black
Neobyčejný život Noe Dearborna (TV film)
The Five Senses
1998 Mezi námi právníky (TV film)
Saint Maybe (TV film)
Sbohem lásko
1997 Suverén
Vražedné pomyšlení
1996 Portrét dámy
1995 Bezstarostná
Dámská jízda
Sladký čas (TV film)
1994 Místo pro Annii (TV film)
Nebezpečný klient
Výstřely na Broadwayi
1993 Nahý v New Yorku
Pan Báječný
1991 Grand Canyon
Smažená zelená rajčata
1989 Příznaky života
Společník na dlouhé trati
1988 Too Young the Hero (TV film)

TV seriály

2017 Mr. Mercedes (TV seriál)
Willow Lake (S01E07)
People in the Rain (S01E06)
The Suicide Hour (S01E05)
další epizody (7)
When We Rise (TV seriál)
Part V (E05)
Part IV (E04)
Part III (E03)
další epizody (5)
Miliardy (TV seriál)
Ball in Hand (S02E12)
With or Without You (S02E10)
2014 Černá listina (TV seriál)
Dr. Linus Creel (č. 82) (S02E04)
Dr. James Covington (č. 89) (S02E03)
Banka Monarch Douglas (č. 112) (S02E02)
další epizody (4)
2012 Tráva (TV seriál)
Je čas, část druhá (S08E13)
Je čas, část první (S08E12)
Pokud vše půjde hladce (S08E11)
další epizody (13)
2011 Tráva (TV seriál)
Rozdat si to s ní, nerozdat si to s ní (S07E13)
Kvalitativní prostorové uvažování (S07E12)
Tráva MILF (S07E11)
další epizody (13)
2010 Tráva (TV seriál)
Teoreticky láska není mrtvá (S06E13)
Fran Tarkenton (S06E12)
Pýcha Vikingů (S06E11)
další epizody (13)
2009 Tráva (TV seriál)
Všechno o mé mámě (S05E13)
Co nás spojuje (S05E12)
Kačeny a tygři (S05E11)
další epizody (13)
2008 Tráva (TV seriál)
If You Work for a Living, Then Why Do You Kill Yourself Working? (S04E13)
Till We Meet Again (S04E12)
Head Cheese (S04E11)
další epizody (13)
2007 Tráva (TV seriál)
Go (S03E15)
Protection (S03E14)
Risk (S03E13)
další epizody (15)
2006 Tráva (TV seriál)
Pittsburgh (S02E12)
Ano. Jako rajče (S02E11)
Na míli hluboko, na stopu široko (S02E10)
další epizody (12)
Západní křídlo (TV seriál)
The Last Hurrah (S07E20)
Requiem (S07E18)
2005 Tráva (TV seriál)
Kmotra (S01E10)
Zapalovač za trest (S01E09)
Světla za trest (S01E08)
další epizody (10)
Západní křídlo (TV seriál)
Freedonia (S06E15)
2003 Andělé v Americe (TV seriál)
Milénium se blíží: Špatná zpráva (E01)
Západní křídlo (TV seriál)
Constituency of One (S05E05)
Han (S05E04)
Jefferson Lives (S05E03)
další epizody (8)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Arctic Radar (S04E10)
Process Stories (S04E08)
Debate Camp (S04E05)
další epizody (10)
2001 Západní křídlo (TV seriál)
H. Con-172 (S03E10)
The Women of Qumar (S03E08)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)

Dokumentární

2018 This Changes Everything
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2005 Weeds: Suburban Shakedown (TV film)
2002 Film o filmu: Červený drak (TV film)

Hudební videoklipy

1995 Bonnie Raitt - You Got It (hudební videoklip)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(223)