foto

Dominique Pinon

  • nar. 4.3.1955 (64 let)
    Saumur, Maine-et-Loire, Pays de la Loire, Francie

Biografie

Tento francouzský herec, narozený 4. března 1955 v Saumuru, jehož charakteristickými rysy je pomačkaná tvář a štěněcí výraz očí, je především znám díky své spolupráci s režisérem Jeanem-Pierrem Jeunetem. Účinkoval také v divadlech Salamandre a Théâtre de la Ville v Paříži. V roce 2004 obdržel Molièrovu cenu za nejlepšího herce.

Na počátku osmdesátých let navštěvoval kurzy divadelního herectví u profesora Laurence Constanta a poté se začal objevovat i na filmovém plátně. Několik rolí vytvořil v postmodernistických filmech režiséra Jeana-Jacquese Beineixe – DIVA (1981), MĚSÍC V KANÁLU (1983) nebo BETTY BLUE (1986). První dva jsou adaptacemi literárních děl a nesou se v temném kriminálním duchu. S Jeunetem a potažmo také Marcem Carou spolupracoval například na DELIKATESÁCH (1991), kde si zahrál rovnou hlavní roli – hráče na pilu a bývalého klauna, který se v postkatastrofické vizi budoucnosti stane domovníkem domu plného svérázných obyvatel. V MĚSTĚ ZTRACENÝCH DĚTÍ (1995) zase představoval šíleného vynálezce a několik jeho různě deformovaných klonů. Za povšimnutí stojí i minirole obsedantně-neurotického návštěvníka kavárny v AMÉLII Z MONTMARTRU (2001) nebo mechanik z VETŘELCE: VZKŘÍŠENÍ (1997). Na třech projektech spolupracoval také s britským hororovým mágem Johannesem Robertsem, jako například na hororovém seriálu WHEN EVIL CALLS (2006), kde se „hlavním hrdinou“ stává SMS zpráva, jež studentům střední školy plní jejich nejtajnější touhy. Tam se po jeho boku objevil britský komik Chris Barrie, navěky vzpomínaný a zbožňovaný za roli Arnolda Jidáše Rimmera v kultovním ČERVENÉM TRPASLÍKU.

Ačkoliv z biologického hlediska by se o Dominiku Pinonovi dalo říci, že už má svoje nejproduktivnější léta za sebou, herečtí fanoušci se o něj zatím obávat nemusí. Dokud bude při síle (a dokud bude Jeunet točit další filmy), jistě se od něj dočkáme mnoha dalších zajímavých a vyšinutých rolí i roliček.

Dagmar "Morien" Pokorná

Herecká filmografie

Filmy

2018 Caminhos Magnétykos
Croc-Blanc
Edmond
I Love My Mum
2017 Podle skutečné události
The Big Adventure of a Little Line
Vive la crise !
2016 La DorMeuse Duval
La Folle Histoire de Max et Léon
2015 Cena touhy
Duchless 2
2014 A Love You
Brèves de comptoir
Podnájemnice
Somewhere Beautiful
Vraždy podle Agathy Christie: Vražda se nevyplácí (TV film)
2013 L'Extravagant voyage du jeune et prodigieux T.S. Spivet
2012 Les parapluies migrateurs
Válka v hotelu Royal Palace (TV film)
2011 Crédit pour tous
Prázdniny u moře
2010 Colère (TV film)
I pro lásku se zabíjí
L'Orpheline avec en plus un bras en moins
Mumu
2009 An Organization of Dreams
Eau vive, L' (TV film)
Galimatyáš
Morris: A Life with Bells On
Murphyho zákon maximálních průšvihů
Stvoření
Étrange monsieur Trip, L'
2008 Dante 01
Musée haut, musée bas
Queloune, Le
Seared
The Oxford Murders
2007 Kde se cesty kříží
L'acte inconnu (TV film)
La praline (studentský film)
Luna en botella, La
Midsummer Madness
2006 Dikkenek
Nachtschicht - Der Ausbruch (TV film)
2005 Masz na imię Justine
Práce na farmě
Ze film
2004 Hellbreeder
Kurz - Der Film (studentský film)
Le Bon la brute et les zombies
Most osudu
Ne quittez pas!
Příliš dlouhé zásnuby
2003 Agenti dementi
From Another Point of View
Kubricks, Les
Vítejte u Rozových
Šifra (TV film)
2002 Alice
Dead or Alive
2001 Amélie z Montmartru
Putain, la vieille faut pas l'énerver!
Se souvenir des belles choses
2000 Pilot, Der
Sabotage!
Sur un air d'autoroute
Vestiaire obligatoire
1999 Jako ryba na suchu
Quasimodo d'El Paris
1997 Mordbüro
Photomaton
Vetřelec: Vzkříšení
Violetta la reine de la moto
1996 Gotera, La
Ma petite Mimi (TV film)
Un samedi sur la terre
1995 Město ztracených dětí
1994 K.O Kid
1993 Bláznivá cesta
Je m'appelle Victor
Stella plage
1992 Mémento
1991 25 décembre 58, 10h36
Août
Arcandiers, Les
Delikatesy
Illuminé, L'
1990 1871
Alberto Express
Bleu marine
Mandragore, La
1989 Foutaises
Francouzská revoluce (TV film)
Main pleine (TV film)
1988 48 hodin v Paříži
Anaon
La Leggenda del santo bevitore
Záhadná smrt Niny Chereauové (TV film)
1987 Chamane
Des Teufels Paradies
Voix du désert, La
1986 37,2 po ránu
Cent francs l'amour
Sauve-toi, Lola
Suivez mon regard
1985 Cyril Tourneur
La Baston
Nečekaná zrada
Quiz
Telefon zvoní vždycky dvakrát
Zina
1984 Mon inconnue
Nemo
Thé à la menthe, Le
1983 Ghost Dance
Měsíc v kanálu
Si j'avais 1000 ans
Vrakoviště aut (TV film)
1982 Merlin ou le cours de l'or
Návrat Martina Guerra
Tir groupé
1981 Diva
Samantha (TV film)
Une pierre, un arbre, un nuage
1980 Découverte, La

TV seriály

2018 Versailles (TV seriál)
La vérité éclatera (S03E03)
Question de confiance (S03E02)
2016 Cizinka (TV seriál)
Audience u krále (S02E07)
Pikle a úklady (S02E06)
Bílá paní (S02E04)
další epizody (5)
2015 Komisařka Florence (TV seriál)
2012 Le Sang de la vigne (TV seriál)
Noces d'or à Sauternes (S02E02)
2009 Les petits meurtres d'Agatha Christie (TV seriál)
Paradisiaque (TV seriál)
2006 Sable noir (TV seriál)
When Evil Calls (TV seriál)
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
Roi Mystère, Le (TV seriál)
1985 Via Mala (TV seriál)
1983 Merci Sylvestre (TV seriál)
1982 Village sur la colline, Le (TV seriál)

Dokumentární

2015 Le Feu Sacré
2014 OXI, an Act of Resistance
1991 Charcuterie fine (TV film)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
Ma plus belle émotion de tournage (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(27)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace