Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by mi niekto po filme povedal, že sa jednalo o televízny film, nemal by som žiaden dôvod mu to veriť. Lenže ja som to vedel a musel "smeknout klobouk" nad citlivým a precíznym prístupom tvorcov k legendárnej látke. Lenže televízny film v USA a Veľkej Británii je (bol) niečo iné, ako u nás, že...Doporučujem si pozrieť aj staršiu verziu z 30 rokov od Milestonea, ktorá je ešte o chlp lepšia, najmä kvôli tej zábave pri porovnávaní scén, charakterov, atď. Určite nebude od veci si pozrieť aj podobne pacifistický film z 1. svetovej vojny s takmer totožnou zákopovou scénou "nepriateľ zoči voči nepriateľovi" The Big Parade Kinga Vidora. Parádne (nehovorím zámerne hviezdne, hviezda nerovná sa totiž automaticky kvalitný herec) obsadený film z konca 70. rokov naznačuje už svojim obsadením, že scenár musel byť pre Borgnina, Holma, alebo Pleasenca veľmi zaujímavý, aby úlohu zobrali. Pre mňa žiadne prekvapenie, Delbert Mann ma ohúril spoločne s Ernestom Borgninom už v 50. rokoch v Martym. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nejsem až takový fajnšmekr a milovník artových filmů, tak jsem zvolil novější interpretaci románu E.M. Remarqua Na západní frontě klid. Kniha se mi velmi líbila a byl jsem vcelku mile překvapen i jejím filmovým zpracováním, které přes svůj televizní původ nabídlo solidní podívanou s velmi povedenými válečnými scénami. Něco bylo vynecháno, něco ne a tak to u podobných filmů chodí. Ale s výsledným produktem jsem velmi spokojen nenudil jsem se a vše potřebné bylo řečeno. Třeba se časem dostanu i k verzi z roku 1930 abych mohl porovnat. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Takže ako je vidieť, dostal som sa k novšej verzii tohto filmu. Kniha ma svojho času veľmi zasiahla, starší film bol taktiež veľmi veľa vypovedajúci a pre mňa silný zážitok, tento film už tak skvelý nebol, ani tie retrospektívy neboli tak dobré, ale stále je to veľká kvalita, veľká protivojnová kvalita, ktorá zmetie mnohé ilúzie o vojne. Blato, špina, potkany, nezmyselné útoky, to bola táto vojna a film ju do veľkej miery skvelo opisuje. Dosť mu uberá jeho veľká dĺžka, pre ktorú môže začať mnohých nudiť, ale ak sa vžijete do deja a začne rozmýšľať a chápať, film pochopíte a možno sa vám bude tak ako mne svojím spôsobom páčiť ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Z poslední půlhodiny jsem měla pořádné zimomriavky. Televizní film podle německé klasiky natočený v Československu a přesto režisér dokázal dokonale vystihnout neútěšnou situaci fronty a následné rozčarování po návratu domů, kde všichni žijí v deziluzi propagandistických plakátů. Richard Thomas v hlavní roli je výborný, přeměnu jeho postavy jsem mu bez váhání uvěřila. Jeden z těch filmů, který z vás po zhlédnutí udělá pacifisty. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

působivé, hlavně při scénách na samotné frontě - nekonečném, brutálním, životem pohrdajícím masomlýnku ted už "ztracené" generace. Remarque měl pravdu, amorálnost a nesmyslnost války, její vliv na psychiku a životy, je hrozivý. 2SV je tomu velice děsivým příkladem. Po herecké stránce slušné, z děje pak snad ještě vystřihnu návrat do civilizace a neschopnost se adaptovat, důsledek to ždímající síle sakra blízké smrti. Zabij, nebo zemři. Trošku film ztrácí po technické stránce, ale kvůli poselství tentokrát formu zcela ignoruju. A scény nekonečných útoků na bodáky jsou působivé až až. PS: také zápusobila scéna noc s nepřítelem aneb všichni jsme lidé ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Ostnaté dráty byly zhotoveny z umělé hmoty, aby se o ně nikdo nezranil. (jenik71)
  • Nádraží, na kterém byly vykládáni ranění vojáci, je stará budova dolního nádraží v Karlových Varech, druhé nádraží je Bečov nad Teplou. (michael.sold)
  • Komunisty bourané historické centrum města Most posloužilo filmařům jako skvělé kulisy. Nejde tedy o žádné atrapy, ale o trosky významných památek zničených za účelem těžby uhlí. (Rover)

Reklama

Reklama