foto

Joel Goldsmith

  • nar. 19.11.1957
  • zem. 29.4.2012 (54 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Skladatel Joel Goldsmith se narodil 19. listopadu 1957 v Los Angeles jako první ze šesti dětí do umělecky založené rodiny. Otec Jerry byl renomovaným skladatelem, matka Sharon byla zpěvačkou, strýc Michael Hennagin se živil také jako skladatel a univerzitní profesor. Během své kariéry nejčastěji spolupracoval se svým otcem – velkým vzorem a hrdinou a skladatelem Neilem Acree. Patřil mezi průkopníky v oblasti hudby k počítačovým hrám, jmenovitě šlo o hru Call of Duty 3 z roku 2006.

Filmovou kariéru zahájil hudebním doprovodem ke sci-fi snímku PAPRSKY SMRTI Z VESMÍRU (1978). Složil svou první symfonickou partituru k Emmerichovu MĚSÍCI 44 (1990), v podobném duchu pokračoval i dále. Proslavil se ale hlavně hudbou k seriálům ze Stargate univerza – HVĚZDNÁ BRÁNA (nominace Emmy 1998), ačkoliv znělku složil David Arnold. V případě HVĚZDNÉ BRÁNY: ATLANTIDY (2004) je autorem znělky i soundtracku (nominace Emmy 2005, 2006). S otcem spolupracoval na hudebním doprovodu pro RUNAWAY (1984), HRÁČI Z INDIANY (1986), H.E.L.P. (1990), STAR TREK: PRVNÍ KONTAKT (1996). Někteří pozorovatelé srovnávají jeho hudbu s otcovou ve smyslu pokračování a zrání, jiní ji považují za zřetelně odlišnou. Naposledy zanechal svůj osobitý rukopis u hororu WAR OF THE DEAD (2011) a pilotního dílu ECHOES (2012).

Kreativní tvůrce je podepsán pod více než 350 epizod Stargate. Při mixování hudby se vždy pečlivě řídil specifickými emocemi v rámci zachování identity a komplexním přístupem k nabídce. Podle jeho slov mu dělal největší problém paradoxně rozpočet a rozsah představ investorů, ostatní už byla jen čistá zábava. V posledních letech přesídlil do kalifornského Hidden Hills, kde si vybudoval vlastní domácí studio. Ve svém domě podlehl těžké nemoci 29. dubna 2012 ve věku pouhých 54 let. Pro fanoušky a kolegy zůstane navždy opravdovým umělcem: „Jeho hudba je atmosférická, epická a emotivní. Krása a srdce v ní obsažené činí dobrodružství v celé sérii vskutku velkolepým. Klid příteli, uvidíme se na druhé straně.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Skladatelská filmografie

Filmy

2011 War of the Dead
2009 Stargate SG-1: Children of the Gods - Final Cut (TV film)
2008 Hvězdná brána: Archa pravdy
Hvězdná brána: Návrat
2006 Osudná známost (TV film)
2005 Dotek hrůzy (TV film)
2004 Thank Heaven
2003 Helena Trojská (TV film)
2000 Magická zbraň (TV film)
Těžkej rock (TV film)
Černý anděl (TV film)
1999 Honba za diamanty
Kámoš 2
Podivná realita (TV film)
1998 Američtí draci
Peklo (TV film)
Stín pochybnosti
1997 Kull dobyvatel
1996 Chřestýši (TV film)
Kámoš
One Good Turn
Tödliches Vergehen, Ein (TV film)
Vampirella
1995 Půlnoční samuraj
1994 Zmije
1993 Little Miss Millions
Nejlepší přítel člověka
Čas pomsty
1992 A Woman, Her Men, and Her Futon
Maniac Cop III - Odznak mlčení
Smrtelný sport
1991 Cestou necestou
Hollister (TV film)
Modrá poušť
Ramona!
1990 Instant Karma
Jobman
Měsíc 44
Průrva
1988 Escuadrón
Pronásledovatelé
Ricky 1
1987 Banzai Runner
Nikam se neukryješ
1986 Corazón de cristal
1984 Horké léto
1983 Dvojnásobné nebezpečí
Muž se dvěma mozky
1982 Island of Blood
1978 Auditions
Paprsky smrti z vesmíru

TV seriály

2011 Hvězdná brána: Hluboký vesmír (TV seriál)
Hozená rukavice (S02E20)
Blokáda (S02E19)
Epilog (S02E18)
další epizody (10)
2010 Hvězdná brána: Hluboký vesmír (TV seriál)
Oživení (S02E10)
Návštěva (S02E09)
Pomsta (S02E08)
další epizody (20)
2009 Hvězdná brána: Hluboký vesmír (TV seriál)
Spravedlnost (S01E10)
Život (S01E09)
Čas (S01E08)
další epizody (10)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Nepřítel před branami (S05E20)
2008 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Vegas (S05E19)
Totožnost (S05E18)
Nákaza (S05E17)
další epizody (29)
2007 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Smrtící spirála (S04E10)
Těžká rozhodnutí (S04E09)
Věštec (S04E08)
další epizody (15)
Hvězdná brána (TV seriál)
Bez konce (S10E20)
Panství (S10E19)
Rodinná pouta (S10E18)
další epizody (10)
2006 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Hra (S03E15)
Rodneyho povznesení (S03E14)
Bezohledný hrdina (S03E13)
další epizody (18)
Hvězdná brána (TV seriál)
Výprava, část první (S10E10)
Spolek zlodějů (S10E09)
Pamatuj na smrt (S10E08)
další epizody (20)
2005 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Pod tlakem (S02E14)
Kritické množství (S02E13)
Úl (S02E11)
další epizody (16)
Hvězdná brána (TV seriál)
Čtvrtý jezdec apokalypsy, část první (S09E10)
Prototyp (S09E09)
Babylon (S09E08)
další epizody (20)
2004 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Bratrstvo (S01E15)
Dříve než usnu (S01E14)
Útočiště (S01E13)
další epizody (14)
Hvězdná brána (TV seriál)
Konec hry (S08E10)
Oběti (S08E09)
Úmluva (S08E08)
další epizody (21)
2003 Hvězdná brána (TV seriál)
Evoluce 1 (S07E11)
Právo na zrození (S07E10)
Mstitel (S07E09)
další epizody (22)
2002 Hvězdná brána (TV seriál)
Prometheus (S06E11)
Svornost (S06E09)
Hrdinové (S06E08)
další epizody (19)
2001 Witchblade (TV seriál)
Hvězdná brána (TV seriál)
Seriál Červí díra (S05E12)
Zoufalé řešení (S05E11)
Rok 2001 (S05E10)
další epizody (20)
2000 Hvězdná brána (TV seriál)
Hadí zášť (S04E14)
Kletba (S04E13)
Zkušební let (S04E12)
další epizody (22)
1999 Hvězdná brána (TV seriál)
Nouzová situace (S03E14)
Vyhánění čerta ďáblem (S03E13)
Vzpomínky Jolinar (S03E12)
další epizody (22)
1998 Hvězdná brána (TV seriál)
Duchové (S02E13)
Tok'rové 2 (S02E12)
Tok'rové 1 (S02E11)
další epizody (18)
Krajní meze (TV seriál)
Zločinecká povaha (S04E01)
1997 Hvězdná brána (TV seriál)
Singularita (S01E14)
Hathor (S01E13)
Oheň a voda (S01E12)
další epizody (10)
Krajní meze (TV seriál)
Hudba z jiné planety (S03E14)
Evoluce (S03E12)
Nový život (S03E11)
další epizody (7)
1996 Krajní meze (TV seriál)
Ortel (S02E22)
Padající hvězda (S02E19)
Deprogramátoři (S02E16)
další epizody (4)
1994 Sokolí oko (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
Nedotknutelní (TV seriál)
1990 H.E.L.P. (TV seriál)
Zrozen ze síly blesku (TV seriál)

Herecká filmografie

TV seriály

2004 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)

Dokumentární

2003 Stargate: The Lowdown (TV film)
1995 Film Music Masters: Jerry Goldsmith

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(258)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace