foto

Dennis Christopher

  • nar. 2.12.1955 (63 let)
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dennis Christopher Carrelli se narodil 2.12.1955, matka byla Američanka, otec Ital. Což se může zdát téměř jako humorná skutečnost pro toho, kdo si Dennise pamatuje z filmu BREAKING AWAY (1976), jako Itálií posedlého cyklistu Davida Stollera. Ale nepředbíhejme.

Dennis chodil v letech 1968-1973 na Pennsylvánskou Monsignor Bonner High School. Ve dvanácti letech se objevil ve své první roli, jako mladý Merlin v seriálu THE TIME TUNNEL (1967). Po dokončení střední školy se věnoval divadlu. Hrál nějaký čas v New Yorku, ale byl i členem Living Theatre v Paříži, kde hrál začátkem sedmdesátých let.

V roce 1972 se objevil v téměř nezaznamenatelné roličce hippieho, ve Felliniho ROMA. V letech 1976-1978 přišlo pár malých televizních i filmových roliček, každopádně výrazněji na sebe Dennis upozornil až v roce 1979, kdy se objevil jako Ben Travis v dramatu THE LAST WORD, a ve výše zmiňovaném BREAKING AWAY, jako Dave Stoller. Ta role mu vynesla cenu BAFTA za nejslibnější talent roku, nominaci na zlatý Glóbus, a ještě mnoho dalších cen, i umístění v žebříčkách nadějných mladých hvězd.

Následovala role starým Hollywoodem posedlého mladíka, z něhož se vyklubal sériový vrah, ve filmu FADE TO BLACK (1980). Přišlo ještě pár hlavních rolí, ale i když Dennis Christopher hraje bez větší pauzy dodnes, jedná se většinou o více či méně vedlejší role, ve filmech i seriálech. Objevil se v seriálech jako CRIMINAL MINDS, CSI LAS VEGAS, DRZÁ JORDAN, nebo STAR TREK, a jeho zatím poslední rolí je Leonide Moguy v Tarantinově NESPOUTANÉM DJANGOVI.

Přestože se Dennis Christopher nikdy nestal oscarovým "plakátovým" idolem, je tento 180 cm vysoký blonďák zkrátka kvalitním hercem, a dost z jeho rolí stojí za zapamatování.

Slečna "Heroine" Moudrá

Herecká filmografie

Filmy

2013 The Slippery Slope
Zmizení
2012 Nespoutaný Django
2010 Královna Lot
2006 Nebezpečná samota (TV film)
2004 Nine Lives
2001 Zlatokopové na divoké řece (TV film)
2000 Zuřivá mysl
1997 Skeletons (TV film)
1996 Mlčení
Poslední večírek
1995 Aurora: Operace přerušena
Bad English I: Tales of a Son of a Brit
Smrtící invaze (TV film)
1994 Boys Life: Three Stories of Love, Lust, and Liberation
Muž s elektronickým mozkem
1993 Curacao: Smrtící ráj (TV film)
Doppelganger
Necronomicon
1992 Willing to Kill: The Texas Cheerleader Story (TV film)
1991 False Arrest (TV film)
Kdo zabíjí nevinné manekýnky
1990 Muž s elektronickým mozkem
To (TV film)
1989 A Sinful Life
1988 Friends
1987 Flight of the Spruce Goose
1986 Jake Speed
Smrtící virus
1983 Didn't You Hear
1982 Don't Cry, It's Only Thunder
1981 Ohnivé vozy
1980 Fade to Black
1979 A co dál...
California Dreaming
Poslední slovo
1978 Svatba
1977 9/30/55
Tři ženy
1976 Bernice Bobs Her Hair (TV film)
1972 Roma
1971 Blood and Lace
The Young Graduates

TV seriály

2016 Exprezident Graves (TV seriál)
Not Giants But Windmills (S01E10)
Through a Glass Gravely (S01E09)
The Careless Giant (S01E07)
další epizody (4)
2014 Prozíravost (TV seriál)
Kobra (S02E13)
2013 Vzpomínky (TV seriál)
Line Up or Shut Up (S02E06)
2008 Myšlenky zločince (TV seriál)
Poškozený (S03E14)
2007 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Kdo se psy spává (S08E10)
Švábi (S08E09)
2006 Pokoj č. 10 (TV seriál)
The Eye and the Prime Object (E03)
The Comb and the Box (E02)
The Key and the Clock (E01)
Deadwood (TV seriál)
Vedoucí postavení (S03E11)
Noc amatérů (S03E09)
Leviathan se usmívá (S03E08)
další epizody (5)
2003 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Nikdo nespí (S03E04)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Smrt v červeném Ferrari (S02E19)
2002 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Zadrženi (S01E20)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
Kate Brasher (TV seriál)
2000 18 kol spravedlnosti (TV seriál)
FreakyLinks (TV seriál)
1999 Angel (TV seriál)
Roswell (TV seriál)
1996 Modrý Pacifik (TV seriál)
Ochránce (TV seriál)
Případ pro Sam (TV seriál)
Unsoiled Sovereignty (S01E05)
I'll Be Watching You (S01E04)
Unholy Alliance (S01E03)
další epizody (5)
Tarzanova neuvěřitelná dobrodružství (TV seriál)
The Burning Zone (TV seriál)
1995 Watcher, The (TV seriál)
1994 Cosbyho případy (TV seriál)
New York Undercover (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Pátrání (2. část) (S03E02)
1993 Policie New York (TV seriál)
Strážce moře (TV seriál)
1991 Civil Wars (TV seriál)
1988 Christabel (TV seriál)
Příšery (TV seriál)
1987 Hooperman (TV seriál)
1986 Matlock (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
Stingray (TV seriál)
The Equalizer (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1981 Cagneyová a Laceyová (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
Trapper John, M.D. (TV seriál)

Dokumentární

2019 American Style (TV seriál)
2012 Versailles '73: American Runway Revolution
2011 Jobriath A.D.

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace