foto

Joan Jett

  • nar. 22.9.1958 (60 let)
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joan Jett, vlastným menom Joan Marie Larkin, je často označovaná ako kráľovná rock'n'rollu. Táto americká rocková gitaristka, speváčka, skladateľka a príležitostná herečka sa narodila 22. septembra 1958 vo Philadelphii v Pennsylvánii a neskôr sa presťahovala do Marylandu. V trinástich rokoch dostala prvú gitaru a začala brať aj lekcie, no čoskoro prestala, lebo inštruktor ju nútil hrať len folkové piesne.

V roku 1975 založila prvú čisto dievčenskú rockovú kapelu – The Runaways, ktorá slávila obrovské úspechy. V roku 1979 sa The Runaways rozpadli a Joan sa dala na sólovú dráhu. Založila Joan Jett and the Blackhearts a s cover verziou piesne I Love Rock 'n' Roll sa držala na prvých priečkach svetových hitparád. Dodnes hrá a cestuje na turné po celom svete.

V roku 1997 sa objavila v sitcome Ellen, kde v epizóde Hello Muddah, Hello Faddah zahrala úvodnú pieseň a v roku 2000 sme ju mohli vidieť v seriáli Walker, Texas Ranger ako bývalú agentku CIA, najatú na zabitie Walkera a Alex. Taktiež sa objavila v snímke Repo: Genetická opera! z roku 2008.

Do povedomia verejnosti sa znovu dostala v roku 2010 vďaka filmu The Runaways, ktorý dokumentuje príbeh rovnomennej kapely. Úlohu Joan Jett tu stvárnila herečka Kristen Stewart, známa zo série Twilight a jej parťáčku Cherie Currie zasa Dakota Fanning.

Maťa "MrBrightside" G.

Herecká filmografie

Filmy

2018 Honor Amongst Men
Hooked (TV film)
Undateable John
2016 Ordinary World
2015 7th Secret
2014 Big Driver (TV film)
2013 National Lampoon Presents: Surf Party
2010 Psáno sarkasmem
2009 Endless Bummer
Girls Just Wanna Rock
2008 Repo: Genetická opera!
2004 Godly Boyish
2003 Sweet Life, The
2001 By Hook or by Crook
1998 Boogie Boy
1987 Světlo mého dne
1984 Du-beat-e-o

TV seriály

2008 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Turné (S07E16)
1994 Ellen (TV seriál)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1992 Highlander (TV seriál)
1987 Nevyjasněné záhady (TV seriál)

Dokumentární

2019 Boy Howdy: The Story of Creem Magazine
2018 Špatná pověst
2017 Dare to Be Different
2016 Ahoj světe! (TV seriál)
2014 The Joy of the Guitar Riff (TV film)
2013 Punková zpěvačka
Two: The Story of Roman & Nyro
2010 Lemmy Forever
2008 100 Greatest Hard Rock Songs (TV film)
2006 Too Tough to Die: A Tribute to Johnny Ramone
2005 The Gits
2003 Mayor of the Sunset Strip
2001 Joan Jett and the Blackhearts: Live! (koncert)
War Stories with Oliver North (TV seriál)
1998 City Confidential (TV seriál)
1996 Not Bad for a Girl
1992 In the Life (TV seriál)
1983 Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll Style
1981 Urgh! A Music War
1977 Runaways Live in Japan, The (koncert)

TV pořady

2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 CBC News: The Hour (TV pořad)
2003 Americký chopper (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1998 Roseanne Show, The (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 America's Most Wanted (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1982 Late Night with David Letterman (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Blondie - Doom or Destiny (hudební videoklip)
2006 Joan Jett & The Blackhearts - Change The World (hudební videoklip)
2003 Real Wild Child: Joan Jett Music Video Anthology (hudební videoklip)
1993 Joan Jett & The Blackhearts - Real Wild Child (hudební videoklip)
1991 Joan Jett & The Blackhearts - Backlash (hudební videoklip)
1990 Joan Jett - Love Hurts (hudební videoklip)
1988 Joan Jett & The Blackhearts - I Hate Myself For Loving You (hudební videoklip)
1982 Joan Jett & The Blackhearts - Do You Wanna Touch Me (Oh Yeah) (hudební videoklip)
Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock 'n' Roll (hudební videoklip)
1981 Joan Jett & The Blackhearts - Bad Reputation (hudební videoklip)
Joan Jett & The Blackhearts - Crimson and Clover (hudební videoklip)
1977 The Runaways - School Days (hudební videoklip)
1976 The Runaways - Cherry Bomb (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace