foto

Lauren Bacall

  • nar. 16.9.1924
    New York City, New York, USA
  • zem. 12.8.2014 (89 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bacallová Lauren, vlastním jménem Betty Joan Bacall Perske, se narodila 16. 9. 1924 v USA – New York. Studovala na střední škole, a na newyorské American Academy of Dramatic Arts. Současně měla možnost si zahrát i na Broadwayi.

Na začátku 40tých let se objevila na titulní straně časopisu Harper's Bazaar, a zaujala režiséra Howarda Hawkse natolik, že s ní podepsal výhradní sedmiletou smlouvu s podmínkou změnit Lauren jméno na Lauren Bacall. Především jeho zdatností a zásluhou se stala hvězdou hned ve svém prvním filmu,v přepisu románu Ernsta Hemingwaye: Mít a nemít, ve kterém hraje zlodějku Mary Browning, která svým drzým až provokativním chováním zblázní rybáře, kterého hrál Humphrey Bogart. Po boku tohoto osudového muže, za kterého byla od 1945 až do jeho smrti 1957 provdána (má s ním syna), vytvořila ještě další tři navýsost zajímavé, půvabné a neohrožené ženy - ve filmech Hluboký spánek, Slepá ulička a Key Largo.

Mimořádný úspěch jí přinesla role jedné z dcer generála na penzi - Vivian, kde její psychicky zatíženou, nevyrovnanou sestru hraje Martha Vickers, a jejíž vražedné sklony jsou odhaleny detektivem Phillem Marlowem (hraje ho manžel Bacallové - Humphrey Bogart).Bylo to ve filmu Hluboký spánek v režii H. Hawkse. V roce 1947 se účastnila s Bogartem a dalšími umělci protestního pochodu ve Washingtonu proti diskriminačním opatřením tehdy neslavně proslulému maccarthismu.

Na konci 40-tých let odešla pro nedostatek příležitostí od společnosti Warner Brothers, a své herecké schopnosti uplatnila i v komediích (Jak si vzít milionáře, Módní návrhářka). Od roku 1959 hrála v broadwayské inscenaci komedie Georga Axelroda - Sbohem, Charlie. Poté se věnovala divadlu, a na Broadwayi byla velice úspěšná jako Stephanie v komedii Kaktusový květ, nebo jako Tess Hardingová v muzikálové verzi komedie Nejprve stvořil ženu. Za roli Margo Channingové v muzikálu Aplaus získala v roce 1970 cenu Tony.

Účinkovala také v TV, byla třikrát nominována na cenu Emmy. Před kamerou se konal její comback v polovině 70-tých let, jako excentrická a výřečná paní Hubbardová, v detektivce podle románu Agathy Christie Vražda v Orient-expresu, který režíroval Sydney Lumet.

V poslední době spolupracuje s TV, kde zaujala v komedii Dokonalý džentlmen. Tento film vypráví o ženách, které během vazby svých manželů uskuteční na vlastní pěst velkou loupež. Další příležitostí ve filmu se stala postava elegantní matky Morganové v romantické komedii Dvě tváře lásky. Hrála i režírovala Barbra Streisand. Za toto ztvárnění obdržela Lauren Bacall Zlatý glóbus 1996, a současně byla nominována na Oscara.

Příležitostně se vrací k divadlu. V prosinci 1999 se představila v obnovené broadwayské inscenaci komediálního dramatu N. Cowarda Waiting in the Wings. O svém životě a kariéře psala ve svých autobiografiích Lauren Bacall by Myself (1979) a Now (1994). Za celoživotní dílo obdržela roku 1995 francouzského Césara. Byla také velmi milým hostem na MFF v Karlových Varech 1998, kde získala cenu za Dlouholetý přínos světovému filmu. Jejím druhým manželem byl v letech 1961-73 herec Jason Robards jr.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

2015 Trumbo - a.z.
2012 O myšce a medvědovi
The Forger
2010 Star Is Born: Special Features, A - a.z.
Wide Blue Yonder
2008 Empire State Building Murders (TV film) - a.z.
Eve
Scooby-Doo a král skřítků
2007 Jako vzteklí psi
2005 Manderlay
Ve stínu matky
2004 The Limit
Zrození
2003 Dogville
1999 Honba za diamanty
Madeline: Lost in Paris
Presence of Mind
Prokleté dědictví (TV film)
The Venice Project
1997 Jour et la nuit, Le
1996 Dvě tváře lásky
Mí drazí Američané
1995 Tajemný anděl paní Frankweilerové (TV film)
1994 Pret-A-Porter
1993 Jednou se sejdeme
Parallax Garden, The (TV film)
Portrét (TV film)
1991 Star for Two, A
Šťastné a veselé
1990 A Little Piece of Sunshine (TV film)
Misery nechce zemřít
Real Story of the Three Little Kittens, The
1989 Tree of Hands
Večeře o osmé (TV film)
1988 Pan North
Schůzka se smrtí
1982 Wayne Newton Special, The (TV film)
1981 Ctitel
1980 Zdraví
1978 Dokonalí gentlemani (TV film)
1976 Střelec
1974 Vražda v Orient expresu
1973 Applause (TV film)
1966 Harper
1964 Sex and the Single Girl
Shock Treatment
1959 Severozápadní hranice
1958 Gift of Love, The
1957 Módní návrhářka
1956 Blithe Spirit (TV film)
Psané ve větru
1955 Krvavá cesta
The Cobweb
1954 Woman's World
1953 Jak si vzít milionáře
1950 Bright Leaf
Mladík s trumpetou
1948 Key Largo
1947 Temná pasáž
1946 Hluboký spánek
Two Guys from Milwaukee
1945 Confidential Agent
1944 Mít a nemít

TV seriály

2014 Griffinovi (TV seriál)
Mom's the Word (S12E12)
2006 Rodina Sopránů (TV seriál)
Výstava luxusního zboží (S06E07)
1998 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Absent Without Leave (S04E23)
Risky Business (S04E22)
1964 Mr. Broadway (TV seriál)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)

Dokumentární

2011 Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Reagan - a.z.
2010 Embracing Chaos: Making the African Queen - a.z.
Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa
2009 Johnny Mercer: The Dream's on Me (TV film) - a.z.
2008 Man Inside Dame Edna, The (TV film) - a.z.
Spisok korabley - a.z.
2003 Alec Guinness - portrét (TV film)
Dogville Confessions
Nicole Kidman: An American Cinematheque Tribute (TV film)
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2002 Broadway Legends (TV film)
Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
New York at the Movies (TV film)
2001 Greta Garbo: A Lone Star (TV film) - vyp.
Pulp Cinema
2000 Life and Times of Kirk Douglas, The
1999 Best of Film Noir, The
Conversation with Gregory Peck, A
Radio City Music Hall: The Story Behind the Showplace (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 Intimate Portrait: Lauren Bacall (TV film)
Panorama de actualidad (TV seriál)
1997 Humphrey Bogart: You Must Remember This... (TV film)
Music of Kander and Ebb: Razzle Dazzle, The (TV film)
Sports on the Silver Screen (TV film)
Živoucí ráje (TV seriál) - vyp.
1996 Bogart: The Untold Story (TV film)
Line King: Al Hirschfeld, The
1993 Leonard Bernstein: The Gift of Music (TV film)
1992 Casablanca 50th Anniversary Special: You Must Remember This
1989 John Huston: The Man, the Movies, the Maverick
That's What Friends Are for: Arista's 15th Anniversary Concert (TV film)
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1980 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)
1978 CBS: On the Air (TV seriál)
1977 The Hollywood Greats (TV seriál)
1969 I Due Kennedy
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Marilyn - a.z.
1955 1955 Motion Picture Theatre Celebration
1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)

TV pořady

2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1997 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1996 Scene by Scene (TV pořad)
Thé ou café (TV pořad)
1994 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1991 American Film Institute Salute to Kirk Douglas, The (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1979 Circus of the Stars #3 (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1964 Get the Message (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1954 Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace