Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Konečně můžu porpvé v životě použít oblíbenou frázi knihomolů "předloha je lepší." Přečetl jsem v životě asi tři knížky, kromě slabikáře shodou náhod i jednoho Raymonda Chandlera. Nebýt toho, asi těžko bych se orientoval v postavách, nehledě na to, že některé věci byly upraveny podle mě ne úplně k lepšímu. Marlowe je na papíře mnohem větší kanón než ve filmu. I tak je to ale skvělá detektivka, jakou bych chtěl mít každý týden v kině. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jsou 3 zásadní věci, které mi chybí k tomu, aby byl HLUBOKÝ SPÁNEK dokonalý film. 1) Martha Vickers měla dostat rovnocenný prostor jako Lauren Bacall. Svou postavu dokázala vystihnout naprosto skvěle. Pravděpodobně aby nezastínila hlavní hrdinku, byla nevhodně upozaděna. Tohle mělo být Humphreyho sólo a proti němu 2 harpyje. Přihlouplá psychicky labilní nymfomaka, drogově závislá Carmen. Nebezpečně protřelá a vychytralá hazardní hráčka a alkoholička Vivien. 2) Alespoň jedna scéna se mohla věnovat shrnutí logických aspektů vyšetřovaného případu. I divák potřebuje chvíli vydechnout a ujasnit si, co se děje a vnitřně si odůvodnit chování jednotlivých postav. Bez toho je to příliš zběsilé. 3) Marlowe se sice zamiluje do Vivian. Ale měl u něho nastat vnitřní rozpor a nakonec se nepřiklonit na ničí stranu, jelikož Vivian je úplně stejná ne-li horší mrcha co všichni ostatní. ____ Věčná škoda, že tyto 3 body film postrádá. Některé dokonce ve filmu v původní verzi byly, ale kvůli různým zájmům a bulvárním tlakům s ohledem na románek Bogart - Bacall došlo ke změnám. To jiskření mezi touto dvojicí, tu tolikrát citovanou „chemii" já ve filmu nevidím. Spíš mi to přijde jako chladná hra, kdy oba čekají na příležitost získat převahu a vrazit druhému kudlu do zad. I proto se mi závěr filmu nelíbí. Přítomnou autocenzuru explicitního obsahu bych ani nevyčítal. I tak byl film pro dobové strážce morálky hodně přes čáru. Navíc většina byla alespoň naznačena a divák se mohl dovtípit, což má samo o sobě své kouzlo. Když to shrnu, i přes psané výhrady, je pro mě HLUBOKÝ SPÁNEK silně nadstandartní noirovka s vynikající atmosférou, kterou si kdykoli rád pustím. Bogart potvrdil, kdo je králem 40. let. 82% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pro Filmy-Noir mám už léta slabost. Hluboký spánek má vše, co by takový druh snímku měl mít. Napětí, skvělou atmosféru, zajímavé postavy, zvraty v ději, výtečnou hudbu a v neposlední řadě příběh. Co mi však v případě Hlubokého spánku vadilo, byla nepřehlednost. Přiznám se, že jsem se ve snímku ztrácel a přesně nevěděl, co je to právě na obrazovce za postavu, kde se tam vzala a jak na ni Marlowe přišel. Dokonalost sama však byla postava soukromého detektiva v podání Humphrey Bogarta. Tohoto herce jsem si oblíbil hned v prvním snímku, ve kterém jsem ho viděl. Jeho neskutečně silné charisma, zvučný bas a herecké umění je bezchybné. Cynický, ironický a dvojsmyslný Phillip Marlowe byl díky němu ohromným kladem filmu a chemie mezi ním a Lauren Bacallovou musela zákonitě oslovit, pobavit a zaujmout. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

A to já si užil především všudypřítomný šovinismus a sexuální napětí mezi alfasamcem a jakoukoliv sukní, macho týpky a macho dialogy a pitvořící se zlosyny a elegantní highclass zlosyny a šroubovanou - až groteskní - řeč těla a všudypřítomná cigára a smál jsem se tomu a bylo to fajn. Detektivní zápletka jako z pera Agathy Christie mi byla vlastně fuk. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Existují dvě vysvětlení, buďto jsem jako divák přízemní a nedovtipný, nebo je hluboký spánek sice klasický, ale hodně přešmodrchaný zástupce žánru. Překvapení provází od začátku až do konce, protože scénář je zcela nevyzpytatelný. Mazaný Filip, v tuzemsku u diváctva propadlý, hledal zjevně inspiraci někde poblíž.___Scénář byl napsán za pouhých osm dní, což se negativně odrazilo na jeho detektivní linii. Režisér humorně vypráví o natáčení: "V zápletce jsme se už nevyznali. Ptali se mne, kdo koho zabil - nevěděl jsem. Poslali telegram autorovi - nevěděl to. Poslali telegram autorovi scénáře - taky to nevěděl. Ale přesto byl film velmi napínavý a zábavný..." (Hendrich, Vladimír: Americká drsná škola ve filmu; str. 28). ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)
  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama