Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (51)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko říct jak se sekáč Duke cítil v roli, která mu byla bohužel až příliš blízká, a víceméně stavěla na hlavu jeho nejslavnější filmové pomníky, ale jako poslední rozloučení s Divokým Západem je Střelec více než ucházející. Sice taková Lauren Bacall je příkladem nedostatku scenáristovy fantazie, ale na druhou stranu její vdova předvádí roli odpovídající jejímu věku a době, v níž se film odehrává, takže je to do určité míry zajímavé i v tomto ohledu. A pak je tu ještě naivní mladík Ron Howard (který udělal dobře, že se dal místo hraní na režii), a neskutečná figurka plukovníka Pottera, a samozřejmě rolička Jamese Stewarta, u kterého to vlastně celé začíná. Samotný děj by byl ve spojení s hereckými výkony tak na 70%, výše popsaná herecká sešlost je to jediné, co tento film posouvá blíž k nezapomenutelnosti. Váhám, ale nakonec těch osmdesát prostě dát nebudu moci. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Střelec je westernem, který si hned z několika důvodů zaslouží plné hodnocení a zdejší červená čísla. Jedná se o poslední film legendy žánru, Johna Waynea, člověka, bez něhož by americký western nikdy nebyl tím, čím je, herce, který se snad narodil proto, aby život zasvětil koltům u pasu, klobouku, šátku kolem krku a koním. Nostalgický začátek, jenž zapracovává do příběhu záběry z jiných Wayneových filmů, dává tušit, že se jedná o rozlučkový film této nehasnoucí hvězdy. Propojení osudu hlavního hrdiny Bookse se skutečnou diagnózou herce, posouvá snímek do emotivnější a sugestivnější roviny. Během sledování může divák, který má westerny rád, rekapitulovat kariéru Waynea a soucítit nejen se stárnoucím a umírajícím pistolníkem, ale rovněž s jeho představitelem. Střelci nechybí parádní hudba Elmera Bernsteina, ale také potěšující herecké výkony hlavního hrdiny, Lauren Bacall, ale rovněž legendárního Jamese Stewarta. Po všech směrech cítím ze Siegelova počinu nostalgii a loučení, loučení nejen se slavným hercem, ale též s westernem jako takovým, stejně jako s končící érou divokého západu. Labutí píseň Johna Waynea podle mého názoru dopadla skvěle a vzhledem k jeho věku i stavu se jedná o výborný kousek, který se vyrovná řadě starších filmů, v nichž hrál. Závěrečná přestřelka neměla chybu a scény, jež jí předcházejí (loučení s Bond Rodgersovou, jízda koněspřežkou) se opravdu nesou v poměrně emotivním duchu. Bez debaty dávám 5* a doufám, že se Střelec v červených číslech udrží. ()

Reklama

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Velmi působivá rozlučka westernové legendy Johna Wayna se stříbrným plátnem a nedlouho poté bohužel i se životem. John zde hraje v podstatě sám sebe, protože J.B. Books je jakýmsi splynutím všech slavných pistolníků, které Wayne během své bohaté kariéry ztvárnil (hned na začátku filmu také uvidíme ukázky z několika jeho slavných westernů). Stejně jako samotný John Wayne se i tato postava potýká s rakovinou a vidinou blízké smrti, s kterýmžto údělem se rozhodne vypořádat po svém. Tohle je opravdu velmi silná role, ve které Wayne dokazuje, že ač o tom někteří pochybují, byl to výborný herec. Bravurně mu sekunduje Lauren Bacall v hlavní ženské roli a doktora, který Booksovi oznámí smutnou diagnozu, si zahrál James Stewart, který po Waynově boku zazářil už v jednom z jeho nejslavnějších westernů Muž, který zastřelil Liberty Valance. Ale zpět ke Střelci. Tento film je skutečně velmi důstojným odkazem nejslavnějšího kovboje, který se s námi rozloučil jako pravá legenda – stylově a s hlavou vztyčenou. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Dalsi netypicky ale pro Wayna typicky klabosivy western, kde uz je sice v druhe scene jasne jak dopadne, ale je nastesti nacpany tolika dobrymi hlaskami a zivotnimi postrehy, co maji myslenku a vahu. Stret stateho pistolnika - v prvnich nekolika minutach jsem nemohl vubec poznat ;]] - s moderni dobou 20 stoleti na to se jen tak nezapomina. Tady neni pro senilni vzpominky mista. Vyborny konec kariery velke westernove legendy - tedy pomerne netypicky, ale mozna i pravdivy - minimalne ze strany Wayna, ktery o dva roky pozdejs umira na rakovinu. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Strelec je z viacerých hľadísk akousi viditeľnou ozdobou epitafu najväčšej ikony žánru a pozorný divák v ňom môže badať hneď niekoľko očividných paradoxov, ktoré tento klasický western vedome či nevedome zobrazuje. Dejová línia sa datuje "až" do roku 1901 (čím sa vtedajšie lokácie viacej približovali mestským pomerom než čarokrásne priestranné pláne a ranče) a taktiež rok vzniku tohto filmu už dávno v úvodzovkách prekračoval tie časy, kedy westernové čaro nadobúdalo svoj zlatý vek (polodokumentárny look). Potešia cameá Jamesa Stewarta, návrat Lauren Bacall ako i chémia medzi ostrieľaným a rakovinou zvierajúcim pištoľníkom a jej synom, ktorého stvárnil neskôr úspešný režisér Ron Howard. Samozrejme, je to "len" ďalšia legenda, ale jej pozeranie vám prebehne existenčne rýchlejšie ako záblesky spomienok tohoto charizmatického a pre western najprínosnejšieho veterána. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v Carson City v Nevadě a v kalifornském studiu Burbank. (Terva)
  • Při interview byl Ron Howard dotázán, zda-li mu John Wayne dal během natáčení nějaké rady. Howard na to odpověděl, že si ho během natáčení závěrečné přestřelky vzal Wayne skutečně stranou. Howard prý poté netrpělivě očekával nějakou užitečnou radu a Wayne mu prý pověděl jen: "Rone, jestliže chceš vypadat hrozivě, tak zavři pusu." (Mol)
  • National Board of Review zařadil snímek mezi nejlepších deset filmů roku 1976. (Terva)

Reklama

Reklama