foto

Rudolf Stahl ml.

  • nar. 12.5.1924
    Praha, Československo
  • zem. 1989
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rudolf Stahl mladší se narodil 12. května 1924 v Praze do rodiny filmového herce, asistenta režie a vedoucího výroby Rudolfa Stahla st. (1903 – 1956). Na začátku okupace odešel předčasně ze studií na reálném gymnáziu a stal se zaměstnancem laboratoří barrandovské německé filmové výrobny Pragfilm. Dále studoval fotografický a filmový obor na grafické škole.

Později v roce 1942 odešel do filmových ateliérů v postavení asistenta ostřiče u kameramana Karla Degla. Už jako samostatný ostřič pracoval u kameramanů Václava Hanuše, Karla Degla, Jaroslava Blažka a Jaroslava Tuzara. Další kameramanské zkušenosti (i s barvou) získal u sovětských filmařů, kteří po roce 1945 točili na Barrandově (KAMENNÝ KVÍTEK, VÝBAVA S MONOGRAMEM, PÁD BERLÍNA a nebo JARO).

Ve znárodněném českém filmu nejprve pracoval jako asistent kamery a druhý kameraman, například u kameramana Václava Hanuše (filmy TÝDEN V TICHÉM DOMĚ, O ŠEVCI MATOUŠOVI, KRAKATIT, ČERVENÁ JEŠTĚRKA a DIVÁ BÁRA).

Na přelomu 40. a 50. let si odbyl vojenskou prezenční službu jako kameraman Armádního filmu (PÍSEŇ O SLETU, PŘEHLÍDKA, VÍTĚZNÝ POCHOD, VÝSADKÁŘI, RADOSTNÉ DNY, 30 LET KSČ či MÁJOVÝ DEN). Po návratu z vojny se vrátil na Barrandov už jako samostatný filmový kameraman. Ovšem v této funkci Stahl debutoval už v roce 1948 na psychologickém dramatu Jiřího Krejčíka SVĚDOMÍ (1948).

Od roku 1952 do roku 1965 natáčel filmy pro režiséry Karla Steklého (ANNA PROLETÁŘKA, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), Vladimíra Vlčka (KOMEDIANTI), Martina Friče (NECHTE TO NA MNĚ), Miloše Makovce (NÁVŠTĚVA Z OBLAK, PRAHA NULTÁ HODINA), Vladimíra Čecha (NEZLOB, KRISTINO!, POCHODNĚ, MEZI NÁMI ZLODĚJI), Jána Kadára a Elmara Klose (TAM NA KONEČNÉ, TŘI PŘÁNÍ), Jaroslava Balíka (ZKOUŠKA POKRAČUJE), Zdeňka Podskalského (SPADLA S MĚSÍCE, MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), Miroslava Hubáčka (OŠKLIVÁ SLEČNA), Jiřího Krejčíka (LABYRINT SRDCE a též slovenská POLNOČNÁ OMŠA), Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka (KDYBY TISÍC KLARINETŮ), a také Ivo Nováka (část SMRT NA JEHLE ze ZLOČINU V DÍVČÍ ŠKOLE, POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE).

Od poloviny 60. let spolupracoval taktéž s Ivo Tomanem (SLEČNY PŘIJDOU POZDĚJI), Václavem Krškou (DÍVKA SE TŘEMI VELBLOUDY), Františkem Filipem (práce pro televizi, UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA, ODVÁŽNÁ SLEČNA) a s Karlem Zemanem (NA KOMETĚ).

Během normalizačních 70. let, kdy se věnoval hlavně televizní činnosti, jako kameraman natočil jen tři filmové tituly: detektivku Václava Vorlíčka SMRT SI VYBÍRÁ (1972) a komedie ze současnosti VŠICHNI PROTI VŠEM (1977) a z historie PAN VOK ODCHÁZÍ (1979) režiséra Karla Steklého. V této době se do filmového světa plně zapojil i Stahlův syn – třetí generace Rudolfů Stahlů, která svůj celý život spojila s filmem.

V 80. letech se Rudolf Stahl stihl ještě před svým odchodem do penze roku 1985 a před svou smrtí kameramansky podepsat pod šesti projekty opět Karla Steklého (HRA O KRÁLOVNU, KAŽDÉMU JEHO NEBE, PŘÍHODY PANA PŘÍHODY, PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA), Vladimíra Čecha (JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA) a nově Josefa Pinkavy (POHLAĎ KOČCE UŠI) – jenž se zároveň stal poslední položkou ve filmografii kameramana Rudolfa Stahla.

Každý Stahl se věnoval jinému filmovému oboru (otec filmovému herectví, asistenci režie a vedení výroby, on filmové kameře a předčasně zemřelý syn filmové výpravě a architektuře).

Kameramansky se podepsal i pod pořady Československé televize (filmy HARLÉMSKÁ TRAGÉDIE, USPOŘENÁ LIBRA, ZLATÝ ZUB, KAT NEPOČKÁ, BOHOUŠŮV SYN, NA ŠŇŮRÁCH Z HEDVÁBÍ, KOBEREC, LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU, PODNÁJEMNÍCI, VÁNOCE U MATĚNŮ, IKARŮV PÁD, OTEC NEBO BRATR apod., seriály F. L. VĚK, CHALUPÁŘI, BYL JEDNOU JEDEN DŮM nebo VE ZNAMENÍ MERKURA).

Jeho synem byl filmový architekt Ing. arch. Rudolf Stahl nejml. (1949 – 1981). Za ANNU PROLETÁŘKU obdržel Uměleckou prémii (1953). Rudolf Stahl ml. zemřel v roce 1989 v Praze ve věku pětašedesáti let. Neznáme přesný den a měsíc jeho úmrtí. Svého syna přežil o osm let.

Jaroslav "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

Filmy

1985 Podivná přátelství herce Jesenia
Pohlaď kočce uši
1982 Příhody pana Příhody
1981 Každému jeho nebe
1980 Hra o královnu
Jak napálit advokáta
1979 Pan Vok odchází
1978 Otec nebo bratr (TV film)
1977 Ikarův pád (TV film)
Všichni proti všem
1976 Podnájemníci (TV film)
Vánoce u Matěnů (TV film)
1975 Bohoušův syn (TV film)
Lístek do památníku (TV film)
1972 Smrt si vybírá
1971 Kat nepočká (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Na kometě
1969 Odvážná slečna
Utrpení mladého Boháčka
1967 Dívka s třemi velbloudy
Muž, který stoupl v ceně
1966 Poklad byzantského kupce
Slečny přijdou později
1965 Zločin v dívčí škole
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Harlémská tragédie (TV film)
Mezi námi zloději
Uspořená libra (TV film)
1962 Polnočná omša
Praha nultá hodina
1961 Labyrint srdce
Spadla s měsíce
1960 Pochodně
1959 Ošklivá slečna
Zkouška pokračuje
1958 Tři přání
1957 Tam na konečné
1956 Dobrý voják Švejk
Nezlob, Kristino
1955 Návštěva z oblak
Nechte to na mně
1953 Komedianti
1952 Anna proletářka
1948 Svědomí

TV seriály

1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
Stopa stříbrných draků (E04)
Případ živého muže (E03)
další epizody (5)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Náhradník (E09)
další epizody (11)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
další epizody (5)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (7)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)

Dokumentární

1960 Národní umělec Zdeněk Štěpánek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace