foto

Jaclyn Smith

  • nar. 26.10.1945 (72 let)
    Houston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaclyn Ellen Smith se narodila v texaském Houstonu. Její matka se jmenuje Margeret Ellen, otec Jack je zubař. Když končila studium na Lamar High School v Houstonu, toužila po tom stát se balerínou. Po střední škole studovala divadlo na Trinity University. V roce 1973 se stala modelkou propagující šampony Breck.

Zlom v její herecké kariéře nastal v roce 1976, když jí byla nabídnuta příležitost zahrát si Kelly Garrettovou v seriálu CHARLIEHO ANDÍLCI. Tato show se po svém uvedení v září roku 1976 stala hitem. Jaclyn se dostalo té cti stát se jediným andílkem, který seriál neopustil po celých pět let (1976 – 1981), kdy se vysílal. Po skončení Charlieho andílků se vydala na filmovou dráhu a zahrála si například titulní postavu v životopisném filmu o první dámě bývalého prezidenta Kennedyho JACQUELINE BOUVIER KENNEDY (1981). Za výkon v tomto filmu si vysloužila nominaci na Zlatý Globus. O dva roky později si zahrála hlavní ženskou roli Jennifer Parker v dobrodružném romantickém snímku RAGE OF ANGELS. Opět na sebe výrazněji upozornila v roce 1988 po boku Richarda Chamberlaina v roli Marie St. Jacques v akčním krimithrilleru AGENT BEZE JMÉNA. V tomtéž roce se objevila v hlavní roli Mary Ashley v thrilleru WINDMILLS OF THE GODS. Od roku 1985 má svoji úspěšnou značku oblečení. V roce 1990 byla časopisem People zařazena mezi 50 nejkrásnějších lidí světa. V roce 2000 odmítla roli Gwen v seriálu TITÁNI. V letech 2002 – 2004 pak ztvárňovala Vanessu Cavanaugh v seriálu OKRSEK. Její zatím poslední role je role energické a neústupné soudkyně Kay Woodburyové, která se rozhodne vzít si do opatrovnictví problémovou dospívajícíc dívku Sally, v dramatu OBYČEJNÉ ZÁZRAKY (2005).

Jejím osobním životem prošla řada mužů. V listopadu roku 1968 se provdala za herce Rogera Davise, ale toto mnaželství skončilo v lednu roku 1975 rozvodem. V říjnu roku 1978 se jejím druhým manželem stal opět herec, kolega ze seriálu Charlieho andílci, Dennis Cole, ale toto manželství skončilo rozvodem již v červenci roku 1981. Již za necelých čtrnáct dní po rozvodu s Dennisem se Jaclyn vdávala znovu. Tentokrát se jejím manželem stal Anthony B. Richmond. Ale i s Anthonym se Jaclyn v roce 1989 rozvedla. Z tohoto manželství jí zůstaly dvě děti: dcera Spencer Margaret a syn Gaston. Jejím čtvrtým a zatím posledním manželem, se kterým žije doposud, se v říjnu roku 1997 stal Brad Allen. Brad pracuje jako dětský srdeční chiururg a rodina žije v jižní Kalifornii.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2015 Bridal Wave (TV film)
2005 Obyčejné zázraky (TV film)
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
2000 Jít za hlasem srdce (TV film)
1999 Sabotáž
Three Secrets (TV film)
1998 Vražedná lilie (TV film)
1997 Married to a Stranger (TV film)
1996 Má nejlepší přítelkyně (TV film)
1994 Oběti zloby (TV film)
Rodinné album (TV film)
1993 Jaclyn Smith: Workout for Beauty & Balance
1992 Derrick contre Superman (TV film)
Láska může zabíjet (TV film)
Noční můra za bílého dne (TV film)
V náruči vraha (TV film)
1991 Lies Before Kisses (TV film)
Případ doktorky Willisové (TV film)
1990 Kaleidoskop (TV film)
1989 Christine Cromwell: Things That Go Bump in the Night (TV film)
Settle the Score (TV film)
1988 Větrné mlýny bohů (TV film)
1986 Rage of Angels: The Story Continues (TV film)
1985 Deja vu
Florence Nightingaleová (TV film)
1984 Night They Saved Christmas, The (TV film)
Sentimental Journey (TV film)
1983 Rage of Angels (TV film)
1981 Jacqueline Bouvierová Kennedyová (TV film)
1980 Nightkill
1978 Users, The (TV film)
1977 Escape from Bogen County (TV film)
1976 Charlieho andílci (TV film)
Whiz Kid and the Carnival Caper, The (TV film)
1975 Switch (TV film)
1974 Bootleggers
Sin, American Style (TV film)
1972 Oh, Nurse! (TV film)
Probe (TV film)
1970 Adventurers, The
1969 Sbohem, město C

TV seriály

2010 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Bedtime (S11E18)
2003 Hope & Faith (TV seriál)
2000 Policejní okrsek (TV seriál)
1998 Becker (TV seriál)
1989 Christine Cromwell (TV seriál)
1988 Kdo je Bourne? (TV seriál)
1984 George Washington (TV seriál)
1977 San Pedro Beach Bums, The (TV seriál)
The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
1975 Switch (TV seriál)
1974 Get Christie Love (TV seriál)
1972 The Rookies (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
The Partridge Family (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2010 1 a Minute
2004 TV Land Moguls (TV seriál)
2002 Charlie's Angels: TV Tales (TV film)
TVography: Charlie's Angels - Girls with Guns (TV film)
1999 Intimate Portrait: Cheryl Ladd (TV film)
1998 Intimate Portrait: Jaclyn Smith (TV film)
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1979 Television Annual: 1978/1979, The (TV film)

TV pořady

2012 Home & Family (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
The Doctors (TV pořad)
Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2007 Shear Genius (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
1998 All-Star Party for Aaron Spelling (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 ABC 25th Anniversary (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)
The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 Donny and Marie (TV pořad)
The Captain and Tennille (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace