foto

Ladislav Šimek

  • nar. 21.6.1923 (95 let)
    Jihlava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ladislav Šimek pocházel z Jihlavy, kde také v průběhu války získal první herecké zkušenosti při účinkování s ochotníky. Po válce pak získal své první angažmá, opět v Jihlavě, ve zdejším Horáckém divadle (1945-1947). Dalších několik let pak strávil v Městském oblastním divadle v Gottwaldově, kde své působení ukončil v roce 1952. Následující angažmá na něj čekalo v pražském Divadle S. K. Neumanna, kterému již zůstal věrný až do svého odchodu do penze. Ladislav Šimek nikdy nehrál velké role, uplatnil se ale jako výrazný figurkář, svou parketu našel v nevelkých postavičkách různých charakterů. V pozdějším věku byly jeho doménou stařecké role komického ražení.

Na svém kontě má Šimek bezmála třicet filmových rolí, které sehrál od poloviny padesátých let zhruba do roku 1990. Objevil se v dnes již zapomenutých titulech i nadčasových a dodnes slavných snímcích. Ve více než deseti filmech ztvárnil nevelké role vedoucích pracovníků nebo funkcionářů, z těch stojí za zmínku pohádková komedie AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ (1977). Do této kategorie ostatně spadá i Šimkův filmový debut, kdy se v úloze vedoucího bazaru podílel na filmu VINA VLADIMÍRA OLMERA (1956). Z tohoto typu postav nakonec přešel až k rolím vysokých politiků, které zosobnil v tendenčně pojatých velkofilmech DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974) nebo VÍTĚZNÝ LID (1977). Několikrát si zahrál také policisty (SKŘIVÁNCI NA NITI, 1969) nebo lékaře (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, 1977).

Relativně častý výskyt lze u Ladislava Šimka zaznamenat také před televizní kamerou. V menších rolích hrál v několika seriálech, od těch dobově nezatížených (KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, 1967; ARABELA, 1979; LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, 1984) přes ty kvalitativně diskutabilní až k ryze zkresleným počinům normalizační televizní tvorby (SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, 1985; RODÁCI, 1988). Účinkoval také v televizních inscenacích, televizní kamerou byla také zaznamenána některá divadelní představení, v nichž hrál.

V roce 1994 obdržel Ladislav Šimek cenu Senior Prix od Nadace Život umělce.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Ukradený kaktus (TV film)
1986 Španělská paradentóza (TV film)
1985 Dialogy pro klarinet, cimbál a bicí (TV film)
Výjimečná situace
1983 Duch soudce Pauknera (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Kluk za dvě pětky
Záchvěv strachu
1981 Horečka všedního dne (studentský film)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
1980 Pleš (TV film)
Romaneto
1979 Kam nikdo nesmí
Kdo přichází před půlnocí
Na koho to slovo padne...
Poslední koncert (TV film)
Signál (TV film)
Smrt stopařek
1977 Ať žijí duchové!
Stín létajícího ptáčka
Vítězný lid
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Případ mrtvých spolužáků
1975 Holka na zabití
Pomerančový kluk
Rytíř (TV film)
Tobě hrana zvonit nebude
Vlčí halíř (TV film)
1974 Dvacátý devátý
Hledá se Kurt (TV film)
Králův kalich (TV film)
Muž z Londýna
Noc oranžových ohňů
Případ Adler (TV film)
Případ mrtvého muže
Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
1973 Poslední dopis (TV film)
1972 Cesty mužů
Smrt si vybírá
1971 Muzikant (TV film)
1970 Lucie a zázraky
1969 Proměny nože (TV film)
Skřivánci na niti
1968 Zločin v šantánu
1967 Lacrimae rerum (TV film)
1964 Zapomenutý čert (TV film)
1963 Na laně
1962 Neomylní (TV film)
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
1960 Sedmý kontinent
1956 Vina Vladimíra Olmera

TV seriály

1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Rodáci (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 10 (E10)
další epizody (5)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Nedělní směna (E12)
Krahulíkova vila (E10)
1984 Sanitka (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Holka do deště (E06)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Muzikantský celník (E01)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)

Dokumentární

1968 Kamera zkoumá dobu (TV seriál)
Den hanby (E02)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace