Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (324)

plakát

Strom života (2011) 

Já mám filmy Terrence Malicka setsakramentsky rád, minimálně na jeho přenádherný Nový svět nedám dopustit, takže jsem se dosti těšil i na jeho další film, byť mě kolonky "Podobenství" a "Poetický" mírně znepokojovaly. A bohužel mé obavy se potvrdily. Hudba, Brad Pitt i několik scén je sice na jedničku s hvězdičkou, ale jako celek to funguje spíše jako uspávadlo. Co tím chtěl básník říct? To možná zjistím, ale vyžádá si to (možná nejedno) další zhlédnutí. Za nějakou dobu se tomu nebráním.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Zakončení jednoho velikého příběhu, při kterém jsem vyrůstal. Za vrchol všech dobrodružství Harryho Pottera považuji stejně jako mnozí další Cuarónův Azkaban, potěšen jsem ale byl i Yatesovým Fénixovým řádem. O to více jsem ale byl zklamán při sledování jeho dalších zpracování HP. Knihy jsem až na cca půlku Vězně z Azkabanu nečetl, takže nemohu příliš srovnávat s předlohou. Těžko říct, proč se mi vlastně vyvrcholení tohohle příběhu nelíbilo. Možná to je dáno samotnou předlohou, možná neměla být Relikvie rozdělena na dvě části, těžko říct. Nicméně emočně mě to nechalo naprosto chladným, žádné scény mi neutkvěly v paměti a boj proti jednomu plešatýmu strašákovi na několik dílů nestačí. Bohužel.

plakát

Nákaza (2011) 

Soderberghovi jsem nikdy úplně tak nepřišel na chuť a nezměnilo se to ani po tomhle filmu. Hvězda vedle hvězdy, ale nic moc z toho, což docela zamrzí, protože námět je nepochybně zajímavý. Věřím, že bylo třeba i účelem natočit o takovémto tématu chladný, emočně takřka prázdný film, ale můj šálek kávy to nebyl, a to jsem se přitom docela těšil. Což o to, natočené je to hezky, ale místo toho abych si hryzal nehty napětím, jsem spíše zíval a kontroloval má přivírající se víčka. Zklamání.

plakát

Setkáme se v St. Louis (1944) 

Setkáme se v St. Louis se tváří jako příjemný a pohodový film, a asi takový i je, ale nějak výrazně mě do dobré nálady nedostal, což je docela chyba, protože si myslím, že to je primární úkol muzikálů. Judy Garland je výborná jako vždy, písničky také ujdou a pro colorizované filmy jsem měl vždycky slabost, ale i tak jsem byl docela zklamán. Že příběhy v muzikálech většinou za moc nestojí, na to už jsem si jako jejich "nefanda" zvyknul, ale sem tam mě nějaký překvapit přeci jen dokázal, což se tomuhle ovšem nepovedlo. Spíše jsem se totiž nudil a s žádnou postavou se neztotožnil. Koukat se na to ale dá, byť je to podle mě mírně přeceněná klasika.

plakát

Jeho fotr, to je lotr! (2004) 

První díl považuji za průměrnou zábavu, takže jsem nečekal nějaký výraznější posun u dílu druhého, byť jména Barbry Streisand a Dustina Hoffmana ledacos slibovala. Naštěstí ty sliby nebyly plané. Celý díl nabyl kvalitativního posunu a to asi především díky zmiňovanému manželskému duu Fockerových, jejichž kreace a herecký talent skýtají tolik humoru, až jsem byl sám překvapen. Bavil jsem se královsky. PS: Doufám, že až budu starý, tak budu mít taky takového sex guru, jako je Streisandka.

plakát

Albert Nobbs (2011) 

Neprávem trochu podhodnocený film. Přitom se jedná o film s velice zajímavou tématikou, výbornými hereckými výkony a slušným zpracováním. Byl jsem hodně zvědavý, jak si Glenn Close povede v tak náročné roli a nebyl jsem zklamán, protože podala jeden z nejlepších výkonů její kariéry (oprávněná nominace na Oscara). Dále mě potěšila (mně neznámá) Janet McTeer, masky či nádherná scéna na pláži, kterou si budu opravdu dlouho pamatovat. Ta, společně s celým příběhem, se mnou docela silně emočně hnula. Slušné 4 hvězdičky.

plakát

Děti moje (2011) 

George Clooney se prochází po Havaji, proklíná svoji nevěrnou, polomrtvou ženu a snaží se vychovávat své dvě otravné dcery. Co z toho? Nic. Snad pouze poznatek, že v USA umějí poslední dobou teenagery zobrazit jen jako nevychované, rozmazlené a drzé spratky. To je v Émerice opravdu většina náctiletých takových, a nebo se jenom vaří z vody a vymýšlí se tak zápletka? Jedním uchem (a okem) tam a druhým ven...

plakát

Vzpoura na Bounty (1962) 

Dobrodružství na moři, vzdálené krajiny, Marlon Brando... To by bylo, aby se mi nepodlamovala kolena! Verzi z roku 1935 jsem neviděl, z té z roku 1984 jsem byl zklamaný. Možná jedním z důvodů bylo to, že jsem se už jako malý pokaždé těšil, až budou tuhle slavnou verzi s geniálním Marlonem reprízovat v TV. Je pravda, že tahle verze je o něco méně realističtější, naopak je o dost více hollywoodská, ale to je přesně to, co mi v tomhle případě vyhovuje. Krásná výprava, hezká hudba, pěkná atmosféra dávné doby. A tak mi tři hodiny pokaždé utečou jako voda. Klasika.

plakát

Sophiina volba (1982) 

Zfilmovat stejnojmennou geniální knihu Williama Styrona (moji vůbec nejoblíbenější) chtělo nejen pořádný kus filmařského umu, ale také pořádnou dávku odvahy. Nevím, kolik čeho dostal Alan J. Pakula, každopádně výsledek není nikterak špatný. Věřím, že by film šel natočit o něco lépe, ale ne o moc, protože obsáhnout do nějakého standardně dlouhého filmu děj knihy, který se odehrává v několika časových rovinách, zabývá se vším možným (americký Jih, Židé, nacismus, sex, lidská psychika, láska...), to bylo nemožné. To, co film drží nejvíce nad vodou a posouvá ho o level (možná několik) výše, je výkon Meryl Streep jako Sophie Zawistovské, který je prostě perfektní. Zaslouženě si za něho odnesla Oscara. Dobrý film, ale rozhodně dám radši přednost knize.

plakát

Alamo (1960) 

Na Alamo jsem se docela těšil. Tedy byl jsem minimálně zvědavý. John Wayne nejen v hlavní roli westernu se zajímavým námětem, ale také na režisérském křesle, to lákalo. John Wayne si nevedl úplně nejhůř, třeba samotná bitva byla natočena, řekl bych, obstojně. Ale celkově je na filmu poznat, že ho měl nějaký režisér uchopit do svých rukou o něco pevněji, film měl mít (mnohem) větší spád a postavy měly být zajímavější. Takhle jsem se překvapivě docela nudil. Ale jako oslava amerického spirita a jejich boje za svobodu to funguje dobře a po skončení filmu máte skoro chuť jít té malé skupince patriotů pomoci. Něco do sebe to má.