Reklama

Reklama

O pevnosti, která se stala symbolem vzdoru. O obráncích, kteří se stali symboly hrdinství... Je rok 1836 a sedmi tisícová mexická armáda pod vedením generála Santa Anny pochoduje na sever přes území Texasu. V cestě jim stojí bývalá misie a nyní nouzová pevnost Alamo v San Antoniu, kterou nařídil americký generál Houston (R. Boone) bránit, a zdržet tak nepřítele, dokud se mu nepodaří sestavit bojeschopné vojsko. Obranou polorozpadlé pevnosti pověřil plukovníka Williama Travise (L. Harvey), jenž má po svém boku také velitele dobrovolníků Jima Bowieho (R. Widmark) a bývalého kongresmana opředeného legendami Davyho Croketta (J. Wayne). Před Alamem se za pár dnů začnou formovat mexické pluky, posily stále nepřicházejí a napětí uvnitř pevnosti se stupňuje. Konflikty vznikají hlavně mezi tvrdošíjným Travisem, který se snaží zoufale držet obránce pohromadě i za cenu lží, a Bowiem, který Travisovo velení nehodlá respektovat. Roztržky však musejí jít stranou. Santa Annův úder se blíží a osamocená dvoustovka mužů se bude muset postavit tváří v tvář mnohonásobné přesile, aby získala drahocenný čas pro Houstona… John Wayne se zajímal o zfilmování slavné bitvy o Alamo již od roku 1945 ještě pod hlavičkou studia Republic Pictures, ale svůj vysnění válečný western se mu podařilo dokončit až se svou vlastní společnosti Batjack v koprodukci s United Artists v roce 1960. Sám se navíc chopil režie a zainvestoval projekt jedním a půl milionem dolarů z osobních zdrojů. Snímek se se svým konečným rozpočtem dvanácti milionů dolarů zařadil ke kolosálním produkcím té doby jako Spartakus (1960, taktéž 12 milionů), Ben-Hur (1959, 15 milionů) či Pád říše římské (1964, 16 milionů). S dvacetimilionovými tržbami se jistě nestal propadákem, ale v poměru k rozpočtu ani výrazným kasovním trhákem. Do již tak vysoké ceny filmu se započítala i částka za stavbu autentické repliky původní pevnosti s celou vesnicí, kterou trvalo vybudovat dva roky. Ta se ale následně stala hojně vyhledávanou filmařskou lokací pro více než stovku dalších projektů, nejčastěji westernů jako Dva jeli spolu (1961), Bandolero! (1962) nebo minisérii Osamělá holubice (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne nebyl jenom skvělým hercem, který se navždy stal představitelem zásadových a čestných mužů, ale trochu také fušoval do ostatních profesí. Producentská profese se skoro nabízí, ale on se posadil i na režisérskou stoličku. "Alamo" bylo jeho prvním a vlastně i jediným filmem, kde byl uveden jako jediný režisér. Není se čemu divit. Dá se v podstatě říct, že se jedná o Dukův opus magnum, dílo, na které se připravoval celý život. Ne proto, aby zde předvedl, jak skvělým je hercem, ale především, aby předvedl, jak vědom si je síly svého národa, jak moc si uvědomuje potřebu oněch čestných a statečných mužů. "Alamo" je v podstatě jednou z mála variant, která se skutečně nabízela. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/alamo-1960-80.html ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Každý národ potřebuje cementovat své dějiny. Češi mají své husity, ze kterých prof .Nejedlý s režisérem Vávrou udělal předvoj komunismu, Američané zase hltají mýtus o tom, jak byl získán Texas. Trojice Wayne - Widmark - Harvey táhne film herecky dopředu, ale paradoxně je lepší první rozverná, typicky westernová půlka s kráskou v nesnázích. Když dojde na historii, je Wayne režisér hodně patetický a neohrabaný. Loučení, dlouhé šroubované proslovy, pohledy odhodlaných mužů do kamery.... Ale i tak je to kus poctivě odvedeného vlasteneckého velkofilmu. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozvláčny a nudný film, v ktorom sa v prvých 2/3 skoro nič nedeje a ide len o také "rozprávanie" polovtipným spôsobom, na čele ktorého je John Wayne ako legenda Ameriky David Crocket. Western velmi nečakajte, nejde o divoký západ, pripomínajú ho len muži na końoch. Zápletkou je obrana pevnosti Alamo v Texase domobranou, ktorá čelí presile vojakom mexickej armády, ktorá si vtedy Texas privlastnila. Stopáž je brutálna a film obsahuje veľa nevkusného pátosu. Ani sa nedivím, že tento film bol v čase uvedenia do kín prepadákom. Hodnotenie: 55% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film je pre mňa asi jedným z najrozumnejších stvárnení udalostí okolo Alama v roku 1836. Nepostrehol som výrazné ponižovanie Mexičanov ako to bolo v neskorších dielach. Masové scény stály za pozretie. Problém je však v dĺžke filmu, ktorá na svoju veľkosť neponúka zaujímavejšie situácie, je v nej veľa prebytočných rozhovorov, herecky ani po iných stránkach to nie je oslnivé a v podstate je to nuda. Ku kvalitným svetovým dielam to neradím, je to skôr bežný film napriek veľkosti, kde sa nejedná o žiadny malý western. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh z roku 1836 o 180 obráncích staré španělské misie poblíž San Antonia, kteří se několik dní dokázali bránit sedmitisícové přesile mexické armády, má v americké historii asi podobný význam jako v té naší bitva na Vítkově. John Wayne jej použil, aby (poněkud barvotiskově a plakátově) demonstroval svoje konzervativní politické přesvědčení („Republic is one of those words…“). Přesto je film natočen zručně, nechybějí mu napínavé okamžiky, dobré herecké výkony a skvělá hudba D. Tiomkina (The Green Leaves of Summer). K jeho finančnímu neúspěchu (stál přes 6,5 mil. dolarů) přispěla hlavně negativní kampaň těch, kteří Waynovi nemohli zapomenout podporu tzv. „hollywoodských černých listin“ z éry mccarthyismu. ()

Galerie (238)

Zajímavosti (17)

  • Do role Jima Bowieho (Richard Widmark) byl v jednu chvíli zvažován Sonny Tufts. (Karlos80)
  • Bojových scén se zúčastnilo na 7 000 komparzistů, 1 500 koní a 400 kusů texaského dlouhorohého skotu. (Karlos80)
  • John Wayne se během natáčení velice spřátelil s Laurencem Harveym (plk. William Travis). Později prohlašoval, že Harvey měl získat nominaci na Oscara namísto Chilla Willse (včelař). (Karlos80)

Reklama

Reklama