Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Horor

Zajímavosti k filmům (25)

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Při práci na scénáři si tvůrci pronajali dům na Kostarice, aby měli na práci doopravdy klid. Jelikož se jedná o knihu se složitou dějovou strukturou, rozložili film na zhruba stovku scén, které rozepsali na barevné kartičky (každá barva představovala jednotlivé příběhové linie) a poté kartičky skládali tak, aby co nejlépe pasovaly do finálního konceptu.

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Jakmile byl scénář hotov, předložili jej Lana a Lilly Wachovské Warner Bros. Ti však projekt nejdříve odmítli a podpořili až poté, co na jednu z rolí kývl Tom Hanks.

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Přestože Warner Bros. dali projektu zelenou, autoři nezískali všech potřebných 120 milionů dolarů. Ty pak zčásti opatřili až od mezinárodního distributora Focus Features, především díky Jamesi Schamusovi, kterému scénář připomínal tolik milovaný film 2001: Vesmírná odysea (1968). Zbytek peněz pochází z vlastních kapes – ústřední tvůrčí dvojice se vzdala honorářů.

Galveston

Galveston (2018)

Příběh je založen na stejnojmenném románu Nica Pizzolatta, jenž je zároveň scenáristou filmu.

Jackass 3.5

Jackass 3.5 (2011)

20. června, tedy šest dnů od premiéry Jackass 3.5, zahynul při autonehodě Ryan Dunn, jeden z hlavních protagonistů, který se objevil ve všech dílech.

Jurský park

Jurský park (1993)

Všechny digitální triky se renderovaly na počítačích řady Silicon Graphics Indigo. Měly 33 MHz procesor a 96 MB RAM, jejich výkon byl cca 30 MIPS. 20 let po premiéře filmu se jedná o setinu výkonu smartphonů.

Kdo přežije

Kdo přežije (2000) (pořad)

Před odvysíláním devatenácté a dvacáté série unikly na internet podrobné detaily o jejich průběhu, včetně pořadí vyřazení soutěžících.

Kdo přežije

Kdo přežije (2000) (pořad)

Richard Hatch, soutěžící první řady, byl po konci soutěže opakovaně ve vězení. Z části za uvěznění může jeho samotná účast v této soutěži.

Kdo přežije

Kdo přežije (2000) (pořad)

Bývalí soutěžící patnácté řady Jaime Dugan a Erik Huffman po necelých dvou letech od skončení soutěže uzavřeli manželství.

Kdo přežije

Kdo přežije (2000) (pořad)

V deváté sérii byl vyřazen hráč před vytáhnutím méně než poloviny všech hlasů. Tím poprvé Jeff Probst otevřeně potvrdil, že hlasy jsou známy a spočítány ještě před tím, než je v pořadu vytahuje z urny.

LOL

LOL (2008)

Režisérka Lisa Azuelos natočila stejnojmenný film LOL (2012) také o 4 roky později. Svými příběhy se však liší.

LOL

LOL (2012)

Režisérka Lisa Azuelos natočila stejnojmenný film LOL (2008) poprvé v roce 2008. Svými příběhy se však liší.

Půlnoční kovboj

Půlnoční kovboj (1969)

Půlnoční kovboj je jediným filmem s již neexistujícím "nejtvrdším" ratingem X (mládeži nepřístupné), který získal Oscara za nejlepší film. X rating byl často spojován s pornografií, a proto byl v roce 1990 nahrazen NC-17 ratingem (mládeži do 17 let nepřístupné). Ještě předtím, v roce 1971, byl ale rating filmu změněn na R (mládeži do 17 přístupné pouze v doprovodu rodičů).

Rychle a zběsile 7

Rychle a zběsile 7 (2015)

50 milionů amerických dolarů byla v době uvedení filmu nejvyšší částka, kterou musela pojišťovna zaplatit za průtahy v natáčení, zapříčiněné tragickou smrti Paula Walkera (Brian O'Conner). Největší část peněz spolkly digitální triky, které umožnily film dokončit bez účasti Walkera, a měsíční prodloužení smluv herců.

Reklama