Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Biografie (14)

Vojtěch Kodet (herec)

13.02.2016

Vojtěch Kodet je římskokatolickým knězem, členem Řádu karmelitánů, známým kazatelem a autorem duchovní literatury.Narodil se 20. května 1956 v Malém Beranově. Studoval na gymnáziu v Jihlavě a poté na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Již během studia se tajně stal řeholníkem, slavné sliby složil 29.… (více)

Jan Vyčítal (herec)

23.07.2014

Ráčkující zpěvák, zakladatel a dlouholetý leader skupiny Greenhorns, uznávaný textař, známý karikaturista, kreslíř a tramp Jan Vyčítal se narodil 8. 3. 1942 v Praze jako druhé dítě v rodině „poštmistra". Vystudoval propagační grafiku na Střední průmyslové škole bytové tvorby (dnes Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová) a… (více)

Jacques Prévert (scenárista / herec / spisovatel)

28.05.2013

Jacques Prévert se narodil v Neuilly-sur-Seine, dnes luxusní čtvrti, tehdy předměstí Paříže. O sedm let později se s rodiči a bratrem přestěhoval do centra města. Jacques navštěvoval soukromou katolickou školu, ze které ale v patnácti letech odešel, protože se mu protivila vyučovaná dogmata. Střídal zaměstnání, většinu svého… (více)

Jacques Brel (herec / skladatel / režisér)

28.05.2013

Jacques Brel přišel na svět 8. dubna 1929 v Bruselské čtvrti Schaerbeek. Rodiče byli původem Vlámové, ale doma hovořili francouzsky a Jacques si tento jazyk zamiloval na celý život. Svým synům, Jacquesovi a Pierrovi, zajistili Brelovi klasické vzdělání i katolickou výchovu. Jacques měl v seznamu školních předmětů i řečtinu,… (více)

Sébastien Japrisot (spisovatel / scenárista / herec)

30.07.2012

Sébastien Japrisot, spisovatel, který bývá označován za „francouzského Grahama Greena“, scenárista a filmový režisér se narodil v Marseille roku 1931. Jeho pseudonym byl anagramem jeho skutečného jména, které znělo Jean-Baptiste Rossi.První knihu Les Mal Partis publikoval již v sedmnácti letech (ještě pod svým pravým jménem), o… (více)

Hugues Aufray (herec / skladatel)

02.02.2012

Francouzský zpěvák a kytarista Hugues Aufray přišel na svět 18. 8. 1929 v Neuilly-sur-Seine u Paříže jako Jean Marie Hugues Auffray. Narodil se jako třetí syn do rodiny průmyslníka a diplomata Henryho Auffraye a Amielle de Caubios d'Andiran, po které zdědil hudební nadání. Jeho sestrou byla herečka Pascale Audret a jeho neteří… (více)

Michel Polnareff (skladatel / herec)

29.10.2011

Francouzský zpěvák, textař a skladatel filmové hudby, který celý život plave proti proudu. Narodil se do umělecké rodiny, matka Simone Lane byla tanečnicí a otec Leib Polnareff hudebníkem a svého času i spolupracovníkem Édit Piaf. Během války jeho rodiče utekli na venkov, brzy po narození Michela se ale rodina vrátila do Paříže… (více)

Chris Howland (herec)

21.09.2011

Herec, zpěvák a televizní a rozhlasový moderátor Chris Howland (celým jménem John Christopher Howland) se narodil 30. 7. 1928 v Londýně do rodiny redaktora BBC. Dětství strávil v jižní Anglii a vyučil se včelařem. V roce 1948 nastoupil jako hlasatel do rádia British Forces Broadcasting Service (BFBS) a brzy dosáhl značné… (více)

Maurice Ronet (herec / režisér / scenárista)

21.08.2011

Na svět přišel jako Maurice Julien Marie Robinet, jediné dítě hereckého páru Émile Robineta a Gilberte Dubreuil. Na divadelních prknech poprvé stanul ve čtrnácti letech po boku svých rodičů v Guitryho hře „Le Deux couverts“. Studoval na pařížské konzervatoři, mj. u Jean-Louise Barraulta. Filmový debut si odbyl v roce 1949 ve… (více)

Renato Salvatori (herec)

21.08.2011

Rodák z italské Seravezzy, vlastním jménem Giuseppe. Charismatický herec, který se proslavil jednak spoluprací s nejslavnějšími režiséry své doby, jednak bouřlivým manželstvím s Annie Girardot.S prací ve filmové branži začal již v necelých dvaceti letech a jeho hvězda strmě stoupala. Debutoval v roce 1952 snímkem DĚVČATA ZE… (více)

Gustavo Rojo (herec)

03.08.2011

Gustavo Rojo (celým jménem Gustavo Adolfo Crefeld Sarandi Rojo Pinto) se narodil 5. září 1924 (některé prameny ovšem udávají i roky 1923 nebo 1926 a den narození 25. září) na nákladní lodi Crefeld, na cestě z Lisabonu do Montevidea. Jeho matka byla španělská spisovatelka Mercedes Pinto, otec Rubén Rojo Martín se živil jako… (více)

Arlene Dahl (herečka)

03.08.2011

Je považována za jednu z nejkrásnějších amerických hereček poválečného období, na čemž má patrně zásluhu i její norský původ. Na svět přišla jako Arlene Carol Dahl v městě Minneapolis v Minnesotě. Po absolvování střední školy si vyzkoušela několik profesí, nějaký čas pracovala i jako modelka. Po matce Idelle zdědila lásku k… (více)

Dyan Cannon (herečka / režisérka)

28.07.2011

Narodila se 4. ledna 1937 v přístavním městě Tacoma ve státě Washington v židovské rodině jako Samile Diane Friesen. Pseudonym jí vymyslel producent Jerry Wald. Její otec Ben se živil jako pojišťovací agent, matka Claire byla v domácnosti. Dyan začala studovat antropologii na University of Washington, po dvou letech ale odešla… (více)

Serge Reggiani (herec)

07.07.2011

Francouzi jej považují za svého, ale on se narodil jako Ital – 2. 5. 1922 v Reggio nell'Emilia v severní Itálii. Jeho otec – zapálený antifašista a odpůrce Mussoliniho režimu – uprchl v roce 1930 i se svou rodinou do Francie a usadil se v Normandii. Mladý a sportovně založený Serge se naučil dokonale francouzsky a začal se učit… (více)

Reklama