Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Zajímavosti k filmům (94)

Kód Enigmy

Kód Enigmy (2014)

Jedna z teorií o Turingově (Benedict Cumberbatch) sebevraždě je, že napustil kyanidem jablko, které se napůl snězené našlo u jeho postele. Vyšetřovatelé ale jablko na přítomnost tohoto jedu netestovali, takže jde jen o spekulaci - i když Turingovi pozdější životopisci uvažovali nad tím, že se mohl inspirovat svoji oblíbenou pohádkou Sněhurka a sedm trpaslíků (1937). Na otravu kyanidem tvůrci narážejí na začátku filmu, kdy policejní vyšetřovatel při scéně, v níž Turing zkoumá kyanid ve své pracovně, doslova říká, aby si dal na kyanid pozor.

Vikingové - Série 2

Vikingové - Série 2 (2014) (série)

2. série se nejspíše odehrává v roce 796 n. l. V tomto roce totiž zemřela skutečná postava mercijského krále Offa.

Princezna ze mlejna

Princezna ze mlejna (1994)

Při cestě Jindřicha (Radek Valenta) z rodného domu si lze všimnout mraveniště a lišky. Jedná se o stejné objekty, které pak v závěru filmu hrají poměrně velkou roli.

Princezna ze mlejna

Princezna ze mlejna (1994)

V některých scénách je možné si všimnout, že herce v hlavních rolích v rámci postprodukce dodabovali. Jednoznačně to jde vidět ve chvíli, kdy Jindřich (Radek Valenta) oznamuje na konci filmu, že vyprovodí kapelu od mlýna.

Princezna ze mlejna

Princezna ze mlejna (1994)

Některé lesní scény byly použity dvakrát tzn., že stejné záběry z lesa na začátku filmu se objevují i na konci filmu, ačkoli mezitím urazil Jindřich (Radek Valenta) velkou vzdálenost.

Hobit: Šmakova dračí poušť

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013)

Tento druhý díl filmové trilogie pokrývá šest kapitol knižní předlohy ("Podivný příbytek" – "Vnitřní informace"), neboli 98 jejích stránek. (Záleží ovšem na konkrétním vydání.)

Velký Gatsby

Velký Gatsby (2013)

Při rychlé projížďce Gatsbyho (Leonardo DiCaprio) s vypravěčem příběhu (Tobey Maguire) sedí ve voze Cadillac V-16, mj. známým z populární české počítačové hry "Mafia: The City of Lost Heaven".

Lidice

Lidice (2011)

Motiv lidického rodáka, který je během vyhlazení obce ve vězení a pak se do vsi vrací, se objevuje i v knize Bohumila Hrabala "Obsluhoval jsem anglického krále" z roku 1971, kde měl však jen epizodní roli.

Čtvrtá hvězda

Čtvrtá hvězda (2014) (seriál)

V 6. díle s názvem "Zásek" se na začátku i konci objeví záběry ze Studia fotbal. Osobnostmi, které si zde zahrály sami sebe, jsou komentátor Pavel Čapek a trenér Josef Csaplár.

Čtvrtá hvězda

Čtvrtá hvězda (2014) (seriál)

Fanoušek Celtiku nosí dres se jménem "Moravčík". Jedná se o skutečného bývalého československého - potažmo slovenského - fotbalistu Lubomíra Moravčíka, který hrál za Celtik v letech 1999-2002.

Záchvěv strachu

Záchvěv strachu (1984)

Jedná se o další projekt Radoslava Brzobohatého, ve kterém si střihl českého vlastence z 19. století. Ten první je legendární český seriál F. L.Věk a je zajímavé, že v obou projektech se postava Radosalva Brzobohatého jmenovala František.

Záchvěv strachu

Záchvěv strachu (1984)

Hláška z konce filmu, pronesená vrahem Antošem (Štefan Kvietik), "zrádče", naráží na skutečnou přezdívku Karla Sabiny, podle kterého je film inspirován, která zněla "zrádce národa".

Reklama