Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (1 420)

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Zařekl jsem se, že jsem s touhle ságou skončil. Po nezajímavých Posledních z Jediů jsem neměl už chuť ani na devátou epizodu, jenže když mi ji naservírovali na HBO Go, chtěl jsem tu hlavní sérii aspoň dokoukat. Neměl jsem žádná očekávání a taky jsem ani nic extra nedostal. Ať ale proboha J. J. Abrams nikde netvrdí, že se nesnažil zalepit díry napáchané osmou epizodou. Tenhle film není nic jiného než jedna obrovská náplast po kontroverzním Johnsonovi. (1 327.)

plakát

Tenet (2020) 

U Teneta člověk vážně neví, zda Nolan píše filmové dějiny, nebo jen za tónů zimmerovské hudby zběsile masturbuje. Přikláním se spíš k tomu prvnímu. Koncept se mi líbí a oceňuju odvahu přijít na plátno s něčím dosud nevídaným – ono vidět akční scény, kde pro různé postavy běží čas různým směrem, je přinejmenším zajímavé. Neskutečně tím ale trpí přehlednost a výsledná složitost je na mě prostě moc. A přestože druhá projekce je pro mě nutnost, nebudu utrácet za kino a počkám si, až to vyjde na DVD. (1 326.)

plakát

Addamsova rodina (2019) 

Přiznám se, že jsem nikdy neviděl původní černobílý seriál, ale zato jsem vyrůstal na dvou devadesátkových filmech. K animované verzi jsem přistupoval bez větších očekávání a nakonec z ní mám smíšené pocity. Jak správně píše silentname, tvůrci docela dobře vyobrazili jednotlivé postavy a jejich vlastnosti a Addamsovi jsou správně morbidní. A taky jsem se občas i zasmál. Problém vidím v místy přepálené akci – zatímco třeba tanec Festera s Gomezem ve hrané verzi představuje vrchol nadsázky, tady to všude vybuchuje, lítají tu rakety a Gomez dělá salta. Poselství filmu – totiž že být „divný“ není žádný zločin – je tu podáno zbytečně okatě, k čemuž přispívá i to, že hlavní záporná postava má na hlavě stejný účes jako Donald Trump. Ve výsledku jsem sice nebyl vyloženě zklamaný, ale rozhodně ani nadšený. Chápu ovšem, že stejně jako se naší generaci nebudou tihle animovaní Addamsovi asi moc líbit, nebudou se ani ty hrané devadesátkové filmy líbit fanouškům původního seriálu. (1 325.)

plakát

Jean-Michel Jarre (2015) (TV film) 

Sympatický vhled do tvorby jednoho z guruů elektronické hudby, který vznikl u příležitosti vydání prvního dílu kolektivního alba Electronica. Líbily se mi reflexe Jarreových prvních alb a ocenil bych je i u těch pozdějších, to by ale tenhle dokument musel mít tři hodiny. (1 324.)

plakát

O Kanafáskovi (2004) (seriál) 

Kanafásek má celkem slušně našlápnuto navázat na tradici večerníčků dob minulých. Přestože animace Galiny Miklínové (mimochodem ilustrovala první česká vydání Harryho Pottera) působí zvláštním dojmem, alespoň je originální, navíc to celkem sympaticky namluvil Jaroslav Dušek. (1 323.)

plakát

Úniková hra (2019) 

Přestože nevymetám všechny únikovky v Česku, rád si je čas od času zahraju. Samotný koncept únikové hry je námět pro horor jako stvořený. Jen toho ale nesmíte čekat příliš. Robitelova Úniková hra je jednohubka na odpoledne nebo odpočinkový večer, víc fakt ne. (1 322.)

plakát

Znovu a jinak (2011) 

Trochu nás s manželkou překvapilo zařazení do kategorie komedie, protože k zasmání tam toho mnoho nebylo. Pokud jde o hlavní postavu, člověk může kroutit hlavou nad jejími kroky a motivací, pravda ovšem je, že nějaké sympatie v ní přece jen najde. (1 321.)

plakát

Brexit (2019) (TV film) 

Pamatuju si den vyhlášení výsledků referenda. Byl jsem tehdy na orchestrálním zájezdě ve Francii a na mobilu bedňáka (o kterém se nakonec ukázalo, že muzikantům vykrádá peněženky) viděl výsledek. Brexit byl velkou ranou a zklamáním pro eurooptimisty a v podstatě šlo o první velkou manifestaci rozdělené společnosti na západě. Pokud jde o film, tvůrci plus mínus deklarují, na čí straně stojí. To mi nevadí – jsem přesvědčený o tom, že kdo fandí smysluplné debatě a nedá se utáhnout emocionálním apelem, musí Brexit (alespoň tak, jak proběhl), vnímat jako nefér věc. Výsledek zvrátit nejde a je asi dobře, že tahle groteska pomalu končí. Rozhodně ale film využiju v hodinách společenských věd. (1 320.)

plakát

Dokonalý trik (2006) 

Jsem přesvědčen, že Christopher Nolan je nejvýznamnější režisérskou osobností Hollywoodu prvích dvou desetiletí 21. století. Dokonalý trik je ukázkou toho, co je ve scenáristické i režisérské pozici schopen vykouzlit. (1 319.)

plakát

Zelená kniha (2018) 

Lehce úsměvný, především ale podnětný snímek, ve kterém vynikají absurdity rasové nerovnoprávnosti amerického jihu. (1 318.)