Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie

Recenze (1 571)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Vizionář, kouzelník a artista Villeneuve již poněkolikáté dokazuje, že je mužem (bohem) na správném místě. Magicko-epické záběry střídají majestátní a mohutný Zimmerův soundtrack a třaskávé bojové scény (ano, u těch vidím největší progres oproti první části). Konečně se projevilo, jak kvalitní obsazení studio zvolilo. Skvělá Ferguson, Chalamet jakoby byl pro roli Paula zrozen a má vůbec smysl se bavit o Feydovi? Jedna z nejlepších knižních interpretací vědeckofantastického žánru a zároveň jeden z nejlepších filmů, na které můžete jít do kina. No nezní to krásně? Díky, Denisi, pomalu začínáš dobývat filmový svět a já ti milerád budu obětí. A pokud nám opravdu přineseš třetí část, tak dost možná budeme svědky nejlepší scifi trilogie všech dob. Mňam. Feyd-Rautha! Feyd-Rautha! Feyd-Rautha!

plakát

Desatero podle Ringa (2023) (TV film) 

F. R. Čech nám bez servítek demonstruje, koho všechno dokázal za život nasrat. Všechny členy kapely Olympic, Národní galerii, fanouškovskou základnu pražské Sparty, svoji manželku a značnou část obyčejného obyvatelstva republiky České. Ringo je zkrátka a jednoduše unikát, ale jeho odvaha, flegmatičnost a smysl pro humor v jakémkoliv podání se musí uznat. Stejně tak jako jeho obraz zvířat obdivujících piču.

plakát

Ferrari (2023) 

Pan Mann vytáhl z rukávu mimořádné závodní eso, které si schovával po celou dobu své dlouholeté režisérské kariéry, a tím esem je nemilosrdný businessman Enzo, jehož ztvárnění v podání Adama Drivera bylo na jedničku s hvězdičkou. Mann se rozhodl jít cestou vyjmutí jednoho konkrétního krizového roku v historii Enzovy značky, nikoliv postupným vývojem od začátku až do současnosti. A díkybohu za to. Nervózní a znepokojivý průběh vyvrcholil v (sebe)vražednou misi Mille Miglia, což je to nejnechutnější, co se mohlo stát, ale pro účel filmu to nejlepší možné znázornění brutality tehdejšího závodního světa. Skvělá práce.

plakát

Godzilla Minus One (2023) 

Mínusová Godzilla mi ukázala dvě věci. Když je nasraná ještěrka na plátně, je z toho kulervoucí podívaná. Pokud naopak ne, můžete zaplňovat čas žraním nachos s cheddarovou omáčkou a usrkáváním ledového čaje, dokud ty zdlouhavé a dialogy přeplněné scény neskončí (doporučuji si vzít větší menu, těch pasáží je tam fakt hodně). Tři hvězdy dávám za efektivitu práce s nízkým rozpočtem, protože zpracovat takovou vizuální nádheru za necelých 15 míčů USD, to už si vyžaduje pořádný um (ze kterého ostatně u Japonců nejsme překvapeni). Buďte si vědomi i určitých klišovitých momentů a předvídatelného scénáře, ale jak to můžeme těm klukům z východní Asie vyčítat? 1- určitě ne, spíše 3+.

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Unikátní pohled tentokrát z hlavního města totalitního Panemu nám ukázal pravděpodobně nejlepší film ze světa Hunger Games. Intenzivně pochmurná atmosféra vzbuzuje zamyšlení a obavy z politických systémů, romantická část naopak určitým způsobem vyvolává potřebné emoce, a to ať už díky sympatické hlavní dvojice se skvělou chemií či prostě kvalitním způsobem natočení. Od rakousko-amerického mága Lawrence poctivě odmakaná práce, jsem rád, že se na prequel nechal přemluvit. Chválím s kluboučkem dole.

plakát

Napoleon (2023) 

Dle většiny místních komentářů to vypadá, jako by panu Scottovi docházel dech a to nejlepší by měl za sebou. S tím druhým souhlasím, první tvrzení vyvracím. Je potřeba zdůraznit, že Napoleon nebyl přistižen pouze s bajonetem ve svých rukou, ale taky strávil nějaký kus života klábosením (popřípadě šukáním) se svojí rozdavačnou ženou. Upřímně jsem dost překvapený, jak byly bitevní scény "dotěrné" a až nechutně hmatatelné, to samé se dá říct o jeho bizarním simpujícím vztahu se zmiňovanou Josefínou. Obojí hodnotím kladně, ale s kratší stopáží budu asi muset souhlasit. Gladiator hodně napoví, jestli na to Ridley stále má. Napoleon prošel.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Nolanův Oppenheimer je stejný majstrštyk jako dvě atomové děti právě doktora Oppieho. Nedalo mi to a musel jsem na něj vyrazit dokonce dvakrát. Burácející soundtrack střídá dokonale plynoucí dialogy a perfektní herecké výkony VŠECH zúčastněných. Nolan opět úspěšně znásilňuje naše emoční funkce (viz Oppenheimerova řeč před obecenstvem) a my si to plně necháváme líbit. Bez sebemenších pochyb uděluji plnou palbu hvězd a přidávám do oblíbených. Jeden z nejlepších filmů od doby Interstellaru.

plakát

Smrtelné zlo: Probuzení (2023) 

Jakožto absolutní neznalec série Evil Dead a jejich předchozích dílů (já vím, můžu si za to sám, ticho) jsem neměl nejmenší tušení, do čeho jdu. No, po pár desítkách minut jsem už dokázal předpovědět scénář až do závěrečných titulků. Celkově však musím kladně ohodnotit první třetinu filmu. Strach z neznáma restoval atmosféru dozlatova a skvěle to opepřila i dokonalá zrzavá maminka (spíše mňaminka) Alyssa Sutherland. Jakmile začnou vymírat přihlouplí sousedé a jedno děcko za druhým, film se překlopí do průměru a už je to v podstatě nezastavitelný vlak plný krve a šťavnatých finisherů. Posledním dějstvím počínaje se už jednalo o tuplovanou podprůměrnost a motorová pila (pochopil bych, kdyby to byla nějaká symbolika Raimiho dílů, ale jestli ne, tak je to prostě hovadina) má slova jen podtrhla. Není to určitě nejhorší hororovka, nicméně si dávám za domácí úkol zhlédnout všechny související kousky tehdy ještě mlaďounkého Sama Raimiho.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Čtyři kousky jsou asi maximální počet, který jsem schopný udělit. GotG si tak nějak drží svůj standard úderného humoru s vytříbenou akcí a špetkou vážnosti. Tentokrát ovšem byla ta vážnost jednoznačně na místě, jelikož hlavní aktér třetího dějství vesmírného panoptika Rocket má asi nejzajímavější backstory z celého tohoto prapodivného uskupení. Nebylo to provedeno zle, ale přece jen bych o dvacet minutek klidně zkrátil stopáž kvůli přebytečným pasážím zejména v částech, kdy nás film tak trošku nutil se smát a ne vždy to šlo. Will Poulter i s jeho ksichtem do filmu krásně zapadli jako prdel do hrnce. Spousta lidí tu píše, že se jedná o nejlepší marvelovku od Endgame, což já posoudit úplně nemůžu, ze čtvrté fáze jsem doposud neviděl jediný film. Ale pokud tomu tak opravdu je, pak teda budoucnost Marvelu čekají temné časy.

plakát

The Last of Us - Drž mě za ruku (2023) (epizoda) 

Vůbec bych epizodu nehodnotil špatně. Možná je to jen radost z toho, že nevidíme Billa a Franka, a že se děj konečně točí kolem hlavních aktérů. Ale ne, za mě se to dnes povedlo. Opět šlo o jakési prohlubování vztahu mezi Joelem a Ellie (a co si budeme, je to potřeba), zároveň jsme dostali nějakou tu akci a byl k vidění i první shooting combat po vzoru hry. Ano, mimo to nebyl průběh úplně nejsvižnější a nejdynamičtější, ale na to si v seriálu holt budeme muset zvyknout. Za mě dobrý.