Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie

Zajímavosti k filmům (139)

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Ve skafandrech, které nosili Tom Skerritt (Dallas), John Hurt (Kane) a Veronica Cartwright (Lambert), měli herci problémy s dýcháním a ještě k tomu kvůli světlům dosahovala teplota ve studiu až ke 37,8 °C. Herci často omdlívali a vždy musela být při natáčení připravena zdravotní sestra.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Dan O'Bannon byl extrémně kritický k jakýmkoliv změnám, které nekorespondovaly s jeho scénářem, až mu jednou před celým štábem ujely nervy a vyjel po režisérovi Ridleym Scottovi, který ho do té doby poměrně respektoval. O'Bannon byl po celou dobu natáčení hnidopich a celý štáb i spolu s producenty ho naprosto ignoroval. Ti mu následně uznali minimální zásluhy, jakmile byl film uveden do kin.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Rekvizita Space Jockeyho měřící necelých osm metrů vzplála kvůli položené cigaretě jednoho ze členů štábu. Toto neštěstí se v ten den objevilo i v lokálních zprávách.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Ridley Scott byl až pátou volbou na režisérské křeslo. Producenty zaujal především snímkem Soupeři (1977). Před ním byli kandidátmi na režisérské křeslo Robert Aldrich, Peter Yates, Jack Clayton, Dan O'Bannon a Walter Hill. Aldrich měl k tomu velmi blízko, dokonce absolvoval schůzku se zástupci společnosti Fox. Podle producenta Davida Gilera však Aldrich pořád jen řešil svůj honorář a neukázal žádný entuziasmus nebo nadšení z režírování Vetřelce. Když se ho na schůzce zeptali, jaká je jeho představa facehuggera, odpověděl: „Dáme chlapovi na obličej vnitřnosti. Stejně si to zvířátko nikdo nebude pamatovat, až lidi odejdou z kina.“ To byl pro studio Fox rozhodující moment.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Režisér Ridley Scott se postaral o to, aby se Bolaji Badejo (Vetřelec) ve svém kostýmu o přestávkách vůbec nepotkával s ostatními herci, aby tak jejich strach z Vetřelce byl co nejvíce skutečný.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Jonese hrají čtyři rozdílné kočky.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Jeden z vedoucích pracovníků společnosti Fox, Peter Beale, se hádal s H.R. Gigerem, tvůrcem postavy Vetřelce, ohledně jeho honoráře, který Gigerovi přišel až urážlivý a přirovnal ho ke mzdě lepších sekretářek ve Švýcarsku. Dle slov producenta Gordona Carrolla trvala samotná rozepře tři hodiny.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Aby Ridley Scott zvyšoval hercům pocit klaustrofobie, nechal každý den nepatrně přibližovat stěny k sobě.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Ridley Scott prohlásil, že sága Vetřelec je ze stejného univerza jako série Blade Runner. To znamená, že celé tohle univerzum obsahuje již čtrnáct filmů společně souvisejících. Kromě tohoto snímku se jedná dále o filmy: Blade Runner (1982), Vetřelci (1986), Predátor (1987), Predátor 2 (1990), Alien³ (1992), Vetřelec: Vzkříšení (1997), Vetřelec vs. Predátor (2004), Vetřelci vs. Predátor 2 (2007), Predátoři (2010), Prometheus (2012), Vetřelec: Covenant (2017), Blade Runner 2049 (2017) a Predátor: Evoluce (2018).

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Tuny písku, omítky, laminátu, kamenů a štěrku bylo použito na vytvoření povrchu planetoidu, na kterém mimo jiné pracovalo celkem 200 lidí.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Harry Dean Stanton (Brett) sám přiznal, že scény, ve kterých jeho postava projevuje strach, mu dělaly problém a nezahrál je adekvátně.

Reklama