Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Frank Darabont povýšil Kingovu povídku na pro mě nezapomenutelný filmový zážitek. V tomto majstštiku vyšlo prostě všechno na výbornou. Hlavní role Morgana Freemana a Tima Robbinse působí naprosto skvěle, lidsky, jakoby je ani nehráli, ale žili jimi. Podporuje je v tom promyšlený scénář. Technická stránka filmu také nemá chybu, hudba, kamera, střih, vše je udělané tak zajímavě a trefně. První místo v mém seznamu oblíbených filmů.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Forresta Gumpa může člověk zhlédnout třeba stokrát a pořád ho bude uchvacovat. Tento počin Roberta Zemeckise je naprosto jedinečný a úžasný. Geniální herecký výkon Toma Hankse v roli prosťáčka, který je vlastně génius. Forrest Gump má snad jen jednu chybu. Byl totiž natočen ve stejném roce co Shawshank a ukradl mu tak Oscara za nejlepší film roku 1994. Číslo 2 na mém listu nejoblíbenějších filmů.

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Stephen King může být opět s Darabontem spokojen, další jeho kniha se dočkala špičkového filmového zpracování, stejně jako v případě Shawshanku. Herectví Toma Hankse v hlavní roli, Davida Morse a také Duncana jako legendárního Johna Coffeyho je prostě totální legenda. Za mě patří Zelená míle do top 5 filmů, co kdy byly zpracovány.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Přelet nad kukaččím hnízdem je Formanův životní výkon, z tak malého rozpočtu dokázal vykouzlit už teď naprostou filmovou klasiku. Jack Nicholson stejně jako Louise Fletcher v roli hlavní sestry předvádějí úžasné výkony, které jsou doplněny výbornými herci ve vedlejších rolích. Hlavně mi utkvěla v paměti postava Banciniho a jeho hláška "Já jsem tak unavenej!" Doporučuji všem co ještě neviděli, tuhle klasiku musí prostě každý znát.

Rocky IV

Rocky IV (1985)

Pro mě je Rocky čtyřka ze všech ze série nejlepší. Trénink a příprava na zápas v Sovětském svazu na sněhu, doplněná o asi nejlepší motivační soundtrack všech dob, nemá chybu. Ve filmu se silně odráží tehdejší atmosféra studené války a funguje to skvěle. Přijde mi jako záhada, že ještě nikdo nedokázal natočit lepší film o boxu za takovou dobu. A to už to bude 35 let!

X-Men

X-Men (2000)

První film z mé velmi oblíbené série filmů X-men universa. Díky právě filmu X-men byly přineseny později do kin snímky jako Wolverin, Deadpool nebo Logan . Singer dává mutantům jasně definovaný seznam schopností, díky němuž jde krásně usoudit, co lze od jednotlivých postav očekávat. Za mě určitě jeden z nejlepších komiksových ztvárnění filmografie. Do oblíbených filmů dávám spíše X-men jako ucelenou sérii než jako jeden samostatný film.

Plán útěku

Plán útěku (2013)

Skvělý scénáristický nápad dotáhl Håfström k dokonalosti. Vůbec jsem od Plánu útěku nečekal, že mě tak vtáhne do děje. Musím přiznat, že i přes pokročilý věk, tak Sly a Arnie pořád válí, fungují dohromady skvěle, téměř symbioticky. Přidejte k tomu skvělého záporáka a fůru akce a napětí a máte pětihvězdový film. Těm, kdo by chtěli zhlédnout všechny Plány útěku, tak doporučuji jen první díl, od dalších rychle pryč.

Válka o planetu opic

Válka o planetu opic (2017)

Třetí a závěrečný díl příběhu o nechtěném ovládnutí světa opicemi se mi asi líbil ze všech tří nejvíce. Jedná se o smutný příběh s dobrým záporákem a smutno-šťastným koncem. Snímek má parádní atmosféru, skvělé vizuální efekty, ostatně jako i filmy předchozí, a boží hudbu. Zpětně se budu na triologii dívat kladně a určitě ji doporučuji všem, kdo mají rádi silné emocionální zážitky.

Marťan

Marťan (2015)

Film Marťan je odlehčená sci-fi o nesmírné touze přežít. Celou dobu stopáže jede na palivo se značnou příměsí humoru. K tomu ještě disko vykopávky z 80. let, solidního Matta, charismatického Danielse a ejhle, je tu zábavný film. Ridley Scott pracuje na realistickém vykreslení marsovského prostředí a snaží se být technologicky přesvědčivý, i když finále by mu uvěřil asi jen fyzikální panic. Ale pořád přesvědčivější než Interstellar. Díky vizuální stránce má snímek podmanivou atmosféru a režisér šikovně dávkuje napětí. Doporučuji pro všechny fandy sci-fi a dramat.

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Bezpochyby nejlepší Star Wars díl. I přes to, že toto hodnocení píši už po zhlédnutí všech devíti dílů. George Lucas předvedl skvělou práci v navázání první a druhé triologie. Choreografie soubojů jsou úchvatné a je v nich vidět všechno, co jsme si zatím jen představovali (druhá triologie). Top epizody je nezapomenutelný souboj Anakina a Obi Wana na planetě Mustafar ("It's over, Anakin. I have the high ground.") a následná přeměna Anakina v Darth Vadera.