Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (108)

MOST!

MOST! (2019) (seriál)

Pro natáčecí účely se v hospodě Severka nalévalo a konzumovalo výhradně nealkoholické pivo.

I Want to Be a Soldier

I Want to Be a Soldier (2010)

Přestože se děj filmově odehrává v anglicky mluvící zemi, ve skutečnosti probíhalo natáčení ve Španělsku a naprostá většina účinkujících a štábu jsou rodilí Španělé, včetně hlavního protagonisty Ferguse Riordana. Tvůrci však vynaložili mnoho práce, aby byl příběh zasazen do amerického prostředí. Diváci si mohou povšimnout, že na mnoha místech se ve filmu objevují anglicky psané texty, vzkazy rodičům či anglicky psané deníky. Ve filmu se též vyskytují americké vlajky a je zde mimo jiné jasně patrný model amerického školství. Tato celá iluze západního kontinentu je tedy vytvořena v jiné části světa, než na první pohled vypadá.

I Want to Be a Soldier

I Want to Be a Soldier (2010)

Hlavní představitel Alexe Fergus Riordan dostal jako dárek při premiéře filmu rubikovou kostku. Jde o analogii k rubikové kostce z filmu, se kterou si ve filmu přetvářivě hrál, aby před rodiči vypadal jako hodný chlapec.

Valkýra

Valkýra (2008)

Pro film bylo složeno 100 minut hudby, přičemž na oficiálně vydaném soundtracku filmu je pouze 64 minut. Skladatel John Ottman na svých oficiálních webových stránkách volně poskytl ke stažení dvě nevydané skladby: "Africa" a "The Church".

Valkýra

Valkýra (2008)

Konečný záběr filmu měl původně vypadat tak, že by kamera na jeřábu zabírala obličej mrtvého Stauffenberga (Tom Cruise) a následně by se zvedla a odhalila široký pohled na bombardovaný noční Berlín. Od toho však bylo upuštěno, neboť tvůrci nabyli dojmu, že by takové zakončení bylo neosobní. Namísto toho byl použit už dříve natočený obraz, v němž se Stauffenberg loučil se svou manželkou Ninou (Carice van Houten).

Valkýra

Valkýra (2008)

Věk představitelů Stauffenbergových (Tom Cruise) dětí je trochu odlišný od toho, jaký je uveden v literárním scénáři. Synům by mělo být 9, 7 a 5 let a dceři 2 roky. Z filmu je však patrné, že herci jsou starší.

Valkýra

Valkýra (2008)

Do záběru, kterým začíná úvodní pasáž v Africe, byla vlajka přidána digitálně až v postprodukci.

Valkýra

Valkýra (2008)

Ve filmu se objevil i režisér Bryan Singer. Konkrétně v pasáži, v níž Stauffenberg (Tom Cruise) a jeho asistent Haeften (Jamie Parker) skladají ve Vlčím doupěti bombu. Scéna, v níž kamera zabírá polodetail rukou obou herců, byla dotočena až v době, kdy už nebyl k dispozici Jamie Parker, a jeho ruce zastoupily ty Singerovy.

Valkýra

Valkýra (2008)

Ve scéně, kdy je Stauffenberg (Tom Cruise) sám v místnosti a snaží se umístit připravenou nálož do aktovky, mu aktovka ujíždí po stole, protože se mu s ní jednou rukou špatně manipuluje. Ve skutečnosti toto ve scénáři nebylo nijak popsáno, nicméně tvůrcům se autentické ztvárnění natolik líbilo, že jej použili ve výsledném filmu.

Chcete být milionářem?

Chcete být milionářem? (2000) (pořad)

V roce 2001 došlo v anglické verzi pořadu k nevídanému podvodu, který neměl v této soutěži obdoby. Soutěžící Charles Ingram podvodem zvítězil a vyhrál milion liber. Televizní štáb už v průběhu natáčení měl podezření na podvodné praktiky a uvažovalo se, že natáčení bude zastaveno. To nakonec pokračovalo až do svého konce, nicméně soutěžícímu bylo následně vzneseno obvinění z podvodu a platba výhry i odvysílání dílu pozastaveno do doby, dokud nerozhodne soud. Soud následně Charlese Ingrama na základě svědectví a dokazování odsoudil na 18 měsíců za podvod a uložil mu nahradit náklady soudního řízení. Tento díl nebyl v soutěži nikdy oficiálně odvysílán, nicméně jeho průběh byl zdokumentován i se svědectvím účastníků a byl odvysílán jako samostatný dokument mimo rámec soutěže.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Hans Zimmer dlouho toužil ve své hudbě pro film použít antický hudební nástroj duduk. Toto se zpočátku jevilo jako nereálné, protože jediný všeobecně uznávaný profesionální virtuóz na tento nástroj Djivan Gasparyan pochází z Arménie a nemluví anglicky. Toto se nakonec podařilo, když Zimmer zjistil, že Gasparyan plánuje cestu do Los Angeles, kde shodou okolností Zimmer hudbu pro film skládal.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Skladatel Hans Zimmer přiznal, že pro film složil hodiny hudby v nespočtu variacích. Většina z těchto materiálů nebyla nikdy použita, protože dle jeho slov nezapadala do filmu.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Spencer Treat Clark, představitel Luciuse, dostal na konci natáčení od režiséra Ridleyho Scotta zajímavý dárek - kompletní projektové nákresy Kolosea, na základě kterých produkce postavila skutečnou část Kolosea, ve které se natáčení odehrávalo.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

V prvních verzích scénáře Maximus (Russell Crowe) unikl Commodovým (Joaquin Phoenix) pretoriánům skokem do Tibery, aby se později vrátil se svou armádou, svrhnul Commoda a sám se stal císařem.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Stavba filmového Kolosea trvala 19 týdnů.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Režisér Ridley Scott a Russell Crowe (Maximus) v audiokomentáři k filmu vzpomínali na zesnulého Olivera Reeda (Proximo). Dle jejich vzpomínek na natáčení byl Reed uzavřený sám do sebe a skoro s nikým se nebavil. Při natáčení podával solidní výkony, ale nešlo s ním jednu scénu natáčet více než třikrát, pak začal být Reed nesoustředěný a neměl daleko k agresi. Ridley Scott nicméně uznává, že prvotní filmování obrazů, ve kterých Reed vystupoval, bylo herecky nejlépe provedené.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Úvodní scéna bitvy měla po sestříhání stopáž 19 minut. Byla však znatelně zkrácena z důvodu postupného vystříhávání a vyřazování nepotřebných pasáží pro verzi filmu uvedenou v kinech.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Pro film byla natočena poměrně brutální scéna, která nebyla v žádné verzi filmu uvedena, a to ani v rozšířené. Jedná se o scénu popravy křesťanů v Koloseu, kdy bezbranní prostí lidé včetně malých dětí jsou spoutáni v aréně a jsou na ně vypuštěni lvi. Tento výjev sleduje Maximus (Russel Crowe) okénkem do arény a vidí přímý pohled do tváře dítěte, kterému zbývají poslední vteřiny života před rozsápáním.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Pretoriánskou císařskou stráž hrálo v jedné samostatné scéně 84 komparzistů.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

V závěrečném souboji Maxima (Russell Crowe) s Commodem (Joaquin Phoenix) je v blízkém záběru patrné, že dýka, kterou císař šermuje v bezprostřední blízkosti před svým soupeřem, je gumová. Toto je patrné ve chvíli, kdy ji drží oba naráz, a dýka se začne kroutit.

Reklama