Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (39)

plakát

Kenpú denki Berserk (1997) (seriál) 

27 let!!!! Je to starý 27 let a taková kvalita! Celej seriál je vytvořenej jako vzpomínky "normálního" života BERSERKA Gutse - numero uno killera co se od mala učí zacházet smečem, kterej je větší než on sám, protože prostě život je boj. Celý anime je postavený na jednoduchý kresbě, která je ale naprosto super. Hudba dosti poutavá, atmoška se kolikrát dala opravdu krájet, postavy a hlavně celkově jejich charaktery a vzájemný vazby.... pěkné, pěkné, pěkné! Příběh peak, následování vůdce Grifitha a jeho životního snu společně s cpt. Cascou a celou skupinou žoldáků Jestřába... jakože líbilo se a hodně, po tom konci chce člověk mnohem víc. Doporučujuu :)

plakát

Ókami to kóšinrjó (2008) (seriál) 

Již od prvních dílů mě anime dostalo do téměř stejnýho vibu jako Frieren a to z jednoduchýho důvodu - prakticky nic se v tom neděje :D. Nebo tedy spíš děje, ale je to takovým odpočinkovým, na volno puštěným a poklidným tempem. Hlavní dívčí postava je navíc vlčí bohyně v těle člověka, s vlčíma ušima a ocasem... co víc potřebuje anime fanoušek. Bylo příjemný sledovat vývin toho romantickýho vztahu/nevztahu mezi hlavními postavami, ještě k tomu postavený okolo takový banality, jako je obchod se surovinami, což je tu na druhou stranu teda dost suprově zpracovaný. Jediný, co bych tomu vytkl je krátká délka (manga má tuším mnohem víc částí) a zpracování druhé série. V první sérii se krásně rozvine vývin vztahu a divák očekává nějaké větší vyvrcholení ve druhé sérii. Druhá série se ale odehrává na severu země, v zimě, a podle toho je to taky tak zpracovaný. Většinově ponurá atmosféra a zima, která z toho byla cítit mě od toho pak ke konci už trochu odrazovala. Poslední díl byl ale pořád docela... juicy :) 75 %.

plakát

Sósó no Frieren (2023) (seriál) 

Na Frieren je výborný, že nemá prakticky žádný mínusy. Tohle anime bych zařadil mezi jedno z nejvíc "na chill". Solid oddechovka od posledních přefightovaných strop animes (Jujutsu, Solo Leveling, Chainsaw, Demon Slayer, AoT...). Seriál mě dokonce dokopal i do mangy, takže asi takovej dopad má tohle super dílo. Je to jak sledovat hodně povedený DnD s neustálým náhledem do fungování minulé družiny (hlavně teda vztahu Himmela s Frieren...). Hlavně je super, že se tam dost dílů prakticky nic neděje, ale právě to je na tom to skvělý. Další věc, která mě dost zaujala jsou ty postavy, protože VŠECHNY do toho světa neskutečně fitujou. Na žebříček oblíbenosti se posledními díly zařadili i ostatní "vedlejší" postavy ze zkoušky mágů. Jediná škoda je, že Stark (možná hlavně teda Stark v kombinaci s Fern... :) ) kvůli tý zkoušce nedostal na konci první série tolik prostoru, ale to je opravdu jedinej mínus. Za mě jasný místo v top five animes.

plakát

Madam Web (2024) 

Jakože nevim, jakmile do filmu od Marvelu není přidaná 24/7 střílečka vizuálních efektů, tak to očividně u fanoušků neletí. Přitom je to taková hodně HODNĚ s nadsázkou funky variace na Next, ale místo Nicolase Cage tu máme 3 pre-spidermanky + Webbku. Příběh se pomalu rozvíjí, což je pro Marvel fans nejspíš dalším trnem v oku a ta ne"realita" ohledně toho, co kdo jak odskáče/přežije/dostane (oslepnutí ve vodě, pochybný padačky věcí na lidi, kterým pak nic neni atd...) však to je vymyšlenej svět proboha a navíc od Marvelu... Dakota Johnson to zahrála super a holky víceméně taky. V první půlce je vidět i docela vypracovaný napětí (hlavně akce v metru) a vizuálnímu zpracování pavoučích schopností bych asi taky neměl co vytknout, jako bonus jsme u narození Petera Parkera, co víc! :D  Navíc vzhledem k tomu, co Marvel poslední roky dokáže vyprodukovat za slátaniny je tohle v porovnání na jiný úrovni s propracovaným náběhem na pokračování, který jestli vbc bude přes overall propadákový recenze...

plakát

Made in Abyss (2017) (seriál) 

První díly jsem si říkal "hmm super, takovej mírnej nadprůměr, proč se to tak hypuje?", ale to mi opravdu vydrželo jen pár prvních dílů. Jakmile začal sestup do tajemného Abyssu, tak se začalo všechno rázem znatelně otáčet. Hráli jste Dark Souls II? Prostředí je totiž z velký části minimálně první série dost podobné, místama bych řekl, že až totožné. Anyway první série má za cíl obeznámit diváka s tím, co se vlastně děje a ukázat mu krásnou vizuální podívanou spojenou s narůstajícím poutem mezi hlavními postavami Riko a Regem, které doplní cute Nanachi... 7/10. Na první sérku navazuje film Made in Abyss: Dawn of the Deep Soul, kde začne masakr, kterej anime posune o pár příček jinam jak žánrově, tak kvalitou. Přibližně tady se to začne lámat a stávat se víc sadistickým/brutálním, pro děti trochu restricted dílem. Každopádně je film vzorovým přechodem do druhé série, která již zůstane na stejném principu. Někteří na druhou sérii nadávají, já ji považuji za o dost lepší jak první. Hlavní postavy tu již nedostávají tolik prostoru pro tvorbu vlastních vazeb, prostředí zůstává prakticky stejné (stejně krásně zpracované, chápeme se), to co tu přibývá, jsou postavy (resp. mnoho druhů různých stvoření + postav) a taky dost kvalitní dávka psychologie. Děj je trochu složitější na pochopení a je tu dost prvků, které divák musí pochytit, jakmile se ale tohle stane, tak fakt žůžo. Chvílema teda trochu mrazí z toho, jak moc velkou míru brutality tu autoři přidali, ve výsledku se ale jedná o něco, co se tak často nevidí. Cestu do hloubek Abyssu, ze kterého už není návratu tedy aktuálně podporuju na celých 90%, hodně doporučuju :)

plakát

Violet Evergarden (2018) (seriál) 

Vizuální masterpiece, porno, skvost. Ač se jedná o seriál, tak po grafické stránce si troufnu říct, že je Violet Evergarden něčím, většinově přesahujícím i filmy jako jsou Kimi no na wa., Zahrada slov či Tenki no ko. A to ve spojitosti s Makoto Šinkaiem není zdaleka všechno. Emoční prožitek je tady přibližně 11/10, hudební doprovod to samé. Ohledně děje... peak. Že na tom jsou Japonci s emocema tak trochu "jinde" je asi jasná věc, takže tady seriál zobrazuje sdělování emocí pomocí dopisů, které píší "vzpomínkové panenky" a právě Violet je jedna z nich. Dříve využívána jakožto zbraň, se nyní snaží pochopit pojem, funkci a význam všech emocí, které za svůj život nikdy nedostala. Čím víc seriál postupuje, tím víc emoce ovládá a následný společný prožitek vtažením do děje se jen násobí. Za sebe musim říct, že má anime fakt superschopnost přenést pocity na diváka a to jsem si opravdu vychutnal. Navíc je vhodně postavený na slušných 6 hodin a já nedokážu odsoudit jeden jedinej díl, všechno zapadalo jak mělo a vyvrcholení, které nastává okolo x09 a následně si to dokáže udržet až do samého konce je za mě solidní výkon. Takže kdo má rád anime s hlubokým emočním přesahem, tak nakoupit kapesníčky a hurá do toho, 95% :).

plakát

Odbor městské zeleně (2009) (seriál) 

Kdo tady čeká nějakou alternativu k americkýmu Officu, tak asi posmutní. Po horší 1. sérii jsem se nenechal odradit jít dál a skončilo to cca stejně. Hlavní postava, která se tváří jako rádoby Michael Scott je tragicky nesympatická a mnohem víc trapná než vtipná. Steve Carell prostě dokáže zahrát i ty špatný scény, ale tady to bohužel chybí. Upřímně, hlavní tahák, kterej mě k Parks and recreation táhnul byl Nick Offerman, kterej je zase pro změnu na seriál až moc dobrej, ale jeho pravidelnej výskyt max 1-2 scénky za díl to za mě zachránit nedokážou. Ostatní postavy jsou takovej průměr, děj je takovej bez děje... no ohledně tohodle typu humoru doporučuju radši Brooklyn 99, Modern Family nebo znova pustit The Office.

plakát

Hunter x Hunter (2011) (seriál) 

Začnu s kladnejma stránkama HxH. Rozmanitost: tady se najde fakt široký spektrum fanoušků, na začátku je nahozenej koncept  výpravy za otcem, kterýho se animéčko snaží dost dlouhou dobu úspěšně držet. První + druhej arc je dobrodružnýho žánru asi tak na lvlu 9,5/10, následuje čistě fightning arc into krimi into isekai GL dračí doupě into horror/drama into zakončení politikařením s dost emocema, jakožee, má to všechno. Postavy: je tu hooodně hoodně charakterů, kde jich je tak možná víc jak 90% suprově vytvořenejch se schopností rychle přirůst k srdíčku (Kurapika, Killua, Hisoka, Morel, Pitou, všichni Zoldyckové... stropky). Vizualizace: HxH patří k dalším bombám, který jsou graficky topově zpracovaný - jak boje, tak projevy postav a hlavně to okolí (viz. Greed Island, NGL nebo i třeba opuštěný město s pavoučím úkrytem...). Děj: mimo hlavní linku se setkáme i s pár side linkama, který jsou často zajímavější, jak putování Gona s Killuou , takže to nemá jen takovej ten jednotvárnej směr. Negativa - Hmyzí arc: já nevim, najde se hodně lidí, co to kladně hodnotí právě kvůli tomuhle arcu, proč já ne? Za A je to zbytečně dlouhá část (cca od 70 do 136 dílu), absolutně se v tom ztratí hlavní point anime, o bojích se tam dokáže x dílů akorát tak kecat, aby to pak skončilo tak trapně, jak to skončilo... díky tomu se vytratil prostor pro rozvinutí již známých postav atd... no, ve zkratce je tenhle arc jednim z důvodů, proč tomu nemůžu dát plnej počet. Jako další negativum tady vidim tu nedokončenost. Psal jsem o side linkách a jak bylo super, že je přidali, bohužel většina z nich není dokončená a ty postavy z nich se tam prakticky už neukážou (Kurapika? Hisokův life plan? Pavouci?!?), tohle vypadalo nějak jako "dáme to tam why not, but pár dílů na to hmm f*** it" a to je fakt strašná škoda ještě když vezmu fakt, že to v manze nechybí, ale tady to prostě nepokračuje... Nicméně to, jak bylo anime různorodý a super zpracovaný víceméně od začátku do konce dělá z HxH must watch kousek, kterýmu dávám 80%. Btw nejlepší část je za mě Greed Island a poslednich 10 dílů, gg wp.

plakát

Nic ve zlým (2023) 

Vzniklo z tohodle filmu dost hodně reelsek a na začátku kolem bylo i docela dost hau... Ve výsledku je to komedie s humorem, kdy mi bylo trapně i za ty postavy. Ze sta minut je dobrých prvních 15 a posledních 10, zbytek je horší střed, takže film nedoporučuju.

plakát

Tenki no ko (2019) 

Filmy od Makoto Šinkaie jsou neskutečnej masterpiece a tohle je fakt další bomba. Story o tom, jak se pro lásku obětuje hezký počasí je na mě hodně v peaku a dost jsem si to užil emočně, vizuálně i poslechově. Navíc to mělo i koukatelný a zajímavý story - útěk z domova, práce v žurnalistice, záchrana holky z mekáče před prací v prostituci a nakonec slavný ovládání aktuálního počasí into lovestory... za mě top, chci víc takových ♥.