Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

mortak 

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím, že toto geniální podobenství o české národní disciplíně - převlékání kabatů a úzkostného sledování korouhviček - post-socialistická veřejnoprávní TV nechce dávat. Ten zámek totiž připomíná Československo, kde se kabáty a přesvědčení mění tak rychle jako vítr. A je jedno, zda jsou šedesátá léta či listopad 89 (učitelé nám na začátku listopadu vštěpovali socialismus a od konce listopadu nás začali učit demokracii). Je vidět, že film byl dělaný "na koleně", protože finance šly do velkolepých ideologických škvárů (ty dnes TV opakují do nekonečna), jenže to je nepodstatný detail. Je lahůdkou sledovat české herce, jak perfektně naplňují režisérův záměr - Kostka je se svou láskou k poli přesvědčivější než Crowe v Gladiátorovi (procházky zlatými lány), Menšík je přesně na hraně mezi komikou a tragikou (jak ho ta pozice socialistického baviče zničila), Effa není trapný, ale vtipný a Holub se v závěrečné scéně dotkl hvězd. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vždyť to bylo skoro jak nějakej českej Fanfán tulipán, akorát obohaceno o vychytané výtvarné prvky. Akorát v tom ději jsem měl celkem zmatek, protože historie není moje silná stránka a nějakej Mansfeld vůbec nevím, kdo byl. Měl jsem z toho teda jenom to, že tam byl sedlák, kterej byl mezi dvěma znepřátelenejma stranama a to je tak všechno. A škoda toho useklýho konce. ()

Reklama

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Přistoupil jsem k Bláznově kronice jako k čisté pohádce a v téže škatulce tam i zůstala. Je to jiný film než-li jeho další slavnější díla. Někdo píše o tom, že forma vítězí nad obsahem. Já se nechal unášet dějem, nijak zvlášť jsem u něj nepřemýšlel a jen se bavil. Moc se mi líbil odkaz na známá přísloví o převlékání kabátů a taky větru a plášti, na které je opravdu ve snímku kladem důraz. Proto je velmi výchovný. Bláznová kronika se mi tedy moc líbila, možná by si zasloužila trošku větši pozornost a častější uvedení v televizi. Přece jen novodobé "pohádky" nejsou moc povedené a když máme tyto "klenoty" proč je držet v archivu? ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zeman a Pavel Juráček. Méně známý ale opět znamenitý Zeman, svým způsobem pozoruhodný dobrodružný filmový opus z bojišť třicetileté války, krásně odvyprávěný panem Smolíkem, zfilmovaný opět velmi osobitě, stylizované výtvarné pojetí (podobně jako jeho jeho starší i novější filmový bratříčci), nezaměnitelný rukopis všech Zemanových filmů, na první pohled od ostatních tak odlišný..Ano, po čase, svým pomalejším tempem trochu nudil ale to by vzhledem k jinak báječné trikové práci a výtečnému obrazu nevadilo..Nechápu až do teď jeho televizní opomíjení-podceňování, když všude ve světě sklidil mezinárodní uznání. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana každopádně uchvátí vizuálně a ani tento není výjimka. Napadlo mě, zda se u příběhu nenechal Zeman inspirovat filmem Fanfán Tulipán. Bohužel vizuální stránka je na tomto snímku to nejlepší, ale zároveň i jediné zajímavé. Ano, Petr Kostka řádí jako výše zmínění francouz, ale to jen první půlku a v té druhé občasně. Jinak ovšem příběh dostává trhliny, když se v zámku nic podstatného neděje a film sklouzává do nezáživné nudy. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • Film mal pracovný názov Dvaja mušketieri. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno