Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mravenčia práca pána Zemana priniesla českému publiku v náročnom desaťročí aspoň akú takú náplasť za to, čo tu komunisti navyvádzali. Efekty sú obdivuhodné, priam až neolangovské. Myslím, že aj Jules Verne by bol spokojný. Lenže keď sa na to lepšie zadívam, k postavám sa človek nedostane. Celý priebeh sleduje z diaľky, z komfortu a nezainteresovane. Tým nechcem nijakým spôsobom hanobiť čo i len jeden prvok vedenia postáv, avšak na hlbšiu zaangažovanosť mi taká tá prioritne orientovaná pozornosť na svet čara a fantázie odďaľuje akýsi epický rozmer. Vďaka tvorcom aj reštaurátorom za znovuuvedenie v digitálnej úprave, bezpochyby si to toto dielo zaslúži. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najlepšie spojenie animácie a živého herectva, najlepší žánrový československý film, najlepšia adaptácia Verneoviek a najlepší film Karla Zemana. Lepšie, ako vysokorozpočtová americká vereneovská adaptácia 20 000 míl pod morom. Porovnávať podmienky ich tvorcov je úplne zbytočné. Filmy Karla Zemana vyšli na dvd aj v Japonsku, u nás myslím ešte vôbec. Môj najobľúbenejší Zeman a určite aj najobľúbenejší tuzemský film 50tych rokov. Minimálne. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Tá štylizácia ako z Verneho kníh môže dobre pôsobiť výlučne na kresbách v knihách, určite nie v hranom filme, kde je ako päsť na oko. Áno, Zeman bol šikovný tvorca s veľkou fantáziou a vzhľadom na dobu a rozpočet sa nepatrí kritizovať jeho "vizuálne efekty", no keď miesto hraného filmu sledujete nejaké pasikavé papierové kulisy, ktoré vám po chvíli tak začnú liezť na nervy, že sa nemôžete sústrediť na dej, ktorý je už tak dosť chabý, tak pri všetkej úcte vyššie hodnotenie dať nemôžem. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, hodnotný a kvalitní film. Karel Zeman byl jedním z nejlepších a nejprogresivnějších českých režisérů, patřil mezi ty, kteří by se neztratili ani mezi světovou konkurencí. Jeho snímky mají typickou poetiku a vyzařuje z nich láska k řemeslu, která překoná i ty největší svízele, bránící vzniku filmu. Pro Vynález zkázy to všechno platí taktéž. Úžasná řemeslná práce - skvělé triky, animace (ale i Liškova hudba), prostě forma, jak má být. Ta je nejdůležitější, proto filmu s radostí odpouštím to, že jeho příběh je mírně naivní a že mě emočně nevyždímal. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď som zhliadol toto dielko, netušil som, že naša produkcia by bola v tej dobe schopná niečoho tak precízneho a excelentného. V tom čase by sme sa vyrovnali akejkoľvek filmárskej veľzemi, teraz akoby sme boli o desaťročie pozadu. Pokiaľ si odmyslíme časodrážajúcu naivitu je to skutočne príjemný filmík, hlavne som neveril, že dokonalá predstavivosť a fantázia Verneho kníh sa dá takto trefne zobraziť. Rýchle, svižné, pútavé, krásne kresby, makety a kulisy, niekedy som mal problém rozoznať reálne od fikcie. A aj po polstoročí si zachoval svoje čaro a dúfam, že si zachová aj to nasledujúce. 80%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Jako u většiny přepisů románů Julese Vernea se děj film drží knížní předlohy jen velmi volně. Největší rozdíly se týkají prostředí ostrůvku Back Cup – v knize neexistují žádné továrny ani honosné hradní sídlo, způsob dopravy depeše inženýra Harta (Lubor Tokoš) je rovněž zcela jiný a závěr se liší od základu. V knize také není žádná ženská postava. (Robbi)
  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)
  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama