Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Legendární snímek Vynález zkázy mi znepříjemnil můj schizofrenní pohled na věc. Na jednu stranu jsem toužil odprostit se od všech vnitřních postojů a bez zábran se ponořit do světa fantasie a tiše (a občas nahlas) obdivovat. Ovšem druhá hemisféra stále říkala ne. Ona chtěla příběh, ve kterém by nemusela být rušena svými vědeckými a logickými námitkami, krásnými ale i notně z konceptuvytrhavačskými kulisami a triky ve stylu i kvalitě 50 let starých Mélièsovek. Chtěla výpravu, která dokáže pohltit a (aby byla úplně upřímná) i barvu, která tomu podle ní docela chyběla. Tyhle dva pohledy se celou dobu bily o to, kdo zvítězí a nakonec oba vyšly z boje jako poražení. I přesto je to samozřejmě film, na který obě půlky mozku nikdy nezapomenou, ale vždy si vzpomenou na protesty té druhé... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

To co Jules Verne slovem, to Karel Zeman obrazy. Film jsem poprvé viděl, když byl nový, nebo alespoň zánovní. Včera podruhé s vnukem (9 let) a vnučkou (4 roky) v poměrně pozdní hodinu. Kluk prohlásil, že se na nic takového koukat nebude a odešel do postele k mobilovým hrám; holka se sice divila, proč to není barevné, ale s drobnými přerušeními vydržela do konce. Druhý den při "vyprávění příběhu" však vyzdvihla tytéž okamžiky, které se i mně kdysi vštípili do paměti. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

K Verneovkám mám velmi zvláštní vztah. Dalo by se říct, že kolem nich chodím téměř po špičkách, protože že si jejich autora nesmírně vážím, za to co dokázal stvořit. Vždyť dalekosáhle předčil svou dobu. Tenhle film je nesmrtelnou klasikou mezi českými sci-fi filmy a je ve svém žánru naprosto vyjímečným počinem. Pan Karel Zeman je skutečně mistrem ve svém oboru. Mě nezbývá nic jiného než mu za jeho tvorbu poděkovat a smeknout před ním. On si to zaslouží. Atmosféra filmu je neopakovatelná a vreje se člověku přímo hluboko pod kůži. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vynález skazy sa mi ťažko hodnotí i komentuje. Niektorí moji rovesníci vyrastali na Mayovkách, z ktorých som neprečítal ani jednu. Na druhej strane je pomerne málo verneoviek, ktoré by som v detstve neprelúskal. Uvedomujem si, že Verneho romány sú ťažko sfilmovateľné a v dnešnej dobe by už ani nemali divákov. Ani si nespomínam, že by ma film nakrútený podľa niektorého z románov Julesa Vernea zaujal. S jednou veľkou výnimkou, a tou je Vynález skazy. Neskutočná zhoda náhod spôsobila, že sa k nakrúcaniu dostal filmár s dušou, invenčnosťou a fantáziou, ktorému vyčlenili na film málo korún. Napriek tomu je výsledok obdivuhodný aj po rokoch, ktoré od jeho vzniku uplynuli. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Trikově přelomový film? To ano. Ale triky jsou asi to jediné, čím je Vynález zkázy vyjímečný. Přiznám se, že kombinace herců a animovaného prostředí, na mě dobrý dojem nedělá. Přece jen se jedná o seriózně pojatý dobrodružný film, ve kterém kreslené kulisy jen těžko dokážou vyvolat nějaký silný dojem a o atmosféře ani nemluvě. Pokud by se vyprávění neslo v odlehčeném duchu, pak by i tyto dekorace působily jinak (než jako pěst na oko) a měly by i smysl. Dalším zklamáním byl pro mě celý příběh, který je pouhým slepencem epizod a postrádá jednotnost a zajímavost. Nejsem velký fanoušek Karla Zemana, ale například jeho animované filmy mám rád. Od Vynálezu zkázy jsem mnoho neočekával a udělal jsem dobře. 6/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)
  • Karel Zeman natočil so spolupracovníkmi po schválení stručného námetu najprv asi šesťdesiat metrov skúšobných záberov a až potom bol napísaný scenár. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama