Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 180)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost mého mládí, miluji sci-fi filmy a cestování časem jsem byl vždy fascinován. Už samotné dobrodružství při napravování časového kontinua spolu s vtipnými hláškami a jednoduchým pojetím této jinak složité problematiky tvoří z tohoto filmu lehkou akční jízdu, kterou si prostě užíváte. Upraveným DeLoreanem bych se sice neprojel, ale jezdit do práce na antigravitačním skateboardu byl vždy můj sen. Christopher Lloyd v podání praštěného Dr. Emmetta Browna a Marty McFly jako správný teenagerský slušňák jsou vydařená dvojka a oba provádějí dost bláznivé kousky. Hlavní motiv OSTu, který složil Alan Silvestri je prostě skvělý. I přes lehce laděný béčkový nádech celé trilogie se jedná o nezapomenutelný zážitek jedné z nejlepší sci-fi komedie všech dob. (9/10) ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Co jen k tomuto filmu říct, když už bylo všechno řečeno. Kolikrát jen jste tento film viděli? Já bych to nespočítala, bavím se ale u toho stejně, jako bych ho viděla poprvé. Marty s dr. Brownem tvoří nezapomenutelné postavy filmového plátna. Návrat do budoucnosti je naprostá klasika, kterou musí vidět každý fanda filmů. Sakra, tento komentář jsem neměla ani psát, protože si musím jít ihned pustit první díl. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemeckisovi jde práce od ruky. Je to suveréní rutinní řemeslník skoro jako Spielberg. Výtečné herecké výkony Christophera Lloyda, nebo také například Crispina Glovera jsou filmu ozdobou. Nemyslím ale, že se jedná o tak zásadní film, aby měl patřit do top 200. Back to the Future sice pěkně těží z námětu o putování časem, avšak v nastolených tématech se klouže pouze po povrchu a neřeší nic moc do hloubky. Martyho fotografie sice názorně ilustruje jak mizí jeho sourozenci a kolik má on času, ale logické to moc není. Také mi moc nesedí synťáková rocková muzika eightes, kterou považuji za dobu největšího úpadku tohoto hudebního žánru. A zrovna Huey Lewis je průkopníkem tohoto fenoménu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy tiež máte televízor?“ – „My máme dva.“ – „Fíha! Vy ale musíte byť bohatí!“ – „Zlatko, robí si z teba srandu. Nikto nemá dva televízory.“ Scenáristi Zemeckis a Gale obchádzali so scenárom k sci-fi komédii NÁVRAT DO BUDÚCNOSTI všetky hollywoodske spoločnosti, ale nikde nenašli záujemcov o ich dielo. Originálneho scenára sa nakoniec chopil až Steven Spielberg, ktorý svojho „učňa“ Zemeckisa dobre poznal od dôb fiaska 1941, ku ktorému mu budúci režisér FORRESTA GUMPA písal scenár. Spielberg sa NÁVRATU DO BUDÚCNOSTI chopil ako producent z pozície majiteľa produkčnej spoločnosti Amblin Entertainment a réžiou poveril Zemeckisa, majúceho v tom čase za sebou (ako režisér) len nenáročné dobrodružné komédie OJAZDENÉ AUTÁ (1980) a HONBU ZA DIAMANTOM (1984). Výsledkom bol komerčný trhák, dodnes vydarený oddychový film a počiatok kvalitatívne vyrovnanej trilógie. Michael J. Fox, v podstate nikdy sa nedočkajúci vysnenej „vážnej“ úlohy, sa časom udomácnil v sitkome Všetci starostovi muži a Crispin Glover hral muža, strkajúceho si krysy do zadku v DIVOKOSTI V SRDCI, takže asi toľko k hercom :-)) A film? Nezostarol. Scenáristi zábavne poukazujú na rozdiely medzi 50. a 80. rokmi, čo vedie k vtipným okamihom a dialógom („Farebný starosta, no to určite.“, záchranná vesta) a freudovskej WTF otázke, či by sa človek bozkával s vlastnou mamou, keby ju poznal ako 18-ročnú. P.S. Skvelý Christopher Lloyd. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Je to už skoro neskutečných třicet let, ale tahle dobrodružná sci-fi komedie si své místo mezi žánrovou elitou stále drží naprosto suverénně a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco měnit. Vždyť takhle originální, zábavný a dokonale promyšlený scénář se nerodí v hlavách scénáristů zrovna každý den, navíc ještě pod vedením režisérských mágů Roberta Zemeckise a Stevena Spielberga. Prostě paráda, nemůžu než chválit. Vizuální stránka je i po těch letech úžasná, rozpletení celého příběhu jednoduše nemá chybu a herecká dvojice M.J.Fox a Christopher Lloyd se snad pro tuhle legendární třídílnou sérii narodila. A to, jak se tvůrci s nastavenou laťkou vypořádali ve druhém dílu, je opravdu neskutečné. 100% ()

Galerie (219)

Zajímavosti (247)

  • Auto, ktoré slúžilo vo filme ako stroj času (DeLorean DMC-12), je prvým a jediným produktom spoločnosti DeLorean Motor Company (DMC). Motor z dielne trojice Peugeot, Renault a Volvo udával zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 8,8 sekundy a maximálnu rýchlosť cez 200 km/h. Podvozok bol vyladený s pomocou Colina Chapmana, geniálneho zakladateľa značky Lotus. Produkcia vozidla však trvala iba necelé dva roky, počas ktorých bolo vyrobených niečo cez 9 000 kusov a tri luxusné kusy, ktoré boli pozlátené 24-karátovým zlatom. (Raccoon.city)
  • Spoločnosť Ford bola ochotná producentom zaplatiť 70-tisíc dolárov, ak by strojom času bol namiesto DeLoreanu Ford Mustang. Ich odpoveď však bola stručná: „Dr. Brown nejazdí Mustangom“. (m.a.t.o.)
  • Vo finálnom zostrihu nakoniec ostali dva zábery s Ericom Stoltzom. Prvý sa objaví vo chvíli, keď sa Marty snaží utiecť pred teroristami a naskakuje do DeLoreanu a druhý v scéne, keď Marty udrie do tváre Biffa (Thomas F. Wilson) v kaviarni. Na oboch je však Stoltza vidno iba ak si záber spomalíte. (m.a.t.o.)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama