Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

mahler 

všechny recenze uživatele

Proč se z filmu který má k dispozici takového krále jako Sean Connery stala tahle limonáda - může za to bezpochyby přítomnost Richarda Gera (od té doby ho nemám rád) a výprava která z Camelotu udělala jakýsi Disneyland. Ale je určitě lepší zabývat se přednostmi filmu - dokonalá hudba Jerryho Goldsmithe, scény bitev (ač téměř bez krve), již zmíněný stárnoucí Artuš, krásná Julia Ormond a padlý První rytíř Malagant v podání Bena Crosse (který je sice dokonalým padouchem ale má velice málo prostoru). Stejně jako u filmu Král Artuš ani zde by mi vůbec nevadila absence nadpřirozených prvků z Artušovské legendy ... kdyby to nebyla taková limonáda. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jerry Zucker, známý parodista, natočil parodii na Artuše, ALE dodnes o tom neví.... Ono obsadit do notoricky známých charakterů mýtu mediální ikony a přitom ty charaktery nechat plavat ve sračkách metropolitního kanalizačního systému, to chce jistou dávku buď smyslu pro (sebe)parodii, nebo totální ignorantství. Bohužel jedna filmařská pravda praví: Na mizerný scénář dobrý film nenapasuješ. A natočit evropskou (!) literární ikonu bez pokory, jen s úmyslem "hezkých herců a obrázků", to chce veřejnou omluvu. Jediné, co stojí za zmínku, je hudba Mistra Muzikanta JERRYHO GOLDSMITHE. Zajímalo by mě, co na tenhle film řekli po projekci Šón, Ríša a Julča........ ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Bože, Guinevera je prostě blbka, jako žena nejsem s to pochopit, co vidí na Gereovi, páč ten je v tomhle díle uplně a totálně antikoncepční, hlavně když to mám porovnat s Connerym, a ano, jsem si vědoma chabosti tohoto komentáře, ale aspoň vidíte, jak moc mě ten film užíral, že sem teď z toho píšu takovýhle blbosti. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

S Králem Artušem nejtragičtější a nejsměšnější přednes známé legendy, jaký kdy fachmani z Hollywoodu vyplodili. Nevím, co je horší, jestli Star Trekem načichlé kostýmy, rozvařený příběh nebo podpásové herecké výkony. Tenhle film má opravdu jen jedinou referenci - miliónovou hudbu Jerryho Goldsmithe. Ale, abych řekl pravdu, i tu si raději vychutnám bez obrazového kontrapunktu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $37,600,435Tržby Celosvetovo $127,600,435║ v prvom rade to ide v šlapajách Costnerovho Robina Hooda, má to dobrú akciu, lokácie, výpravnosť, aj obsadenie újde a niekoľko dosť dobre vystavaných momentiek, tá romanca tam troška škrípe ale dá sa prekúsnuť /75%/ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Richard Gere bol všeobecne vnímaný ako príliš starý a príliš očividne Američanom na to, aby hral francúzskeho rytiera Lancelota a tiež celkovo sa zdal nepresvedčivý v historickom akčnom filme. (Arsenal83)
  • Mel Gibson byl v jednu chvíli s tímto projektem spojován, ale nakonec dal přednost filmu Statečné srdce (1995), který režíroval a hrál v něm hlavní roli. (HappySmile)

Reklama

Reklama