Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

H34D 

všechny recenze uživatele

Bond, James Bond, neohrožený, nebojácný a stylový agent, jenž se dokáže v každé situaci zorientovat a poslat k ledu i ty nejhrozivější mafiány. První Bondovky představovaly jakýsi prenatální vývoj akčního žánru, Goldfinger zdařile kombinuje adrenalinové dobrodružství s napětím thrilleru a akcí, čistě pro příjemný vizuální zážitek. Samozřejmě dnes je seznatelné nevyhnutelné stárnutí, zejména, když se Goldfinger ve své době snažil působit co nejvíce hi-end (špionážní výbavička apod), ale stále je možno si jej skvěle užit. 8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Úvodní song intonačně ohromí a dá se přirovnat například ke Goldeneye Tiny Turner. Dál už je to ale bohužel slabší oproti předešlému dílu, ačkoliv je to na první pohled ohromující, vysokorozpočtová eye-candy jízda té doby. Možná to tehdy fanouškům trochu zastínilo mozek a dnes už je hodnocení těžko objektivní, protože sentiment dělá svoje, ale Goldfinger nemůže být lepší film než předešlý díl. Je trestuhodně jednoduchý, přímočarý a chybí různé scénáristické smyčky - jako například v minulém díle přesah politického konfliktu. Místo krásných lokací tu máme vězněného Conneryho, namísto ponurosti a tvrdých soubojů je tu Pan Tau a bondgirl s křestním jménem Pussy ? Co k tomu dodat. Nablýskané pozlátko, zakrylo svoje neduhy. Kvalita je horko těžko průměrná. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle dílu jeho vysoké hodnocení opravdu sluší. Hamiltonovy Bondovky fakt můžu a když se k tomu přidá skvělý scénář a také geniální arcilotr v podání Gerta Fröbeho tak pak už není co řešit. Mimochodem škoda že nežil v jiné době, určitě bysme o něm v současnosti, kdy není nikdy dost kvalitních herců, ještě slyšeli. Navíc se Auric Goldfinger opírá o pravděpodobně nejlepšího zabijáka. Je jím nemluvný Oddjob. PS: O tom že je tento Bond vyjímečný mě přesvědčila již scéna na golfovém hřišti. 85% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[100%] Třetí bondovka se Seanem Connerym a rozhodně ze všech s tímto představitelem 007 nejlepší! Je to i částečně mou nostalgií z dětství, kdy GOLDFINGER pro mě představoval vůbec prvního Bonda, jakého jsem kdy viděl. V té době jsem hltal především Brosnana, ale dost o tom. Tohle je vlastně takový první typický Bond se vším všudy. Vylepšené auto, všelijaké jiné tajné vymoženosti, střídání pěkných žen, výborný a zapamatující záporák, solidní akce, výborná hudba, herci atd … Takže co víc si přát? 1964 je doba, kdy tu vše na oko působí staře včetně akce, efektů, … Jenže v dnešní době to v mých 29 letech dokážu ocenit. Connery zde má figuru vhodnou ke své životní roli, své charisma, hlášky a celkovou bondovskou osobnost. I akční sekvence jsou solidní, ale hlavním středobodem snímku rozhodně nejsou. Auric Goldfinger je jeden z nejlepších záporáků téhle špionské série. Je ošklivý, působí mazaně, záludně, ale svůj lesk zde má, takže to herec zvládl skvěle. Další postavy též nezklamaly viz šéf M, skvělý šéf oddělení Q, veškeré Jamesovi ženy, co tu zde hráli apod. Goldfingerův poskok či jeho pravá ruka ODDJOB filmu vnese jistý nadhled. Jeho zákeřný a smrtící klobouk působí cool, stejně jako jeho mohutná a nadlidsky silná postava. Takže tu píší jak jsem nadšený z tohoto veledíla a co tomu dodává ten pravý náboj na atmosféře a celkovém vizuálu je jednoznačně filmový, hudební skladatel John Barry, který perfektně tuto slavnou ságu nakopl. Ten chlapík dokáže úžasně čerpat, většinou z titulní písně, jehož všelijaké hudební variace odráží po celém rozsahu filmů. Podobně navázal později David Arnold. Nicméně, abych tu nepsal do nekonečna. Tady není o čem, prostě 1 z 6 top bondovek, kterým udílím 100% !!! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Slušná, ešte stará a poctivá bondovka s S. Connerym, ktorý všetko zvládne a zbalí každú kočku. Ten nadhľad mal kedysi čaro a funguje vo filme dodnes. Problém je, že to platí vo väčšine prípadov iba vo filmoch, kde hral Connery. Ostatní predstavitelia Bonda ma až tak nebavili. To sa však zmenilo s príchodom D. Craiga, ale hlavne iným a reálnejším prístupom. Ten mi chutná viac. 80%. ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Stará žena z vrátnice při střelbě na Bondovo (Sean Connery) auto střílí ze samopalu MP40, který používala německá armáda za druhé světové války. (Lucas87)
  • V Nemecku sa film premietal pod názvom Muž so zlatými prstami. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama