Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

nunka 

všechny recenze uživatele

Film sa vyhol záberom na americké vlajky a celú dobu sa dalo dívať na skutočných hrdinov a ich nezištnú motiváciu. Ústredná humanistická téma o živote požiarnikov v J.Russellovom filmovom prevedení skutočne chytí za srdce, dojme a upriami pozornosť na hŕstku ľudí, ktorá si zaslúži ospevné ódy za ich senzačné reálne výkony v hasičskom zbore. Okrsok 49 chcel zviditeľniť prácu hasičov, ich rodinný život, akcie, osudy a tento účel splnil. Téma krásna, celkový filmový zážitok lepší priemer. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pocta (nejen baltimorským) hasičům se téměř topí v patosu a herci v čele s jinak výborným Joaquinem Phoenixem nemají co hrát. Ještě to ale není tak strašné, jako o pár let později ve filmové mohyle Olivera Stonea jménem World Trade Center. Pozici nejlepšího filmu o požárnících – Howardova Ohně tohle rozhodně nemůže ohrozit. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak se prolínaly dvě roviny filmu (Jackův dosavadní život a průšvih v hořícím domě), líbil se mi realistický konec. Jenže...Chtělo by to ubrat patos a vyměnit hlavního protagonistu (Joaquin Phoenix má bezesporu talent, na nový film "Walk the Line", kde ztvárnil ústředního hrdinu jistě půjdu, ale prostě zde mi nějak nesedl). Abych to zkrátila, "Okrsek 49" je dobrý (= 3*) film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film je v istých momentoch vtipný i dojímavý, ale neubránim sa pocitu, že sledujeme skôr epizódky zo života požiarnika, ktoré raz fungujú viac, inokedy menej. Na túto tému vznikol podstatne zaujímavejší film Oheň R. Howarda. Tak prečo mu venovať čas? Určite kvôli Joaguinovi Phoenixovi, ktorý ide v každom filme nadoraz a je to on vďaka komu som chvíľu premýšľal nad štvorhviezdičkovým hodnotením. Fakt je ale aj ten , že bez neho by film zapadol prachom veľmi rýchlo. Pompézne pohreby aké robia požiarnici v USA svojim zosnulým kolegom vo mne vzbudzujú rozpačité pocity. U nás po nich neštekne ani pes a to je smutné...60%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Óda na hasičské remeslo. Na film sa však nepozerá zle, vyžaruje z neho príjemná odpočinková energia. Jednotlivé akčné scénky pri hasení ohňa sú dostatočne napínavé aj emočne zaujímavé. Na druhú stranu, J. Phoenix tentoraz nijak zvlášť neohúril, svoju postavu síce zvládol, ale akosi bez života, mdlo a fádne. Na kvalite filmu to žiaľ dosť uberá. Jediný, kto výraznejšie herecky zaujal bol Travolta, len škoda, že sa mu nedostalo viac priestoru. U mňa nadpriemer s odretými ušami. 70/100 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Hasičský snímek debutoval během prvního říjnového víkendu na druhém místě amerického žebříčku návštěvnosti s výdělkem 22,1 mil. dolarů a do konce roku nasbíral 73,8 milionu. (imro)
  • Martin O'Malley, který hraje starostu, je ve skutečnosti starostou města Baltimore. (KucC)
  • Hlavní roli měl původně ztvárnit Stephen Lang, který již má za sebou zkušenosti s úlohou kapitána hasičů v divadelní hře The Guys. Když ale o film projevil zájem John Travolta, Lang byl okamžitě nahrazen. (imro)

Reklama

Reklama